Selgus Riho Sibula surma põhjus (5)

Merilyn Närep
, päevatoimetaja
Copy
Riho Sibul. Sõru Jazz 2020.
Riho Sibul. Sõru Jazz 2020. Foto: Rene Jakobson/Sven Tupits/Sõru Jazz

Kitarrist, laulja ja helilooja Riho Sibul lahkus meie seast 20. novembril kõigest 64-aastaselt. Elutuna leidis muusiku Sibula lähedane sõber, helilooja Sven Grünberg. Nüüd on selgunud, mis muusiku teise ilma viis. 

Armastatud muusik Riho Sibul leiti 20. novembril oma kodust surnuna, leidjaks oli tema sõber Sven Grünberg (65). Helilooja ei soovinud «Ringvaate» saates antud intervjuus avaldada, millises seisus ta Riho leidis, sest polnud teada tema surma põhjus.

Nüüd sõnab Grünberg Elu24-le raskelt ohates, et Riho viis teise ilma äkksurm. «Nii oligi jah. Süda läks rütmist välja ja enam tagasi ei tulnud. See on praegusel ajal väga levinud...» tõdeb helilooja.

Helilooja Sven Grünberg.
Helilooja Sven Grünberg. Foto: Sander Ilvest

«Eks see on muidugi väga raske, aga eks siin on ka see erinevus, et kui oled elus palju mõelnud elu ja surma probleemidele, siis enam see nii kohutavalt ei traumeeri, sest sa näed ja mõistad elu ja surma sidet,» avaldas Grünberg «Ringvaate» saates.

Helilooja märgib, et viimaks mõistad, et elu igal juhul lõppeb. «Väga kurb on see, kui ta lõppeb selles faasis, sest Riho oleks võinud veel teha,» tunnistas Grünberg. Helilooja sõnul olid nad Sibulaga rääkinud mitmest uuest projektist ja ideest, mis jäid kahjuks teostamata.

Eelmise nädala neljapäeval pidid sõbrad koos einestama. «Nagu meil ikka aeg-ajalt tavaks. Ta ütles, et tuleb Hiiumaalt ja millegipärast ta ei helistanud. Siis reedel helistasin ise,» meenutas Grünberg, kelle kõnele Sibul ei vastanud.

«Ta üldjuhul minu kõnedele alati vastas, aga ei vastanud, ja see oli ka juba natuke kummaline.» Pühapäeva hommikul helistas Grünbergile tema ja Riho hea sõber Aare Põder, Ultima Thule klahvimängija, kes ütles, et Riho ei ilmunud 19. novembril kontserdile. 

Sven Grünberg, Lepo Sumera ja Riho Sibul musitseerimas 1995. aastal Tallinna Kunstihoones avatud graafika ja skulptuuri aastanäitusel.
Sven Grünberg, Lepo Sumera ja Riho Sibul musitseerimas 1995. aastal Tallinna Kunstihoones avatud graafika ja skulptuuri aastanäitusel. Foto: Peeter Langovits/rahvusarhiiv

Grünberg ja Põder läksid Sibula elukoha juurde kontrollima. «Hankisime võtmed, ühel tema väga heal sõbral olid võtmed ja saime need. Läksime tema juurde ja päeva ajal, 13.25 umbes oli see kellaaeg, vaatasime, et tuled põlevad, ja see oli juba väga tõsine märk, päeval ju tavaliselt tuled ei põle,» meenutas helilooja.

«Koputasime ja siis sai uks avatud ja hüütud: «Riho, kas sa oled kodus?» Ja seal tema siis lebas oma kodus. Oli selge, et ta on lahkunud.»

Manalateed läinud sõbrast rääkides tunnistas Grünberg, et Sibul ei kurtnud kunagi tervise üle. «Aga tervisega, sõbrad, lähemad inimesed teadsid, oli väga tõsiseid probleeme,» avaldas helilooja ja lisas lõpetuseks: «Aastaid tagasi algasid tervisehädad. Need süvenesid, aga ma arvan, et tema lahkumise põhjus ei pruugi olla seotud otseselt tervisekahjustusega.»

«Sa, armas sõber, astusid üle jõe. Lendlesid priiks kitarrisoolodes...»

Muusik ja helilooja Riho Sibul saadeti esimesel advendil Tallinna Jaani kirikust viimsele teele. Sibula üks parimaid sõpru Vladislav Koržets pidas emotsionaalse kõne, milles ta iseloomustas varalahkunud sõpra kui vaimukat ja ülevoolavat inimest, kes võttis külla tulles alati kaasa hoolikalt välja valitud anekdoodi, mida ta siis sõpradele äärmise oskusega serveeris.

Koržets meenutas ka neljakümne aasta tagust hetke, kui tema sõprus Riho Sibulaga alguse sai. See oli vestlus kuskil pargipingil peale üht meeleolukat sündmust, kui mehed lugesid terve öö üksteisele peast ette Artur Alliksaare ja Heiti Talviku luulet. Koržetsi sõnul oli see hetk, kui hingesugulased tundsid üksteist ära, ja sellest sai alguse piiritu sõprus, mis kestis tänaseni.

«Viimast korda loen sulle, Riho, ette kümme rida Heiti Talviku luuletusest... Jää hüvasti, sõber, ja silme ette kerkivad sibulamäed Hiiumaal...»

Armastatud muusik Riho Sibul saadeti viimsele teekonnale.
Armastatud muusik Riho Sibul saadeti viimsele teekonnale. Foto: Madis Veltman

Erkki-Sven Tüür oli selle hingematvalt raske hetke kohta teinud väga täpse märkuse. Kirik on küll rahvast pilgeni täis, aga ometi on siia kogunenud Riho Sibula sõprade ja tuttavate südamed täitunud ilma temata suure üksindusega.

«Sa, armas sõber, astusid üle jõe. Lendlesid priiks kitarrisoolodes...» märkis Tüür.

Loe pikemat reportaaži SIIT

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles