POLIITIK VS. AJAKIRJANIK ⟩ Ester Karuse ja Õhtulehe ajakirjaniku kohtumadin jätkub: loodan, et teine aste teeb samasuguse otsuse

Chrislin Metsanurm
Copy
Kadri Kuulpaki apellatsioonkaebus
Kadri Kuulpaki apellatsioonkaebus Foto: Madis Veltman / Kuvatõmmis õhtulehest / kollaaž

Aastaid kestnud kohtuvaidlus Ester ja Allain Karuse ning Õhtulehe ajakirjaniku vahel jõudis 2022. aasta suvel maakohtus lahendini, kuid Kadri Kuulpakki otsus ei rahuldanud ning ta kaebas selle edasi ringkonnakohtusse. Ajakirjaniku esindaja Mari Männiko leiab, et maakohtu otsus tuleks tühistada, kuna Kuulpak on teinud oma tööd niivõrd korralikult.

Riigikohtu otsust antud loo kohta loe siit:

https://elu24.postimees.ee/7868006/poliitik-vs-ajakirjanik-ester-karuse-ja-ohtulehe-ajakirjaniku-kohtumadin-sai-lopu-toendina-vois-kasutada-anonuumsete-allikate-utlusi

Pea kaks aastat on möödas sellest, kui Harju maakohtu laua taga kohtusid Allain ja Ester Karuse ning Õhtulehe ajakirjanik Kadri Kuulpak. Viimane avaldas 2020. aasta novembris artikli, mis kandis pealkirja «KUULUJUTT: HÄÄLE EEST SAI 10 EUROT! «Inimestel pole midagi süüa, sellepärast müüaksegi valimistel oma häält»».

Valga poliitikud kaebasid ajakirjaniku kohtusse ning nõudsid ebaõigete andmete ümberlükkamist ja mittevaralise kahju hüvitamist. Loe pikemalt SIIT!

2022. aasta augustis rahuldas maakohus Karuste hagi, leides, et ajakirjanik avaldas ebaõigeid väited. Allikad, kes artiklis kõnelesid, olid kohtu hinnangul ebausaldusväärsed: nad kas ei ole ise häälte ostmise juhtumis vahetult osalenud, on seda kuulnud kolmandatelt isikutelt või on intervjuu ajal rääkinud ebaloogilist või ebaadekvaatset juttu, olles alkoholijoobes.

Kohus leidis, et ajakirjanik ei veendunud piisavalt väidete tõelevastavuses, et esitada neid üleriigilises meedias. Artiklit lugenud inimesele jääb kohtu hinnangul mulje, nagu oleksid Karused valimistel hääli ostnud. Loe pikemalt SIIT!

Kohus nõudis toona Kadri Kuulpakilt nii Allain kui Ester Karusele välja mittevaralise kahju hüvitise summas 1000 eurot. Lisaks jäid ajakirjaniku kanda Karuste kohtukulud.

Otsus läks edasikaebamisele

Peale maakohtu otsust said Karused aga teada, et Õhtulehe ajakirjanik Kadri Kuulpak kaebab otsuse ringkonnakohtusse edasi. «Esimene otsus oli õiglane ja uusi asjaolusid ei ole! Ma ei usu, et see otsus ringi vaadatakse, igal juhul see otsus oli õiglane ja loodan, et teine aste teeb samasuguse otsuse,» ütleb Ester Karuse 7. juuni hommikul Elu24-le, lisades, et ajakirjanik tegi oma loo vaid kuulujuttude põhjal.

Kadri Kuulpaki esindaja Mari Männiko sõnas, et loo kirjutas kaks ajakirjanikku, mis tähendab, et tagatud on objektiivsus. «Olgem ausad, et viisaka kontoriinimese käest ei saagi hääli osta. Hääli osteti isikute käest, kes olid nõus seda pisikese hüve eest ostma,» sõnas Männiko ringkonnakohtus toimunud istungil. «Kostja ei ole toetunud ainult joodikute juttudele, vaid toetub ka allikatele, kes on vahetult tajunud seda, et Karused häältega kauplesid.»

Männiko leiab, et maakohtu otsus tuleks tühistada, kuna Kuulpak on teinud oma tööd niivõrd korralikult. 

Karuste esindaja Märt Mürk sõnas aga seepeale, et ajakirjandus ei tohi põhjustada kellelegi põhjendamatuid kannatusi ning ajakirjanik vastutab oma sõnade ja loomingu eest. «Oleme jätkuvalt seisukohal, et kostja väited ei ole ebaõiged, vaid kostja pidi aru saama, et need on ebaõiged,» ütles Mürk. Ta märkis, et enamik kostja tunnistajaid on seotud ühe ja sama isikuga, kelleks on Teresa Sale ning keda pole kordagi artiklis mainitud. 

2021. aasta oktoobris ütles Sale Elu24-le, et Kuulpaki-nimelise ajakirjanikuga tutvus ta esimest korda alles ajaleheveergudel ja ühtegi kokkupuudet tal ajakirjanikuga enne artikli ilmumist ei olnud.

Kohtuotsus kuulutatakse välja 30. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles