Jaan Tammsalu: palun võimalust jätkata seda teenimistööd, milleks on Jumal mulle annid andnud (13)

Elu24
Copy
Jaan Tammsalu
Jaan Tammsalu Foto: Remo Tõnismäe

«Jah, ma pole kõiges täiuslik. Jah, olen ka rängalt eksinud. Jah, olen ka mõnele inimesele haiget teinud – tunnistan end selles süüdi ja kahetsen siiralt,» sõnab abielurikkumises süüdistatav vaimulik Jaan Tammsalu sotsiaalmeedias.

«Sellist ööd, milles praegu rändan, ei osanud ma isegi kõige halvemas ettekujutuses näha. Samas olen kindel, et parem on saada karistada siin maises kaasekslike käest kui seista kord Kõigeväelise vasakul käel ja kuulata Tema otsust,» kirjutab vaimulik Jaan Tammsalu sotsiaalmeedias.

Nimelt peatas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) valitsus 1. septembrini vaimulik Jaan Tammsalu tegevuse Tallinna Jaani koguduse õpetajana. «Meil on põhjust kahtlustada Jaan Tammsalu abielurikkumises,» ütles EELK peapiiskop Urmas Viilma.

«Igal teol on tagajärg. Ka minu eksimustel,» jätkab Tammsalu oma postitust. «Samas on see jõhkrate pealkirjade ja karmide sisudega «paljastavate» artiklite tulv pannud ligi tuhandet inimest mulle kirjutama ja olen nende peamiselt ilusate kirjade hulgast leidnud ka selliseid, mis on jahmatanud. Tunnistused sellest, kuidas olen mõne inimese meeleheite viimaselt piirilt tagasi ellu aidanud, sest olen nende kunagist valu ja kurbust märganud.»

«Jah, ma pole kõiges täiuslik. Jah, olen ka rängalt eksinud. Jah, olen ka mõnele inimesele haiget teinud – tunnistan end selles süüdi ja kahetsen siiralt, kuid ikkagi ma palun võimalust jätkata seda teenimistööd, milleks on Jumal mulle annid andnud,» lausub Tammsalu.

Selleks, et mõtted suurtelt mureasjadelt mujale saada, tegi mees nädalajagu tõsist maatööd. «See aitas. Üks suur ja sassis vana ait sai palju paremasse korda. Metsaalune sai palju puhtamaks. Mitme lõkke jagu sai koos abilistega kokku korjatud. Sai soojustatud lagesid, trimmerdatud ja muudki tehtud.»

«Oma eksimust võtan tõsiselt ja kui öö möödub, saan ehk veel mõnedki asjad heastada,» kirjutab ta veel.

Mis täpsemalt juhtus?

Esmaspäeval tuli ilmsiks, et Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) valitsus peatas 1. septembrini vaimulik Jaan Tammsalu tegevuse Tallinna Jaani koguduse õpetajana, sest meest kahtlustatakse abielurikkumises.

Tammsalu Elu24 toimetusele pikka kommentaari anda ei taha. «Praegu otseselt midagi kommenteerima ei tahaks hakata, minu jaoks on see natuke liiga raske. Ja pean hakkama saama kõigepealt selle olukorraga.»

«Minu meelest abielurikkumine... kui see on suhtlemine teise inimesega, keda sa ära kuulad rohkem kui mõnda teist, siis... Ma ei eita armastust. Samas loodan, et kirik ja ka tänapäeva ühiskond ei hävita armastajaid. Olen kurb, et valmistan osas inimestes pettumust.»

Loe pikemalt SIIT!

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles