PALUSID ANDEKS Pauluse kirikust annetuskarbi varastanud mees ja naine tagastasid vaid osa varast

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Tartu Pauluse kirik
Tartu Pauluse kirik Foto: Are Tralla

Tartu Pauluse kirikus käisid esmaspäeval vargad, kes muukisid lahti annetuskarbi ja võtsid selle kaasa. Juba teisipäeva hilisõhtul selgusid nende nimed ja kolmapäeval lubasid nad annetuskarbi tagasi tuua. Kaasas oli neil siiski vaid osa varastatud varast. «Tunnistasid. Kahetsesid. Palusid andeks. Said andeks,» ütles Pauluse koguduse õpetaja Kristjan Luhamets. 

Pauluse kiriku õpetaja Kristjan Luhamets teatas teisipäeval sotsiaalmeedias, et esmaspäeva lõunaajal sattusid kirikusse pikanäpumehed. «Esmaspäeval käisid vargad Tartu Pauluse kirikus. Kas tunnete ära?» kirjutas Luhamets sotsiaalmeedias ja jagas kaamerasalvestiselt tehtud jäädvustusi, kus oli näha, et vargil käisid mees ja naine.

Luhamets rääkis Elu24-le, et vargad võtsid kirikust kaasa kolumbaariumis küünalde aluse küljes oleva korjanduskarbi ning kuigi seda oli hiljuti tühjendatud ja kahju pole suur, on tegu inetu.

Kolumbaarium Tartu Pauluse kirikus.
Kolumbaarium Tartu Pauluse kirikus. Foto: Are Tralla

Elu24 avaldas teisipäeva õhtul artikli Pauluse kirikus toimunud vargusest. Artikli ilmumise järel saadeti Luhametsale palju vihjeid ja teisipäeva hilisõhtuks olid kirikuõpetajal kurikaelade nimed teada. «Kindlasti oli artiklist kasu, sest suurem avalik tähelepanu seab kurjategijad surve alla, kus nad tunnevad, et mõistlikum on asuda tegelema probleemi lahendamisega. Ei ole võimalik iseenda vigade eest ära põgeneda,» ütles Luhamets.

Pauluse koguduse õpetaja Kristjan Luhamets.
Pauluse koguduse õpetaja Kristjan Luhamets. Foto: Margus Ansu

Kirikuõpetaja võttis ise annetuskarbi varastanud mehe ja naisega ühendust ning palus neil kirikusse tulla. «Nad ütlesid, et tulevad kolmapäeval ja toovad korjanduskarbi tagasi,» avaldab Luhamets lisades, et mees ja naine ei tunnistanud kohe oma tegu üles. Üks kahtlusalune kirjutas, et tema käis hoopiski tualettruumis, samal ajal kui tema tuttav annetuskarbi ära võttis. 

Annetuskarbi näppamises osalenud naise jutt.
Annetuskarbi näppamises osalenud naise jutt. Foto: Ekraanitõmmis.

«Ühele postituse jagajale oli naispeategelane kirjutanud, et võtku postitus maha, sest ta käis kirikus ainult WCs. Kahjuks ta ei tea, et videomaterjali on meil palju rohkem kui ainult need mõned postitatud pildid,» avaldas Luhamets. «Videost on siiski näha, et nad tegutsesid koos. Kord askeldab üks karbi kallal ja teine seisab kõrval, siis jälle vastupidi. Veel räägitakse, et paar tegutseb juba mõnda aega ja paljudes kohtades,» lisab ta.

Valgast bussiga Tartusse

Kolmapäeva hommikul ei osanud Luhamets veel öelda, mis kell mees ja naine kirikusse tulevad. Ennelõunal aga selgus, et paar plaanib tulla kell üks Valgast väljuva bussiga, mis jõuab Tartusse kell 14.45. «Seega ma loodan, et kella kolme paiku saan nendega kokku. Loodan väga, et pärast seda saan teada anda, et tänu avalikkuse survele on asi lahendatud,» ütles Luhamets, kes suhtles naisega Facebookis ja mehega rääkis telefonis. «Kui enne ajas üks pool süüd teise kaela, siis täna kell 13:09 sain sõnumi teiselt, kes süüdistas esimest,» avaldab ta.  

Veidi pärast kolme jõudsid varguse toime pannud mees ja naine kirikusse, kuid tõid tagasi vaid korjanduskarbi. «Nad tulid, tõid korjanduskarbi tagasi, raha lubasid tuua järgmisel nädalal,» kinnitas Luhamets. «Nad tunnistasid. Kahetsesid. Palusid andeks. Said andeks,» ütleb ta ning lisab, et korjanduskarbi varastanud mees ja naine on majanduslikult saamatud. «Lubasin neil alati tulla, kui kõht on tühi, sest Pauluse kirikus on supiköök olemas. Väga mitmesugust abi on olemas, aga olge ausad ja ärge varastage,» kõlas kirikuõpetaja sõnum. «Varastatud summa ei olnud väga suur, aga nad lubasid selle tuleval kolmapäeval tagasi tuua. Praegu on kuu lõpp ja taskud tühjad.»

Korjanduskarp, mis kolmapäeval kirikusse tagasi jõudis.
Korjanduskarp, mis kolmapäeval kirikusse tagasi jõudis. Foto: Kristjan Luhamets
Korjanduskarp jõudis tagasi ilma rahata.
Korjanduskarp jõudis tagasi ilma rahata. Foto: Kristjan Luhamets

Luhamets tegi eile ka politseile avalduse, kuid ütles, et kui probleem laheneb ja inimesed oma väärtegu mõistavad ning kahetsevad, võtab ta avalduse politseist tagasi. «Politseile annan teada, et meie poolt on see teema lõpetatud,» ütles Luhamets pärast seda, kui mees ja naine annetuskarbi tagasi tõid.

«Need inimesed, kes oma patu ära tunnevad, võivad märgata ka Jumala armastust. Enne me ei saa aru, milleks seda tarvis läheb. Aga kui me aru saame, et oleme hukule määratud, siis võime rõõmustada Kristuse ülestõusmisest, sest Tema annab meile igavese elu,» sõnas Luhamets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles