JÄNES VÕI KASS? Hiina uus aasta toob õnnelikke juhuseid neile, kel kannatust: aeg armastuseks ja rahuks

21. jaanuaril 2023 algas musta veekassi/veejänese aasta. Foto: Ave Kassia Teede maal
Margit Korbe
, astroloog
Copy

21. jaanuaril algas Hiina kalendri järgi uus aasta, mis tõotab kujuneda möödunud tiigriaastast kardinaalselt erinevaks. Mis meil nüüd täpsemalt algas ja ees on? 

Laupäevaõhtuse kuuloomisega kell 22.53 algas uus aasta Hiinas ja ka paljudes teistes Kaug-Ida maades. Tiigrihüpped on nüüdseks lõplikult läbi ja oleme maandunud pehmetele kassi- või hoopis jänesekäppadele. Kuigi Hiina horoskoobis nimetatakse seda tavaliselt jäneseaastaks, on Vietnamis selle asemel kasutusel kass ja nii kuuleme siin lääne kultuuriruumis vaheldumisi kassi- ja jäneseaastast.

Tegelikul on loom ju ise sümboolne, kuid oluline on tähendus ja sõnum selle taga. Erinevates kultuurides võivad samad omadused peegelduda paremini läbi erinevate loomade. Nii on ka kitse asemel vahel lammas, härja asemel pühvel, kuke asemel fööniks ja sea asemel metssiga. Mõnes Aasia piirkonnas on roti asemel hoopis hiir. Seetõttu arvan, et sel aastal võib igaüks ise tunnetada ja valida, kas tal on kassi- või jäneseaasta - kumb sinuga rohkem resoneerub, see sul ongi.

Loe ka: SUUR AASTAHOROSKOOP 〉 2023. aastal siseneme senitundmatusse ning järgneb kummaline vaikus

Astroloog Margit Korbe
Astroloog Margit Korbe Foto: Erakogu

Millist energiat kassi- või jäneseaasta toob?

Et mõista looma-aasta sügavamat tähendust, tuleb vaadata ka seda, kes talle eelneb ja kes talle järgneb. Nii nagu lääne astroloogiaski, vahelduvad alati maskuliinsed ja feminiinsed märgid, yang ja yin energia. Selline on loomulik sisse- ja väljahingamine, mis hoiab elu ringlemises.

Just lõppenud tiiger oli tugev maskuliinne märk - jõuline, julge ja isegi agressiivne. Aga tiigri kohta tuleb pidada meeles, et üks tema eesmärke on kurjuse ja nö tumedate jõudude paljastamine ja hävitamine. Mõnikord kujuneb selline aasta päris karmiks, kuid kõrgemas plaanis teenib see maailma puhastamist, ükskõik mis parajasti meediast vastu ka ei kaja. Tiigrit ei maksa karta ega ka halvustada, tema eesmärk on üllas.

Nüüd aga on tiigri töö tehtud ning alanud on uus introvertsem ja feminiinsem laine – soe, pehme ja karvane – olgu ta siis kass või jänes. Sellel aastal toimub tavaliselt mingisugune rahunemine, müra väheneb ja vaikus kasvab. Loomulikult ei tähenda see, et probleemid lihtsalt kaoksid, aga sündmused lähevad justkui rohkem kulisside taha, välised protsessid peatuvad ja sisemised käivituvad. Kassiaasta loob ruumi intuitsioonile, tunnetele, nähtamatu nägemisele ja kuuldamatu kuulmisele. Paljud tegevused võivadki leida aset justkui nähtamatul tasandil ning käivitada alkeemilisi protsesse, mille tulemusi näeme alles hiljem.

Kass-jänes ei talu agressiivsust, konflikte, toorust ega vulgaarsust. See aasta on suhetekeskne, kuna tegu on ühe Hiina sodiaagi kõige romantilisema märgiga, kes seab lähedased suhted kõrgeimaks prioriteediks. Sel aastal on olulisem armastada, kui oma õigust taga ajada. Rohkem on toetatud need, kes suudavad arendada endas kannatlikkust ja diplomaatiat ning hindavad rahu ja harmooniat. Aasta võib tuua õnnelikke kokkusattumusi ja juhuseid, kuid just neile, kellel jagub kannatlikkust oma aeg ära oodata. Õnn soosib neid, kes oskavad olla zen. Kes tegutsevad liiga impulsiivselt ja kärsitult, võivad kogeda pettumusi.

See aasta häälestab inimesi rohkem oma hingele, emotsioonidele ja ka spirituaalsusele. Võib öelda, et see on hädavajalik hingetõmbehetk pöördeliste aastate vahel. Siin on võimalus oma suhete üle mõelda, neid tervendada ja ka uusi toetavaid sidemeid luua. Väga paljud inimesed tunnevad kass-jänese lainel olles suuremat igatsust läheduse ja partneri järele. Pole sugugi ime, kui sellel aastal sündimus veidi kasvab – kuigi mitte meeletult, kuna üldine tendents maailmas on vähenemise suunal. Kaheteistkümnest Hiina sodiaagimärgist on just see üks kõige viljakam, eriti mis puutub beebide tegemisse. Kass-jänes on üks äärmiselt sensuaalne ja intiimne olevus, kellel on loomulikult suur vajadus armastseda.

Veel võib selle aasta omadustest tuua välja lihtsuse ja kerguse – kass-jänes on ka küllaltki mugav ning soovib leida viise, kuidas asjadega lihtsalt ja kergelt hakkama saada. See aga teeb teda loovaks ja kohati isegi geniaalseks. Kui keegi suudab leida viisi, kuidas nautida elu rahus ja harmoonias, ilma et peaks selle nimel meeletult pingutama, siis just kass-jänes. Ei tea, kas see on õnn või nähtamatu maagia, kuid selle märgi all sündinud inimesed leiavad tavaliselt mugava ja mõnusa väljapääsutee ka kõige keerukamatele olukordadele ning kukuvad pehmelt käppadele nagu kass. Ja neil võib olla tõepoolest ühes kehastuses vähemalt üheksa elu.

Ent sellega veel lugu ei lõpe, kuna kass-jänesele järgneb draakon – Hiina sodiaagi ainus mütoloogiline ja ebamaine olend. Praeguse rahuneva ja intuitiivse aasta käigus toimuvad pinna all sellised alkeemilised protsessid, mis väljenduvad mateerias 2024. aastal, tuues kaasa väga suuri pöördeid, võimsaid arenguid ja muutuseid. Seda peegeldavad ka planetaarsed seisud. Kes soovib oma ellu suuri muutuseid sisse viia, siis pigem soovitan kasutada praegust aastat ettevalmistuseks ning järgnevat aastat käivituseks. Mida sügavam ja põhjalikum on ettevalmistus ja sisemine töö, seda lopsakamad saavad olema viljad. See tähendab ka, et alanud aastal ei maksa millegagi kiirustada, aga tasub usaldada, et kõik materialiseerub just õigel ajal.

Kellele on aasta hea ja kellele keeruline?

Tegelikult oleneb see lisaks veel mitmetele asjaoludele ning üksnes sünniaasta põhjal saab öelda vähe. Paljud ei tea, et ka Hiina horoskoobis vaadatakse lisaks sünniaasta loomamärgile veel sünnikuu, -päeva ja –tunni märki. Igal märgil on aga ka omad elemendid – nii nende loomulik element, kui ka antud sünniaastat (-kuud, -päeva ja –tundi) valitsev element. Kõiki neid asjaolusid tuleb võtta arvesse, et kellegi aastat prognoosida.

Kui aga tõesti väga üldjoontes rääkida, siis kõige õnnelikumad on sel aastal kass-jänes ise, siga, kits ja ka peategelase hingesugulane koer. Neil on suur toetus taga.

Kenasti saavad hakkama ka pühvel ja madu, kes mõistavad selle aasta passiivset ja tundlikku loomust. Siin on hea koostöö.

Hobuse ja ahvi jaoks on aasta neutraalne, kuigi mõlemad eelistaksid rohkem põnevust ja seiklust. Sellegipoolest kass-jänesega nad tülli ei lähe, kuna erinevusi osatakse austada.

Keeruline on aga üliaktiivsel ja kannatamatul rotil, kes ei talu passiivsust ja võib asjatult riskida. Draakonit võib frustreerida kass-jänese tagasihoidlikkus ning sellega kaasnev vähene aplaus tema dünaamilistele etteastetele. Kukk ja kass-jänes aga enamasti üldse ei mõista teineteist – kuke riiakas loomus mõjub sel aastal eriti riivavalt ja võib tekitada talle soovimatut vastuseisu.

Elementide suhe

Seekord on aasta vee-elemendi mõju all - kõik aastanumbrid, mille lõpus on 2 või 3, kuuluvad vee-elemendi alla. Vesi toetab puu-elementi (kasvatab puud) ning vett ennast toetab metall (metall rikastab vett). Vesi aga ohustab tule-elementi (kustutab tule) ja vett ennast ohustab maa (kuivendab vee ära). Oma element mõjub alati toetavalt.

Vee mõju all on aastad, mis lõppevad numbritega 2 ja 3 (näiteks 1982, 1983, 1992, 1993 jne). 

Metalli mõju all on aastad, mis lõppevad numbritega 0 ja 1 (näiteks 1980, 1981, 1990, 1991 jne).

Puu mõju all on aastad, mis lõppevad numbritega 4 ja 5 (näiteks 1984, 1985, 1994, 1995 jne).

Tule mõju all on aastad, mis lõppevad numbritega 6 ja 7 (näiteks 1986, 1987, 1996, 1997 jne).

Maa mõju all on aastad, mis lõppevad numbritega 8 ja 9 (näiteks 1989, 1990, 1999, 2000 jne).

Tähelepanu: Kui sünniaeg jääb jaanuarisse ja Hiina uus aasta pole veel alanud, kehtib eelmine aasta koos selle elemendiga. Näiteks kui 10. jaanuaril 2024 sünnib beebi, siis ta on endiselt vee-elemendi kass-jänes, mitte puu-elemendis, mis algab koos draakoniga 4. veebruaril.

Vee element teeb kass-jänese veelgi tundlikumaks, introvertsemaks, naiselikumaks, voolavamaks ja paindlikumaks. See on imeline aeg, et lubada oma hingel tõeliselt avaneda. Kass-jänese aasta kõrgeim eesmärk on uue sisemise tasakaalu saavutamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles