Mali naised: Putini palgasõdurid sundisid meid lahti riietuma, jäädvustasid seda ja vägistasid

Inna-Katrin Hein
Copy
Wagner grupi palgasõdurid Aafrikas Malis, kus nad väidetavalt on julmusi korda saatnud
Wagner grupi palgasõdurid Aafrikas Malis, kus nad väidetavalt on julmusi korda saatnud Foto: French Army via AP/Scanpix

Haarangus ellujäänute sõnul ründasid Vene presidendi Putini eraarmee palgasõdurid Malis tosinat naist ja tüdrukut, kelle seas oli ka 15-aastaseid, ning alandasid neid, filmides nutitelefonidega nende alasti keha. Naiste sõnul nad ka vägistati.

Wagneri grupi sõdurid peaksid olema Malis nõuandvas rollis, kuid jätkuvalt ilmneb tõendeid inimõiguste rikkumiste ja tapatalgute kohta, mille taga on president Putini lähedase liitlase Jevgeni Prigožini palgatud isikud. Nimetatud grupp mängib rolli ka Vene vägede sissetungis Ukrainasse.

Üks ohvritest rääkis ajalehele The Daily Beast, et kui ta keeldus lahti riietumast, lõi Vene sõjaväelane teda relvaga pähe, mille tõttu ta kaotas teadvuse. Kui ta teadvusele tuli, avastas ta end alasti maas lamamas umbes viie teise naise kõrval, kes olid samuti lahti riietatud.

«Meid ümbritsesid valged sõdurid,» ütles 23-aastane tumedanahaline Maryam, kelle tegelikku nime The Daily Beast ei avalda. «Mõned neist pildistasid meid nutitelefonidega.»

Pealtnägijate sõnul algas haarang 4. septembril kell kaheksa hommikul Nia Ouro külas Mali keskosas Mopti piirkonnas. Sellest on juba kaua möödas, kuid nad julgesid alles nüüd rääkida.

30-aastane Diarra sõnas, et valmistus oma talust lahkuma, kui Vene palgasõdurid, keda saatsid Mali relvajõudude (FAMA) sõdurid ja traditsioonilise Dozo vennaskonna jahimehed, tungisid tema ja ta pere koju ning hakkasid õhku tulistama.

«Tulistades kutsusid nad meid reeturiteks ja väitsid, et teeme koostööd terroristidega, et neid rünnata,» ütles Diarra. «Nad kordasid pidevalt, et tapavad meid.»

Diarra sõnul andsid kurikuulsasse Wagneri gruppi kuuluvad palgasõdurid pärast umbes 30-minutilist juhuslikku tulistamist käsu vahistada kompleksis viibinud mehed, jättes naised ja lapsed maha.

Putini eraarmeed süüdistatakse selles, et nad panid Malis toime seni kohutavaima veresauna.

«Valgenahalised sõdurid käskisid FAMA-l ja Dozo jahimeestel viia kõik mehed Sofarasse (linn, mis asub 9 kilomeetri kaugusel Nia Ourast, kus on Wagneri keskbaas),» rääkis Diarra, kellel õnnestus koos kahe mehega lähedalasuvasse põõsastikku põgeneda. Seal olles ta kuulis, kuidas üks venelane midagi ütles, tema arvates seda, et naised tuleb sinna jätta, mitte meestega kaasa saata.

Kui Diarra ja tema kaks naabrit jõudsid pärast enam kui kaks tundi enda varjamist sissetungijate eest koju tagasi, kuulsid nad hoones naisi karjumas, kui Wagneri palgasõdurid neid kuritarvitasid.

Diarra sõnul oli hoones umbes 12 naist ja tüdrukut, kes ütlesid hiljem, et Wagneri sõdurid olid neilt riided seljast tõmmanud ja vägistanud.

«Naised ütlesid, et valged sõdurid tõmbasid neilt riided seljast, jäädvustasid nende alasti keha ja vägistasid. Naised ütlesid, et neid koheldi nagu loomi ja veel hullemini,» sõnas Diarra.

Wagneri palgasõdurid saabusid Malisse möödunud aasta lõpul pärast tulusa lepingu sõlmimist kohaliku huntaga ja on koos Mali armeega löönud tagasi islamistide rünnakuid. Samas on nad külvanud kohalike seas hirmu ja neid alandanud. Osa Wagneri sõduritest on nüüdseks viidud ukrainlaste vastu võitlema.

«Naised, kes ei täitnud kohe lahtiriietumise käsku, said Vene palgasõduritelt peksa ja neilt rebiti riided seljast.»

Augustis teatas valitsusväline organisatsioon Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), et alates 2022. aasta algusest on Mali vägede ja Wagneriga seotud intsidentides hukkunud ligi 500 tsiviilisikut. Kõige kohutavam sündmus leidis aset märtsis Moura külas, kus Wagneri sõdurite osalusel toimunud veresaunas kaotas nelja päeva jooksul elu 300 meest.

Teine septembrikuises haarangus ellujäänu, 37-aastane Seydou rääkis väljaandele The Daily Beast, et Dozo jahimehed vahistasid ta, süüdistades teda džihadistide heaks töötamises. Seydou kirjelduse järgi sidusid nad tal silmad kinni ja hoidsid teda Wagneri Sofara baasis, kuni olid veendunud, et tal pole sidemeid islamiäärmuslastega. Koju naastes avastas ta enda sõnul, et venelased olid tema 15-aastast nõbu seksuaalselt rünnanud.

«Mu nõbu rääkis mulle, et kaks valget sõdurit vägistasid ta tema enda toas ja oma kolleegide silme all,» ütles Seydou, keda peeti kinni viis tundi. «Pärast seda pildistasid nad tüdruku alasti keha.»

Vahejuhtumit pealt näinud kohaliku kaupmehe sõnul kogusid Wagneri palgasõdurid algkooli lähedal asuvasse hoonesse kokku teise rühma naisi, kellel käskisid enne pildistamist lahti riietuda.

«Naised, kes ei täitnud kohe lahtiriietumise käsku, said Vene palgasõduritelt peksa ja neilt rebiti riided seljast,» ütles kohalik nimega Boubakar.

Ei Mali valitsus ega Prigožin ei vastanud The Daily Beasti palvele kommenteerida väidetavat naiste vägistamist ja väärkohtlemist Nia Ouras. Mali valitsuse pressiesindaja ja Prigožini enamusosalusega ettevõte Concord Management ei ole ajakirjanike meilidele vastanud.

Mali võimud väidavad, et tuhat või enam Vene palgasõdurit on ainult instruktorid ja nad ei osale lahinguülesannetes. Valitsus vaikib Nia Oura julmuste teemal.

Kohalikud ütlesid, et neil on rakse unustada traumasid, mille Wagneri grupi sõdurid on neile tekitanud.

Mali naised toidujärjekorras M'Bera põgenikelaagris Kagu-Mauritaanias, kuhu nad põgenesid sõjaliste kokkupõrgete ja vägivalla eest
Mali naised toidujärjekorras M'Bera põgenikelaagris Kagu-Mauritaanias, kuhu nad põgenesid sõjaliste kokkupõrgete ja vägivalla eest Foto: Photo by GUY PETERSON / AFP/Scanpix

Malis on nii võimul oleva hunta kui ka islamistide tõttu olukord keeruline ning palju naisi on koos lastega lähiriikidesse põgenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles