Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

NÜÜD KINDEL Järgmise aasta Eurovisiooni lauluvõistlus ei toimu Ukrainas

Copy
2022. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse võitis ülekaalukalt Ukraina ja järgmise aasta võistlus pidanuks toimuma just seal.
2022. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse võitis ülekaalukalt Ukraina ja järgmise aasta võistlus pidanuks toimuma just seal. Foto: AFP / Scanpix

Pärast seda, kui Ukraina vaidlustas otsuse 2023. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse korraldajamaa tühistamise kohta, on nüüd kindel, et lauluvõistlus Ukrainas ikkagi ei toimu, vahendab eurovisionworld.com. 

25. juunil Eurovisiooni lauluvõistluse ametlikul veebilehel eurovisionworld.com värskendatud info kohaselt on Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) lõplikult otsustanud, et Ukrainas vältava sõja tõttu ei ole 2023. aasta lauluvõistlust võimalik Ukrainas korraldada.

Eelkõige on langetatud otsuse taga EBU kohustus tagada kõigi üritusel töötavate ja osalevate inimeste ohutus ja turvalisus, mille planeerimisega korraldajariigis tuleb alustada esimesel võimalusel.

«Eurovisiooni lauluvõistluse korraldamisega on seotud vähemalt 10 000 inimest ning pealtvaatajateks oodatakse veel vähemalt 30 000 fänni üle maailma. Nende heaolu on meie peamine mure,» rõhutab EBU oma värskes teates.

Suur õhurünnakute risk

Ohuhinnangus käsitleti mitmeid riske, mis võiksid mõjutada nii suure sündmuse planeerimist. Sealhulgas märgiti ära tõsine õhurünnakute oht, mille tagajärjeks võib olla suur inimohvrite hulk.

Järelduste tegemisel ja otsuse langetamisel võeti aluseks seegi, et praeguse seisuga ei toimu Ukrainas 2023. aastal ühtegi rahvusvahelist suurkontserti. 

Läbirääkimisi järgmise aasta korraldajamaa kohta on EBU alustanud Suurbritanniaga, kuna just Suurbritannia saavutas maikuus Torinos toimunud lauluvõistlusel teise koha.

2022. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel saavutas teise koha Suurbritannia looga «Space Man» Sam Ryderi esituses.
2022. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel saavutas teise koha Suurbritannia looga «Space Man» Sam Ryderi esituses. Foto: LiveMedia / Nderim Kaceli / IPA / Scanpix

Segadus otsuse ümber

Mai keskel teatas EBU, et võistluse korraldamine Ukrainas pole võimalik. «Arvestades jätkuvat sõda, mis puhkes pärast Venemaa sissetungi selle aasta võitjariiki, on EBU võtnud aega, et teha põhjalik hinnang nii ohutuse kui turvalisuse kohta,» vahendati pressiteates.

«Pärast objektiivset analüüsi jõudsime sügava kahetsusega järeldusele, et praegustes oludes ei saa kohalik ringhäälinguorganisatsioon Eurovisiooni lauluvõistluse võõrustamiseks, korraldamiseks ja produtseerimiseks reeglite kohaselt vajalikke turva- ja tegevusgarantiisid tagada,» järgnes otsus, et Eurovisioon ei toimu Ukrainas. Loe lähemalt siit!

Ukraina ei olnud rahul

«Ukraina ei nõustu EBU otsuse olemusega, kuna meiega ei arutatud kõiki võimalusi,» protesteerisid ukrainlased Ukraina riikliku uudisteagentuuri Ukrinform vahendusel ning nõudsid täiendavaid läbirääkimisi kõigi osaliste nõudmistele vastava lahenduse leidmiseks.

«Nõuame [EBU-lt] otsuse muutmist, sest usume, et suudame täita kõiki võetud kohustusi, nagu oleme korduvalt EBU-le rõhutanud,» seisis avalduses, millele olid alla kirjutanud Ukraina kultuuri- ja infopoliitikaminister Oleksandr Tkatšenko, rahvusringhäälingu (UA: PBC) nõukogu esimees Mõkola Tšernotõtskõi ning Eurovisiooni lauluvõistluse võitjad Ruslana (2004), Jamala (2016) ja Oleh Psjuk Kalush Orchestrast (2022). Loe lähemalt siit!

Üks Eurovisiooni edukamaid riike

2022. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse Torinos võitis Ukraina esindaja Kalush Orchestra looga «Stefania» ülekaalukalt 631 punktiga. Teise koha saavutanud Suurbritannia sai 466 punkti ning kolmandale kohale platseerunud Hispaania 459 punkti.

Ukraina on Eurovisiooni lauluvõistluse ajaloo üks edukamaid riike, olles osalenud 17 korda ja jõudnud 16 korral ka finaali.

Ukraina on Eurovisiooni lauluvõistluse võitnud kolmel korral. 2004. aastal pani võistluse kinni Ruslana lauluga «Wild Dances», 2016. aastal võitis Jamala looga «1944» ning neile lisandus 2022. aastal võitnud Kalush Orchestra lauluga «Stefania».

Kahel järjestikusel korral ehk aastatel 2007 ja 2008 saavutas Ukraina lauluvõistlusel teise koha.

Tagasi üles