90 MILJONIT NAELA ⟩ «Londoni pangast» tulnud hiiglaslik päranditeade tõmbab eestlasi uutmoodi võrku

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Suurbritannia naelsterlingid.
Suurbritannia naelsterlingid. Foto: Christopher Bill / Unsplash

«Igatepidi usutav kiri ja ka telefoninumber seal all on Inglismaa suunakoodiga, küll aga ei kuulu see ühelegi pangale,» hoiatab näiliselt Londoni pangaametnikult päranditeate saanud mees, kelle arvates on tegemist sulaselge õngitsusega.

«Hoiatan väga heas eesti keeles ja usutava tekstiga saadetud kirja eest. Miks mitte ei võinud olla Inglismaal töösturit, kelle abikaasa Tiina Kivistik omas taolist fondi,» avaldab kirja saaja Peter-Christian Kivistik, kelle hinnangul on tegemist sulaselge õngitsusega. Kivistik ütleb Elu24-le, et mingeid seoseid tal proua Tiina Kivistikuga peale kattuva perekonnanime ei ole. «Ma ei usu, et ta üldse olemaski on!»

Elu24 avaldab kirja muutmata kujul:

Tere kallis Peter-Christian Kivistik!

Palun andke andeks, et ma teiega ühendust võtsin ilma teie mõtteviisi teadmata, mina olen hr Peter Tomkins, ühe siinse Londoni panga pangatöötaja ja meil oli välisklient, teie riigi kodanik pr Tiina Kivistik, kes suri koroonaviiruse haiguse tagajärjel.

Sellel varalahkunud kliendil on meie pangas arveldusarve kogusummas 900 000 00 naela, mille ta päris oma surnud abikaasalt, kes oli enne surma tööstur, kuna sel aastal pärast tema surma ei ole meie pangas olnud kedagi, kes esitaks nõude selle fondi kas tema sugulasena või isegi sõbrana.

Olukorda, mida olen tähelepanelikult jälginud oma ametikohaga meie varalahkunud kliendi isikliku kontohaldurina, enne kui ta suri, ja ma olen lõpuks tema toimiku oma isiklikku varahoidlasse eemaldanud.

See on see, mida ma tegelikult tahan, et te teeksite.

Kuna te kannate temaga sama perekonnanime ja olete samast kodakondsusest, olen ma väga professionaalselt arutlenud ja tean, et oleks õige esitleda teid tema lähisugulasena, et see fond meie pangalt välja nõuda enne selle ülekandmist pangakassasse, kus teised inimesed võivad seda sama hästi nõuda, ilma et see oleks nii pikk.

Olen üsna teadlik protseduuridest, mis selleks kulub, ja annan teile asjakohaseid nõuandeid edaspidiseks ning juhendan teid, kuidas pöörduda meie panga poole, et esitada nõue fondi saamiseks ja selle pankadevaheline ülekanne teie määratud pangakontole, kus sa pead turvaliseks.

Tänan teid vastuse ootuses ja annan teile kõik üksikasjad. Ma kavatsen teile anda 60% kogu fondist, samas kui mina võtan 40%, loodan, et olete aus ja usaldusväärne inimene.

Ootan teie vastust.

Parimate soovidega,

Hr Peter Tomkins

Telefoninumber: 07405899013

«Igatepidi usutav kiri ja ka telefoninumber seal all on Inglismaa suunakoodiga, küll aga ei kuulu see ühelegi pangale ning Peter Tomkinsi nime alt võib internetist leida erinevaid hoiatusi pettusi tuvastavatelt veebilehtedelt,» märgib Kivistik, kes on juba allakirjutanu tausta uurinud. «See on populaarne nimi nende Nigeeria petturite hulgas, kes kasutavad tüüpilisi inglise nimesid, mida esineb palju ja mille puhul on raske tuvastada, kellega täpsemalt tegemist on,» teab ta rääkida.

«Meil on ju palju väliseestlasi, kes tõesti võisid olla rikkad töösturid Inglismaal või Rootsis või nende abikaasad. See on nii kavalalt tehtud! Ma mõtlen praegu õudusega kõikide nende Maiede ja Astade peale, kes seda juttu uskuma jäävad ja nende meestega suhtlema hakkavad,» viitab Kivistik üksikutele Eesti vanaprouadele, kellelt välismaalt pärit internetipetturid üritavad eri viisidel raha välja petta.

«Sellega tuleks inimesi hoiatada! Ärge uskuge kõike, sest sellisel viisil päris kindlasti Inglismaalt päranditeated inimesteni ei saadeta,» leiab mees.

Levivad ka heategevusliku sisuga kirjad

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo politseikapten Maarja Punak ütles Elu24-le, et sellist kirja ta veel näinud ei ole, kuid suure tõenäosusega on see õngitsuskiri, mille koostamisega on päriselt vaeva nähtud.

Pigem levivad Punaku sõnul praegu rohkem väidetavalt Prantsusmaal haiglas suremise äärel olevate inimeste kirjad, kes soovivad anda raha heategevusse. «Selliste kirjadega tekitatakse pettekujutelm, et kuna eesmärk on heategevus, siis ei saa ju olla tegemist pettusega,» selgitab Punak tausta, millega inimesi õnge püütakse. «Ent olematu raha kättesaamiseks tuleb petistele saata päriselt eksisteerivat raha. Õnneks need skeemid õnnestuvad harva,» lisab ta ja märgib, et suurem mure on jätkuvalt investeerimispettuste ja telefonikelmidega.

«Küll aga on see viimaste aastate trend, et skeemide tekstid on kirjutatud eesti keeles, mis polegi enam väga vigased – ju loodetakse rohkemate inimesteni jõuda ja selleks eemaldatakse keelebarjäär,» räägib Punak.

Esimene asi, mis võiks inimest ettevaatlikuks teha, on asjaolu, et kiri saadeti Gmaili kontolt ja veel vigaselt kirjutatud nimeversiooniga (kiri saadeti meiliaadressilt peterrtomkins@gmail.com – toim). «Asutused, eriti pangad, mille kirjavahetus peab olema konfidentsiaalne, ei kasuta suhtlemisel Gmaili kontosid,» juhib politseikapten tähelepanu.

Asutused, eriti pangad, mille kirjavahetus peab olema konfidentsiaalne, ei kasuta suhtlemisel Gmaili kontosid. Foto on illustratiivne.
Asutused, eriti pangad, mille kirjavahetus peab olema konfidentsiaalne, ei kasuta suhtlemisel Gmaili kontosid. Foto on illustratiivne. Foto: Ivan Samkov / Pexels

Teiseks ei tasu Punaku sõnul lasta end tõele vastavatest faktidest eksitada. «Paar tõetera valede meres ei muuda ühtegi kirja tõeseks,» hoiatab ta. Politseikapten lisab, et panga nimi või üldtelefoninumber või fakt, et sellenimeline inimene päriselt eksisteerib, on kavalad nõksud, et panna kirja saajat kõhklema. «Ja sellest ka enamasti piisab, sest ohvrid võtavad kirja saatjaga ühendust, soovides asjaolusid täpsustada, ning sel viisil neid õnge võetaksegi. Tuleb pidada meeles, et enamikul kelmidel on aastatepikkune kogemus inimeste mõjutamises ja kui nendega suhtlusesse astuda, siis nende jaoks tõeline skeem alles algab,» selgitab Punak.

Kolmandaks soovitab politseikapten vaadata sellele kirjale peale kaine talupojamõistusega. «On vähetõenäoline, et nii varakate inimeste puhul on suured rahasummad lihtsalt ripakil. Veel vähem on tõenäoline, et kui niivõrd rikas eestlane sureb koroonasse, siis see ei jõua meie meediasse,» täpsustab ta. 

Leia konksud, millega mõjutatakse uskuma

Neljandaks tasub Punaku sõnul otsida kirjast «toredaid» manipulatsioonivõtteid: näiteks see, kuidas kelm kinnitab, et teab kõiki neid keerulisi protseduure ja saab olla abiks, või viide, et loodetavasti kirja lugeja on ikka aus ja usaldusväärne inimene, sest me kõik ju tahaksime olla ausad ja usaldusväärsed. «Need kõik on väikesed konksud, millega mõjutatakse inimest uskuma,» hoiatab ta. 

Punak ütleb, et temani on jõudnud erinevaid kirjavahetusi, mille puhul inimesed on võtnud aja, et kelmidega suhelda. Ühel või teisel viisil jõutakse lõpuks välja selleni, et ohver peab midagi kinni maksma, olgu selleks siis rahasaadetise kindlustus, kullerteenus, ülekandetasu, pangakonto loomise maksumus vms.

Tuleb pidada meeles, et enamikul kelmidel on aastatepikkune kogemus inimeste mõjutamises ja kui nendega suhtlusesse astuda, siis nende jaoks tõeline skeem alles algab.
Tuleb pidada meeles, et enamikul kelmidel on aastatepikkune kogemus inimeste mõjutamises ja kui nendega suhtlusesse astuda, siis nende jaoks tõeline skeem alles algab. Foto: Pixabay / Pexels

«Iseenesest ei ole selles midagi halba, sest sel ajal, kui kelmid vestlevad inimestega, kes teavad, et tegemist on kelmusega, ei ole kelmidel aega teisi inimesi tülitada. Küll aga ei saa ma nendega vestlemist soovitada, sest kelmid võivad teid oma kogemustepagasile toetudes alati üle mängida,» ei väsi politseikapten kordamast.

Mida siis sellise kirjaga peale hakata?

Taolised kirjad tasub Punaku sõnul rämpspostiks märkida ja ära kustutada. Sõprade ja tuttavate hoiatamiseks võib aga kirjast välja lõigata eriti absurdse killukese ning selle kuvatõmmise oma sotsiaalmeediakontole postitada.

«Mida rohkem me jagame petuskeemi näiteid, seda enam on inimestel võrdlusmaterjali ja sellega päästame ka neid, kes muidu oleksid potentsiaalsed ohvrid,» soovitab Punak ja lisab, et mis tahes kõhkluste korral võib alati veebipolitseinikuga ühendust võtta. «Küll aga hoiatan ette, et me enamasti ei ütle, et tegemist on sada protsenti petuskeemiga, vaid toome välja ohumärgid, mis sellele viitavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles