Eesti film pälvis Itaalia mainekal filmifestivalil uhke auhinna

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Filmi «Inkvisiitorid» esilinastusele järgnenud diskussioon Asolo filmifestivalil.
Filmi «Inkvisiitorid» esilinastusele järgnenud diskussioon Asolo filmifestivalil. Foto: Erakogu

Pühapäeval lõppes Itaalias Asolo linnas kunsti- ja kunstiliste filmide 40. rahvusvaheline festival. Terve nädala väldanud festivalil hinnati filme kogu maailmast. Tunnustuse pälvis ka Eesti film «Inkvisiitorid». 

Režissöörid, näitlejad ja filmieksperdid kogunesid kaunisse Põhja-Itaalia väikelinna Asolosse, et tähistada oma loominguga humanistlikke ideaale, mida kandis festivali teema «Jää inimeseks!». Asolo kunsti- ja kunstiliste filmide festival (AAFF) toimus 14.–18. juunini.

Eesti film pälvis kõrge tunnustuse

Eesti filmikunsti esindas festivalil Mart Raukas oma 2022. aasta lõpus valminud pika kunstilise dokumentaalfilmiga «Inkvisiitorid», mis pälvis festivalil parima kunstilise dokumentaalfilmi auhinna (Best Art Documentary Award). Tunnustuse märgiks anti üle Veneetsia traditsioonilisest portselanist suur taldrik, kuldkirjades auhinnaselgitustega äärtel.

Asolo filmifestivalil Mart Raukasele üle antud auhind.
Asolo filmifestivalil Mart Raukasele üle antud auhind. Foto: Erakogu

Filmi «Inkvisiitorid» maailma esilinastusele järgnes ajaloolise Duse teatri laval Mart Raukasele autasu kätteandmine ja pikem arutelu filmi filosoofilise sisu ja kunstilise keele sümbioosi teemadel. Festivali žürii koosnes Bologna ülikooli kaunite kunstide professoritest ja teistest Itaalia filmiekspertidest.

Mart Raukas autasuga.
Mart Raukas autasuga. Foto: Erakogu

Kultuurikriitiline film, mis püstitab teravaid küsimusi

«Inkvisiitorid» on 2022. aasta lõpus valminud Eesti film, mille on lavastanud ja produtseerinud Mart Raukas. See on mitmekihiline intellektuaalne draama/triller, mis on üles võetud Tallinna dominiiklaste kloostris.

Filmis jõuab naispeategelane algmaterjalideni sellest, kuidas Bütsantsi riigivõim ja fanaatilised vaimulikud viisid läbi metoodilist kustutustegevust klassikalise antiikkultuuri suhtes: põletasid raamatukogusid, lõhkusid antiikseid skulptuure, tapsid jõhkralt neid, kes riigiusku omaks ei võtnud. Peategelane küsib: millest selline fanaatilisus, milleks selline hävitustöö?

Eesti filmihuvilistele tutvustati filmi kinos Artis möödunud aasta lõpus. Filmi Eesti esilinastus ja ulatuslikum tutvustus Eesti vaatajatele tuleb selle aasta novembrikuus.

INTERVJUU 〉 Mart Raukase uus film «Inkvisiitorid» heidab pilgu «kustutatud» kultuurile

Mis on AAFF?

Asolo kunsti- ja kunstiliste filmide festival (AAFF) on vanim kunsti- ja kunstilistele filmidele pühendatud festival, mis 50 aastat tagasi alustas Veneetsia biennaali osana.

Neljakümne toimumiskorra jooksul on festival olnud juhtivate filmi- ja kunstitegelaste kohtumiskohaks.

Asolo filmifestival.
Asolo filmifestival. Foto: Erakogu

Alates esimesest Asolo Grand Prix’st, mis omistati Andrei Tarkovski filmile «Andrei Rubljov», on festivalil osalenud kuulsaid režissööre, kunstnikke ja näitlejaid, nagu Alain Resnais, Jean Rouch, Henri Stork, Luciano Emmer, Giorgio Treves, Alberto Sordi, Fabrizio Plessi, Gaetano Pesce, Luca Verdone ja Ingrid Bergman, kes pälvis 1977. aastal esimese Eleonora Duse auhinna.

Selle aasta Grand Prix Internationali võitis kuulus Vene filmirežissöör Aleksander Sokurov diktaatoreid ja poliitikuid paljastava eksperimentaalfilmiga «Muinasjutt» («Skazka»).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles