ÜLE LOODUSKAITSEALA Soodlasse planeeritav harjutusväljak võtab enda alla rabad ja matkarajad

Copy
Harjumaal, Põhja-Kõrvemaal asuv Jussi loodusrada.
Harjumaal, Põhja-Kõrvemaal asuv Jussi loodusrada. Foto: Eero Vabamägi

Täna õhtul toimus Kuusalu rahvamajas koosolek, kus arutati Soodla harjutusala rajamist. Harjutusväljak hakkaks osaliselt asuma Harjumaal Põhja-Kõrvemaa looduskaitsealal, mis on tuntud oma imekaunite pinnavormide ja rikkumata looduse poolest.

Elu24 sattus kolmapäeva õhtul otse sündmuste keerisesse. Kuusalu vallas Harjumaal planeeritakse harjutusväljakut sõjaliste õppuste läbiviimiseks ning sealsesse rahvamajja on kolmapäeval kogunenud rahvahulk, kes sellele tugevalt vastu on.  

Üks põhjus, miks teema kohalikele nii valus on: osaliselt hakkaks harjutusväljak paiknema Põhja-Kõrvemaal. Tegu on aga looduskaitsealaga, mis moodustati 1991.aastal, et kaitsta Põhja-Kõrvemaa liustikuveetekkelisi pinnavorme, rabamassiive, kooslusi ja kaitseluseid liike.

Harjutusvälja idaosa hakkaks paiknema Põhja-Kõrvemaa looduskaitsealal, mis on ühtlasi ka NATURA 2000 ala, mis hõlmab endas Kuusalu, Anija ning Tapa valda. Ligi poole Põhja-Kõrvemaa looduskaitseala territooriumist katavad erinevad soo- ja soometsakooslused. Sealne maastik ja eriilmelised järved pakuvad sobivaid kasvukohti erinevatele taimeliikidele ning elupaiku varjatud eluviisiga linnu- ja loomaliikidele. 

Puhka Eestis kirjutab, et maastikukaitseala pindalaga 3130 ruutkilomeetrit hõlmab endas haruldasi karstialasid, mis on kuivemal ajal oma koobastikega põnev uurimispaik. Kõrvemaast rääkides on aga kahtlemata mainimist väärt liivased rajad ning kõrgustesse küündivad künkad - tegu on alaga, kus leidub suuri rabasid, mõhnu ning oose. 

Põhja-Kõrvemaa, Harjumaa. Jussi loodusrada. 18.09.2019.
Põhja-Kõrvemaa, Harjumaa. Jussi loodusrada. 18.09.2019. Foto: Eero Vabamägi

Plaan küpses 2022.aasta sügisel

ERR kirjutas 2022.aasta novembris, et Kaitseministeerium alustas Harjumaal kaitseväe Soodla harjutusväljaku eriplaneeringu koostamist, et luua polügoon Eesti enda ja liitlaste üksuste väljaõppeks. Antud piirkonda kavandatakse kolm laske-ja õppevälja ning neid kasutatakse ka suurtükkide tulepositsioonina kaitseväe keskpolügoonil asuvate sihtmärkide laskmiseks.

Arvestades asjaolu, et NATURA 2000 hõlmab endas Kuusalu, Anija ning Tapa valda võib öelda, et harjutusväljaku eksistents hakkab mõjutama ligikaudu 10 000 inimese elu.

Soodla harjutusvälja riigi eriplaneeringu ala.
Soodla harjutusvälja riigi eriplaneeringu ala. Foto: Kaitseministeerium

Mõistmatus kohalike elanike ja loomade suhtes

Kuusalu vallamajas toimuva koosoleku käigus kõlab mitmeid kordi publiku seast mure selles osas, mis saab Soodlas elavatest inimestest ning loomadest.

Mees publiku seast esitab eeskõnelejale küsimuse: «Mis te teete metsistega, kas püüate nad puuri ja viite koju? Ma sõitsin Soodlast läbi, rääkisin ühe kohaliku inimesega, kes ütles, et tema kodu all männikus on kõige suurem isametsiste koondumisala.»

Koosolekul juhiti tähelepanu ka sellele, et kui harjutusväljaku rajamisega seoses võtta vähemaks metsa, siis luuakse olukord, kus müratõke väheneb veelgi võrreldes olukorraga, kus mets on vahel. Kõnepaneeli korraldaja vastas sellele murele kindlameelselt: «Pauk ja pauk ongi erinevad.»

Loe lähemalt, mis Kuusalu rahvamajas toimus!

Sügisene Koitjärve raba. Plaanitava harjutusvälja sisse kuulub Koitjärve raba.
Sügisene Koitjärve raba. Plaanitava harjutusvälja sisse kuulub Koitjärve raba. Foto: Reina Kiisel
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles