VÕTA LABIDAS KÄTTE ⟩ Viimsi naine lükkas bussipeatusest lume ise ära. «Üks kõigi ja kõik ühe eest!»

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Viimsilane ajas ise bussipeatusest lume ära.
Viimsilane ajas ise bussipeatusest lume ära. Foto: Erakogu

Sotsiaalmeedias kurdetakse palju lahtiajamata teede üle. Viimsi elanik Grethen võttis aga lumelabida kätte ja tegi bussipeatuse lumest puhtaks. «Veidi sai tuunitud ka Randvere keskuse bussipeatuseid, et lastel oleks mõnusam kooli ja koju kulgeda,» ütleb ettevõtlik naine.

Eile avaldasime loo sellest, kuidas postiljon võttis hommikul kell viis kätte lumelabida ja lükkas puhtaks postkasti juurde viiva tee. Alles pärast seda võttis ta ajalehe ja pani selle postkasti. Postiljoni heatahtlikkus pälvis palju tähelepanu, eriti tänulik oli talle maja omanik, kelle tee sai lahti aetud. «Eriti täna ja sellise ilmaga on vahva avastada, et tee on puhas,» ütles tänulik viimsilane.

Facebooki grupis «Viimsilased» kirjutab Grethen Teppan, et ta otsustas lume alla mattunud bussipeatuse ise puhtaks teha. «Mõtlesin, et äkki inspireerin selle kodanikualgatuse postitusega kedagi. Alati võib ju hädaldada, et siit või sealt pole lund lükatud, ära koristatud. Olen tänulik, et meie Tammneeme tee on sahaga kenasti lahti lükatud ja bussid-autod saavad liikuda,» ütleb Grethen. 

Bussipeatus Viimsis.
Bussipeatus Viimsis. Foto: Erakogu

«Kuna ka ise läksin bussiga tööle, siis tee ääres bussipeatuses oodata ei olnud võimalik, suur lumevall oli selle koha täitnud ning seista tuli sõiduteel. Samuti tuli koju tulles bussist väljudes hüpata sügavasse lumehange. Kus viga näed laita, seal tule ja aita! Koju jõudes sai veidi lumelabidaga võimeldud ning nüüd on ka teistel külaelanikel mõnusam bussi oodata ja sealt kodupeatuses väljuda,» kirjutab Grethen ja lisab: «Veidi sai tuunitud ka Randvere keskuse bussipeatuseid, et lastel oleks mõnusam kooli ja koju kulgeda. Üks kõigi ja kõik ühe eest! Ja maailm saab parem paik. Rahulikku ja turvalist kulgemist!»

«Tuttav tunne. Tegin täna õhtul just sama trenni,» kirjutab Gretheni postituse all Signe ning jagab pilti teest, mille ta ise lahti ajas.

Kodaniku lahtiaetud tee.
Kodaniku lahtiaetud tee. Foto: Erakogu

Postitust on kommenteerinud ka Viimsi abivallavanem Alar Mik, kes avaldab Grethenile ja Signele palju tänu ja tõdeb, et bussipeatuste hooldamisega on praegu probleeme. «Suur-suur tänu! Bussipeatuste hooldega ollakse tõesti jännis ja tegime teehooldaja lepingupartnerile selle eest ka mahaarvamise 1900 eurot. Loodame, et see motiveerib edaspidi tõhusamalt toimetama. Oleme südamest tänulikud inimestele, kes vabast tahtest on valda hooldega aidanud. Kummardused teie ees! Olete tõelised kogukonna eeskujud,» ütleb Mik.

«Osa viriseb, teised teevad,» ütleb postitusele kommentaari jätnud Ingrid. Lumeteemal on palju postitusi erinevate linnaosade ja linnade sotsiaalmeediagruppides. Mõne postituse all läheb vaidlus ka teravaks, kuna osa leiab, et tee tuleb ise lahti ajada, teised aga ütlevad, et see on linna kohustus ja nende jõud ei käi suure lumekoorma alla mattunud kõnniteest kuidagi üle.

Üleskutse: teeks vabatahtliku labidatiimi!

Kristiine linnaosa Facebooki grupis tegi aktiivne kodanik Hanna eile üleskutse ja innustas inimesi mõnda avalikku kohta lumest puhastama.

Üleskutse tulla lund ajama.
Üleskutse tulla lund ajama. Foto: Ekraanitõmmis.

«Mu eesmärk oli tegelikult inimesi märkama ja mõtlema panna. Ekstreemoludes on täitsa tavaline käed ise ka külge panna, mitte «päästjat» oodata,» ütles Hanna Elu24-le. «Natuke laike, väga vähe labidaliigutajaid,» kommenteerib ta üleskutse tulemust. «Ma ei kutsunud konkreetselt kedagi ühte kohta kokku. Selles mõttes puudub mul igasugune ülevaade, kas keegi kuhugi abiks läks. Kommentaaridest tulnud tagasiside on ainus, mida ka ma ise sain,» räägib naine. Hanna ise tegi puhtaks Koolimaja bussipeatuse.

Üleskutsele kommentaari jätnud Renate pakub välja, et igas bussipeatuses võiks olla üks labidas, nii et kui kellelgi hakkab bussi oodates igav ja külm, saab ta kuidagi kasulik olla. Oht on aga selles, et varem või hiljem viidaks labidad bussipeatusest ära. «Eestlaste seas leidub vandaale ja näppajaid, kes veaksid need labidad kohe minema,» ütleb kommenteerija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles