EI ÕNNESTUNUD AIDATA Haruldane tiigrikutsikas, kelle pääsemist kogu Kreeka lootis, pandi magama

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Haruldane valge tiiger Hasiya.
Haruldane valge tiiger Hasiya. Foto: STELIOS MISINAS, Scanpix

Haruldane valge tiigrikutsikas, kes veebruaris leiti Ateena lähedal asuva loomaaia prügikastist, pandi magama. Kuigi vahepeal andsid arstid talle elulootust, olid looma tervisekahjustused liiga ulatuslikud ning teda polnud võimalik päästa.

Möödunud esmaspäeval eutaneeriti haruldane valge tiigrikutsikas, kes veebruaris leiti Ateenast ida pool asuvast Attika loomapargist prügikastist. Loom oli kohutavas seisundis. Valge tiigrikese eest hoolt kandnud loomaaia asutaja Jean-Jacques Lesueur selgitas, et looma saatus on otsustatud ja ta uinutatakse, kuna teda ei õnnestu enam päästa.

VIDEO 〉 Prügikastist leitud haruldane tiigrikutsikas võitleb oma elu eest

Hasiyal, nagu kutsusid tiigritüdrukut tema eest hoolt kandnud loomaaiatöötajad, oli kolmkümmend kolm luumurdu. «Iga hingetõmme põhjustas talle piinavat valu,» teatas avalikkusele Jean-Jacques Lesueur. «Keegi ei tea, kust ta pärit oli või kuidas ta siia sattus, tema seisukord oli kohutav,» lisas Lesueur. Tema sõnul oli selle põhjus omaniku ilmselge hoolimatus. Pärast valge tiigri ebaseaduslikku omandamist avastatud puuduste tõttu otsustas omanik loomast vabaneda, vahendab Greek Reporter.

Möödunud esmaspäeval teatas loomaaed, et Hasiya uinutati valutult samas kohas, kus ta oli oma elu kuus viimast nädalat veetnud. Tiigrikutsikat ümbritsesid tema lahkumisel inimesed, kes olid tema eest hoolitsenud, teda armastasid ja olid temasse väga kiindunud.

Eutanaasia oli ainus võimalus

Loomaaed selgitas, et tiigrikutsikale tehti põhjalikud uuringud. Röntgenpiltide ja vereanalüüside tulemused saadeti nii Kreeka pädevatele asutustele kui Euroopa, Ameerika ja Aafrika kompetentsikeskustele. Välismaal asuvatelt metsloomakeskustelt küsiti, kas looma on enam võimalik päästa. Neilt saadud vastused välistasid selle võimaluse.

Oma arvamuse esitas noorlooma meditsiiniliste andmete põhjal ka keskkonnaministeeriumi loodud Kreeka veterinaararstide 12-liikmeline komitee. «Kahjuks sundisid tõsised, ravimatud ja valu tekitavad geneetilised probleemid nii Kreeka veterinaararstide komisjoni kui ka väliseksperte ühehäälselt soovitama pädevatele ametivõimudele tiigritüdruku eutaneerimist.»

Oma lõppsõnas kutsus loomaaed üles lõpetama metsloomade salakaubavedu: «Seoses selle kurva looga on meie ühine soov, et inimesed saaksid paremini aru metsloomade salakaubaveoga võitlemise vajadusest ning et pädevad organisatsioonid saaksid veelgi tugevdada oma võitlust loomade salakaubaveoga.»

Haruldane valge tiiger

Looduskaitserühm Maailma Looduse Fond (WWF) kirjeldab valgeid tiigreid kui «geneetilist anomaaliat», mille kohta pole teada, et neid esineks vabas looduses. Valgeid tiigreid peetakse sugulusaretuse viljadeks, millega loomadel kaasneb sündides hulgaliselt terviseprobleeme.

Valge tiigri kahvatu värvus on tingitud punase ja kollase pheomelaniini pigmentide puudumisest, mis peaksid koosmõjul andma oranži värvuse. Kunstlikult tekitatud geneetiline seisund võib põhjustada triipude peaaegu täieliku puudumise ja muuta tiigri peaaegu täiesti valgeks. Tiigri karvkatte valge värvus on tingitud geneetilisest mutatsioonist, mida nimetatakse leukismiks. Tegelikult oleks valge kasukas looduses takistuseks, kuna see ei anna tiigrile mingit võimalust maskeeruda ja ühtlasi vähendab oluliselt ellujäämisvõimalusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles