Alles paar päeva tagasi kirjutasime sellest, kuidas hiljuti avatud Pärnu Lidli poodi külastanud Herdis sai hämmingu osaliseks. Nimelt nägi ta väidetavalt, kuidas poes söögikõlblikke banaane ära visatakse.
«Kast, kuhu äraviskamisele sorteeritud banaanid pandi, oli põrandal. Töötaja kinnitas mitu korda, et need lähevad prügisse,» nentis pärnakas. «Sain isegi selles osas targemaks, et odavam on täiesti kõlblik toit prügikasti visata kui annetada.»
Lidli kommunikatsioonijuhi Katrin Seppeli sõnul kontrollisid Lidli töötajad puuviljade värskust. «Kuna Lidlil on väga ranged standardid pakkumaks klientidele ainult väga kvaliteetseid toiduaineid,» selgitas ta.
Toidu raiskamine on suur probleem ka kodudes. Iga kolmas kotitäis toitu, mille Eesti inimesed kauplustest koju viivad, leiab tee prügikasti veel enne, kui see jõutakse ära tarbida. Igas majapidamises läheb nii aastas keskmiselt raisku 63 kilo toitu, mille väärtus on ligikaudu 220 eurot.
«Hindade kallinemise ja energiakriisi tõttu peame väga hoolikalt läbi mõtlema, kuidas saame vähendada oma igapäevaseid kulusid,» sõnas keskkonnaminister Madis Kallas. «Üks lihtne viis, kuidas mitusada eurot kokku hoida, on jälgida, et me kodus asjatult toitu ära ei viskaks – ostame pigem vähem, tarbime lõpuni ning vajadusel anname ära,» soovitas Kallas.
Keskkonnakorralduse osakonna juhataja Sigrid Soomlaisi sõnul maksavad inimesed toitu ära visates selle eest kaks korda: ostuhetkel poes ning hiljem jäätmeveo eest. «Toidu raiskamisel on tõsised tagajärjed – lisaks rahale on ära kulutatud loodusressursse ning tootmise ja transpordi käigus õhku paisatud kasvuhoonegaase. Need koormavad asjatult keskkonda,» selgitas Soomlais.