Harri Kingo avalikus kohas imetamisest: aetakse oma rinnad laua peal laiali – ei ole õige! (12)

Copy
Harri Kingo ei pea avalikus kohas imetamist normaalseks.
Harri Kingo ei pea avalikus kohas imetamist normaalseks. Foto: Shutterstock/Liis Treimann/Elu24 kollaaž

«Nad on ammu väljunud ühiskonnas kokkulepitud eetika raamidest ja see häirib teisi,» kommenteerib TV3 saates «Suvised seitsmesed» endine telediktor Harri Kingo avalikus kohas imetamist. Ämmaemanda ja imetamisnõustaja Kärt Maalinna sõnul on imetamine aktuaalne teema kogu aeg ja sellest on tore rääkida.

Augusti algul kirjutasime sellest, et suviti toimub palju rahvarohkeid avalikke üritusi ning seetõttu on sotsiaalmeedias suurenenud ka värskete emade kirumine. «Ma ei soovi kellegi paljaid rindu näha» või «Lapsi tuleks imetada avalikus kohas tualetis» on sagedased laused, mida emad peavad pidevalt kuulma.

Oma arvamuse avaldas TV3 saates «Suvised seitsmesed» ka ajakirjanik Harri Kingo, kelle meelest ei tohiks naised avalikult imetada. «Arvan, et oma intiimseid toiminguid tehakse ikka omaette. Peale imetamise on mitmeid toiminguid, mida me eranditult omaette teeme ja ei reklaami ega näita. Kui te näete midagi ebasündsat ja ebameeldivat oma ümber, siis te paratamatult vaatate seda. Sellised asjad tõmbavad inimeste tähelepanu, kui miski on korrast ära,» sõnab Kingo.

«Toon ühe näite loodusest. Noori emakarusid, kel on väiksed mõmmid kõrval, peetakse kõige ohtlikumaks. Kohe tungivad kallale, kui teid märkavad. Nad on agressiivsed ja nende meelestatus on agressiivne. Miks? Põhjus on väga lihtne – nad kaitsevad oma mõmmikuid,» ütleb telediktor ja märgib, et noored emad on samasugused.

Harri Kingo
Harri Kingo Foto: Marina Pushkar

Kingo sõnul on imetavad emad agressiivsed kohe, kui keegi neid kasvõi pilguga riivab. «Oma rindu paljastavad avalikus kohas ainult sellised noored emad. Kõik ülejäänud naised, kel pole parajasti titat, mitte mingi hinna eest seda ei tee. Noored emad oma uhkuses ja kohati isegi ülbuses astuvad meelega üle normide. Kusagil kohvikus aetakse oma rinnad laua peal laiali – kõik on ilus, õige ja hea. No ei ole! Nad on ammu väljunud ühiskonnas kokkulepitud eetika raamidest ja see häirib teisi,» on ajakirjanik raudsel arvamusel.

Saates istusid maha ka imetamisnõustaja ja imetav ema, kes selgitasid palju kõneainet pakkuva teema tagamaid. «See oli väga huvitav üksikinimese arvamus. Mina ei usu, et ühiskond vaatab tervikuna seda negatiivselt. Kui me hakkame avalikku imetamist keelama, ütleme ka, et väikelapsed peavad koju jääma, sest nende lärm või jooksmine võib kedagi häirida. See pole enam terve ühiskond,» kommenteerib imetav ema Kristin Krištein Kingo seisukohta.

Kas imetamist annab planeerida? «Väikse beebi kõht ei küsi, mis kell või aastaaeg on. Kui väiksel beebil läheb kõht tühjaks, siis nii on. Mina kogesin sellist asja, et minu laps võis olla alguses rinnal tundide viisi. Kui panna ema sellisesse olukorda, et ta ei tohi kodust välja tulla enne, kui lapsel on kõht täis, siis me põhjustame seda, et jätame emad isolatsiooni, mis viib teiste probleemideni,» selgitab Kristin.

Ämmaemanda ja imetamisnõustaja Kärt Maalinna sõnul on imetamine aktuaalne teema kogu aeg ja sellest on tore rääkida. «See kuu on rahvusvaheline rinnaga toitmise kuu ja esimene nädal oli rahvusvaheline rinnaga toitmise nädal. Me tähistasime seda erinevate ürituste ja loengutega ja võib-olla on see puudutanud ka ühiskonda selle koha pealt.»

«Kas see on häbiasi avalikult last imetada või kas ma peaksin terve rinnaga toitmise aja mitte väljas käima?»

Augusti algul kirjutasime, et emad lõpetavad rinnaga toitmise liiga vara pideva kriitika tõttu ühiskonnas. On juba tavaline, et peale mõnd avalikku üritust teeb keegi sotsiaalmeediasse postituse, kirudes emasid, kes on julgenud avalikult, teiste ees oma last rinnaga toita.

«Kas see on häbiasi avalikult last imetada või kas ma peaksin terve rinnaga toitmise aja mitte väljas käima? Kas ma peaks suvel 45-kraadisesse autosse last imetama minema või kuhugi haisvasse tualettruumi? Kui ma pudelisse pumpan ja sealt annan, siis laps võib ju pärast rinnast keelduda,» uuris murelik naine beebide emade grupis.

Värsketele emadele mõeldud grupis räägivad naised, et annavad endast kõik, et mitte toita last rinnaga avalikus kohas. «Püüan lapse ära toita enne, kui kuskile lähen, ning planeerin oma aega söögiaegade järgi,» kirjutab neljakuuse lapse ema, kes proovib endale võimalikult vähe tähelepanu tõmmata.

Emad ütlevad, et väldivad avalikke kohti eelkõige pideva kriitika tõttu. Tihti räägitakse imetamisest kui häbiväärsest teost ning seda tegevat eelkõige need, kellel pole lapsi ning kes ei oska näha asja inimlikku poolt. «Oled ema, istu kodus!» on üks paljudest lausetest, mis sageli värske ema kõrvu jõuavad.

Eesti Ämmaemadate Ühingu president Liis Raag on veidike nördinud, et tänapäeval tuleb selle teemaga endiselt tegeleda ja inimestele teadvustada, et imetamine on ühe pisikese beebi inimõigus ja normaalne elu osa.

Loe pikemalt SIIT

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles