16-aastane Kopenhaagenis haavata saanu oli teel Harry Stylesi kontserdile

Inna-Katrin Hein
Copy
Taani pealinna Kopenhaageni ostukeskuses Field's leidis 3. juulil aset tulistamine. Pildil kannatada saanud naine koos abistajatega
Taani pealinna Kopenhaageni ostukeskuses Field's leidis 3. juulil aset tulistamine. Pildil kannatada saanud naine koos abistajatega Foto: (Photo by Olafur STEINAR GESTSSON / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT/Scanpix

Taani pealinnas Kopenhaagenis leidis suures ostukeskuses aset tulistamine, milles kaotas elu vähemalt kolm inimest ja palju sai vigastada.

Taani ja Rootsi meedia teatel on 3. juulil vigastada saanute seas ka 16-aastane Rootsi päritolu tüdruk, kes oli teel Briti laulja Harry Stylesi kontserdile.

Tüdruku teatel tahtis ta enne üritust midagi süüa osta.

Kontsert pidi toimuma ostukeskuse lähedal. Harry Styles jättis tulistamisest kuuldes kontserdi ära.

Briti laulja Harry Styles 18. veebruaril 2020 Londonis O2 Arenal Briti muusikaauhindade galal
Briti laulja Harry Styles 18. veebruaril 2020 Londonis O2 Arenal Briti muusikaauhindade galal Foto: REUTERS/Simon Dawson/File Photo/Scanpix

Noor rootslanna jõudis oma kaaslastega olla Kopenhaageni ostukeskuses vaid hetke, nähes siis paanikas inimesi eskalaatorist alla jooksmas. Ka tema ja ta kaaslased jooksid alla. Tüdruk kuulis pauku ja tundis seejärel kuumust.

«Mõistsin hetkega, et sain pihta,» meenutas noor rootslanna meediale.

Rootslanna kaotas sõbrad silmist, kuid pääses ostukesusest välja ja seal olnud taanlased aitasid teda. Nad peatasid verejooksu ja viisid ta kiirabiarstide hoole alla.

Rootslanna viidi Kopenhaageni Herlevi haiglasse, kus ta ootab operatsiooni. Tüdruku ema lendas Rootsist kohale ja on haiglas oma tütre kõrval. Noore rootslanna kaaslased vigastada ei saanud.

Rootslanna nime ei avaldatud, kuna ta on teise riigi kodanik ja alaealine.

Ostukeskuses Field’s tulistamises kõige raskemalt kannatada saanud nelja inimest ravitakse Kopenhaagenis Rigshospitaletis ja neli inimest on Herlevi haiglas.

Rigshospitaleti peaarsti Anders Damm-Hjemdali sõnul on ühe vigastada saanu seisund seni kriitiline.

Damm-Hjemdal lisas, et ostukeskuse juurde saadeti 31 kiirabiautot ja kannatajad jõudsid haiglasse lühikese aja jooksul.

Kergemalt sai vigastada 27 inimest, kellele parameedikud kohapeal abi andsid.

Kopenhaageni politsei teatel avas 22-aastane mees ostukeskuses Field’s tule 3. juulil enne kella 18. Korrakaitsjad saabusid sündmuskohale ja tabasid kahtlusaluse, kellel oli käes relv ja kaasas laskemoona.

Taani pealinna Kopenhaageni ostukeskuses Field's leidis 3. juulil aset tulistamine. Pildil politsei viimas kahtlusalust isikut (valges kaitseülikonnas) sündmuskohalt ära
Taani pealinna Kopenhaageni ostukeskuses Field's leidis 3. juulil aset tulistamine. Pildil politsei viimas kahtlusalust isikut (valges kaitseülikonnas) sündmuskohalt ära Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix via AP/Scanpix

Perega koos ostukeskuses olnud Frans Sandblomi sõnul kuulis ta vähemalt üht lasku, kuid ta arvab, et neid võis olla rohkem.

«Olime ostukeskuse ühes restoranis perega einestamas. Siis nägime, et paanikas inimesed jooksevad, ja oli kuulda lasku. Järsku olid kohal relvastatud politseinikud. Arvan, et pääsesesime napilt,» sõnas Sandblom meediale.

Teine taanlane Maxilmilian von Rentelen tahtis ostukeskuse toidupoest süüa osta.

«Kui jõudsin sinna, nägin inimesi välisuksest välja jooksmas. Sain aru, et midagi on valesti, ja väljusin koos nendega. Politsei peatas ümbruskonnas liikluse ja eriüksus sisenes ostukeskusse,» meenutas mees meediale.

Kopenhaageni politseijuht Søren Thomassen kinnitas ööl vastu 4. juulit toimunud pressikonverentsil, et ostukeskuse tulistamises kaotasid elu 47-aastane Venemaa kodakondsusega mees, kes elas Taanis, ning kaks 17-aastast Taani kodakondsusega noort.

Kaks vigastada saanutest on Rootsi kodakondsusega: 50-aastane mees ja 16-aastane tüdruk.

Politsei teatel valis kurjategija oma ohvrid juhuslikult. Uurijad ei ole veel teo motiivi kommenteerinud, kuid Taani meedia teatel viitab seni teada olev, et kinni peetud tulistaja valmistas tegu mõnda aega ette ja tegutses üksinda. Politsei sulges kõik kahtlusaluse mehega seotud sotsiaalmeediakanalid.

Juhtumit uuritakse kui mõrva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles