RÄMPSPOST ⟩ Kelmid õngitsevad: saatsin teile kaks meili, aga te pole päevade kaupa vastanud (2)

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Igasugused kirjad, milles on ahvatlev rahasumma ja viide kirjasaaja võimalusele see endale saada, on üldjuhul petuskeemid.
Igasugused kirjad, milles on ahvatlev rahasumma ja viide kirjasaaja võimalusele see endale saada, on üldjuhul petuskeemid. Foto: Karolina Grabowska / Pexels

«Kallis fondiomanik! Saatsin teile kaks meili ja te pole päevade kaupa vastanud,» seisab Marinale saadetud kirjas, milles juhendatakse teda panga volitatud esindajaga ühendust võtma, et saada kätte pangakaart, mille arvel on väidetavalt 800 000 USA dollarit.

«Saatsin teile kaks meili ja te pole päevade kaupa vastanud, saatsin paar päeva tagasi isegi ühe, mille täpsemad üksikasjad on veel vastamata,» seisab Marinale saadetud kirjas, mille naine Elu24 toimetusele edastas, et taas levima hakanud petukirjade eest hoiatada.  

«Ühtegi eelnevat kirja, nagu mulle väidetavalt saadetud on, ma saanud ei ole,» ütleb Marina, keda kirja järgi ootab pangas Bsic Pank 800 000 USA dollariga VISA pangakaart. 

Kaardi kättesaamiseks palutakse Marinal panga volitatud esindajale Marina Kuznetsovale esitada kõik oma kontaktandmed alustades eesnimest ja lõpetades elukoha postiindeksiga.

Petuskeem.
Petuskeem. Foto: Kuvatõmmis

Seda, et tegemist on petukirjaga, kinnitab ka politsei- ja piirivalveameti politseikapten Maarja Punak, kelle sõnul on üldjuhul petuskeemid igasugused kirjad, milles on ahvatlev rahasumma ja viide kirjasaaja võimalusele see endale saada.

Punak oma andmeid kellelegi saata ei soovita, isegi kui kelmidega suhtlemine võib tunduda huvitav. «Pigem ei maksa neile seda võimalust pakkuda, et nad saaksid näidata, mida nad teha oskavad. Vahel veab ja andmete saatmisest ei juhtugi midagi, ent aasta või kahe pärast hakatakse just neid andmeid kasutama uues petuskeemis,» hoiatab politseikapten.

Pidevalt erinev skeem

Oma postkastist petukirja leidnud Marina ütleb, et kirju ei ole ta varem saanud, küll aga helistatakse talle pidevalt sooviga teda rahaasjades aidata. «Viimane kõne oli vene keeles ja umbes kaks nädalat tagasi. Selles anti teada, et minu nimelt tehakse tehinguid börsil ja et mind tahetakse aidata, kuna tehingute näol on tegemist pettusega,» selgitab naine, kes on erinevaid petukõnesid saanud juba mitu aastat. «Pidevalt on erinev skeem, kord helistatakse pangast, siis jälle börsilt.»

Alles loetud päevad tagasi saabus Elu24 toimetusele veel üks petukiri, mis oli samuti eesti keeles ja kõlas väga usutavalt. Kirja saajat meelitati õnge minema sama perekonnanimega rikka töösturi pärandile rõhudes. Kirja saaja Peter-Christian Kivistiku hinnangul on tegemist sulaselge õngitsusega, kuna mingeid seoseid tal proua Tiina Kivistikuga peale kattuva perekonnanime ei ole. «Ma ei usu, et ta üldse olemaski on,» sõnab mees väidetavale sugulasele viidates. Vaata täismahus kirja ja loe lähemalt siit!

Eemaldatud on keelebarjäär

Politseikapten Maarja Punaku sõnul levivad praegu ka väidetavalt Prantsusmaal haiglas suremise äärel olevate inimeste kirjad, kes soovivad anda raha heategevusse. «Selliste kirjadega tekitatakse pettekujutelm, et kuna eesmärk on heategevus, siis ei saa ju olla tegemist pettusega,» selgitab Punak tausta, millega inimesi õnge püütakse. «Ent olematu raha kättesaamiseks tuleb petistele saata päriselt eksisteerivat raha. Õnneks need skeemid õnnestuvad harva,» lisab ta ja märgib, et suurem mure on jätkuvalt investeerimispettuste ja telefonikelmidega.

«Küll aga on see viimaste aastate trend, et skeemide tekstid on kirjutatud eesti keeles, mis polegi enam väga vigased – ju loodetakse rohkemate inimesteni jõuda ja selleks eemaldatakse keelebarjäär,» räägib Punak.

Kavalad nõksud

Politseikapten selgitab, et kirjades kasutatakse üldjuhul kavalaid manipuleerivaid nõkse, et panna kirja saajat kõhklema ja reageerima. «Ja sellest enamasti piisab, sest ohvrid võtavad kirja saatjaga ühendust, soovides asjaolusid täpsustada, ning sel viisil neid õnge võetaksegi. Tuleb pidada meeles, et enamikul kelmidel on aastatepikkune kogemus inimeste mõjutamises ja kui nendega suhtlusesse astuda, siis nende jaoks tõeline skeem alles algab.»

Punak lisab, et temani on jõudnud erinevaid kirjavahetusi, mille puhul inimesed on võtnud aja, et kelmidega suhelda. Ühel või teisel viisil jõutakse lõpuks välja selleni, et ohver peab midagi kinni maksma, olgu selleks siis rahasaadetise kindlustus, kullerteenus, ülekandetasu, pangakonto loomise maksumus vms.

Märgi rämpspostiks ja kustuta!

Taolised kirjad tasub Punaku sõnul rämpspostiks märkida ja ära kustutada. Sõprade ja tuttavate hoiatamiseks võib aga kirjast välja lõigata eriti absurdse killukese ning selle kuvatõmmise oma sotsiaalmeediakontole postitada.

«Mida rohkem me jagame petuskeemi näiteid, seda enam on inimestel võrdlusmaterjali ja sellega päästame ka neid, kes muidu oleksid potentsiaalsed ohvrid,» soovitab Punak ja lisab, et mis tahes kõhkluste korral võib alati veebipolitseinikuga ühendust võtta. «Küll aga hoiatan ette, et me enamasti ei ütle, et tegemist on sada protsenti petuskeemiga, vaid toome välja ohumärgid, mis sellele viitavad.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles