Elustamist vajanud vang väitis, et põhimõtteliselt on tema eluaegne vanglakaristus kantud

Elu24
Copy
Benjamin Edward Schreiber 2019. aastal
Benjamin Edward Schreiber 2019. aastal Foto: AP/Scanpix

Süüdimõistetud mõrvar, kes kandis USAs Iowa vanglas eluaegset vanglakaristust, väitis, et tema karistus on aegunud. Ta põhjendas seda juhtumiga, kui ta süda hetkeks seiskus, mistõttu võib väita, et tegelikult oli ta surnud.

Benjamin Schreiber mõisteti 1996. aastal inimese surnuks peksmise eest eluks ajaks vangi. Ta suri tänavu aprillis, kuid mõned aastad tagasi käis ta kohtuteed ja väitis, et ta peaks olema hoopiski vabaduses.

2015. aastal tekkisid Schreiberil neerukivid ja tal oli veremürgistus. Ta kaotas teadvuse ja viidi vangla lähedal asuvasse haiglasse, vahendab Mirror

Seal Schreiberi süda korraks seiskus, misjärel teda elustati viis korda.

Pärast seda väitis mees, et on oma eluaegse vanglakaristuse ära kandnud. Ometi seiskus ju haige mehe süda, kuid elustamise tõttu on ta siiski «jälle» elavate kirjas.

Schreiber väitis ka seda, et teda elustati tema tahte vastaselt, kuna ta oli varem alla kirjutanud elustamiskeelule juhul, kui ta peaks seda vajama.   

Juhtumi arutamine sai alguse madalaimas kohtus, kuid paraku polnud Schreiberi argumendid piisavalt veenvad. Seejärel kaebas Schreiber asja edasi Iowa apellatsioonikohtusse, kuid ka nemad mehega ei nõustunud.

Kolmest kohtunikust koosnev kolleegium kaalus juhtumit ja kohtunik Amanda Potterfield kirjutas 2019. aasta otsuses, et kui seadusandja sätestas eluaegse vanglakaristuse, ei mõeldud selle all kindlasti seda, et iga kord, kui tervishoiutöötajatel tuleb vangi vangistuse ajal elustada, peaks ta vabastama.

Kohtunik Potterfield lisas: «Schreiber on kas veel elus, sel juhul peab ta jääma vanglasse, või on ta tegelikult surnud, sel juhul pole see kaebus asjakohane.»

Vaatamata Schreiberi väitele, et ta põhimõtteliselt suri ja täitis oma eluaegse vanglakaristuse, otsustas kohus 2019. aastal, et ta peab vanglasse jääma. Neli aastat hiljem, mullu aprillis, ta siiski suri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles