Ameerika kõige traagilisemad koolitulistamised

Elu24
Copy
24. mail 2022 Texase osariigis, Mehhiko lähedal toimunud tulistamine on USA ajaloo üks kõige traagilisem. Pildil on tütart lohutav ema mõned tunnid pärast juhtunut kohaliku kultuurikeskuse ees.
24. mail 2022 Texase osariigis, Mehhiko lähedal toimunud tulistamine on USA ajaloo üks kõige traagilisem. Pildil on tütart lohutav ema mõned tunnid pärast juhtunut kohaliku kultuurikeskuse ees. Foto: AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriikides Texases Uvaldes leidis 24. mail aset koolitulistamine, milles kohalike võimude teatel kaotas elu vähemalt 19 last ja kaks täiskasvanut. Tegu on Ameerika ühe kõige traagilisema koolitulistamisega.

USA võimude teatel oli 24. mail Texase osariigis aset leidnud koolitulistamine ohvrite arvult teine ja Texase osariigi esimene. 

Enne traagilist päeva kestva nädala teisipäeval oli USA-s sel aastal aset leidnud 26 koolitulistamist, mis lõppesid vigastuste või surmaga, vahendab USA Today. Kõige suurema ohvrite arvuga koolitulistamisest on möödas kõigest kümme aastat, vahendab star-telegram.com.

Santa Fe keskkool, 18. mai 2018

Viie kõige traagilisema USA koolitulistamise nimistust leiab kaks juhtunut, mis leidsid aset Texase osariigis. Neist esimene leidis aset neli aastat tagasi Santa Fe keskkoolis, kus suri kaheksa õpilast ja kaks õpetajat. Vigastada said kolmteist inimest.

Selle taga oli kooli üks vanema astme õpilane, 17-aastane Dimitrios Pagourtzis. Mõned päevad hiljem spekuleeriti, et Pagourtzise teo põhjuseks oli murtud süda, sest tema üks ohvritest oli tüdruk, kes tõrjus poisi lähenemiskatseid mitu kuud. 

Columbine'i keskkool, 20. aprill 1999

Enam kui 20 aastat tagasi aset leidnud koolitulistamine Colorado osariigis võttis elu 15 õpilaselt, kelle seas olid ka kaks tulistajat. Vigastada sai 21.

Tulistajateks olid kooli 12. klassi õpilased, 18-aastane Eric Harris ja 17-aastane Dylan Klebold. Poisid paigaldasid kooli ka kodus valmistatud pommid, mis ei plahvatanud. Nende motiiv on ebatäpne, kuid on teada, et nad plaanisid tehtut vähemalt aasta. 

Toona oli see USA ajaloo kõige traagilisem koolitulistamine ja on olnud eeskujuks mitmetele koolitulistamistele nii USAs kui ka mujal maailmas.

Majory Stoneman Douglasi keskkool, 14. veebruar 2018

Endine õpilane, 19-aastane Nikolas Cruz tappis Florida osariigis asuvas keskkoolis 17 inimest, lisaks said 17 inimest koolitulistamises vigastada. Pärast tulistamist sulandus Cruz teiste õpilaste sekka, põgenes ja läks McDonaldsisse, hiljem Subwaysse, kus ta arreteeriti.

Cruz oli paar aastat varem halva käitumise ja agressiivsuse tõttu koolist välja visatud. Relvadest ja vägivallast huvitunud noormees ähvardas siis kättemaksuga, postitades sotsiaalmeediasse ähvardustega videoid.

Selle aasta sügiseks peaks selguma, kas Cruzile määratakse kohtus eluaegne vangistus või surmanuhtlus, vahendab wptv.com.

Robbi põhikool, 24. mai 2022

Kõigest neli aastat pärast Texase osariigi traagilist koolitulistamist leidis 24. mail 2022 aset veelgi kohutavam sündmus. Uvaldes, väikeses kogukonnas Mehhiko piiri lähedal, aset leidnud koolitulistamise taga on 18-aastane Salvador Ramos.

Ta tappis 19 last ja kaks täiskasvanut. Kahtlustatakse, et enne koolitulistamist tappis ta ka oma vanaema.

Sandy Hooki algkool, 14. detsember 2012

USA ajaloo kõige traagilisem koolitulistamine leidis aga aset pea kümme aastat tagasi Connecticuti osariigis asuvas Sandy Hooki algkoolis. 20-aastane Adam Lanza tappis oma ema, veel viis õpetajat ja 20 õpilast. 

Pea aasta hiljem avaldati 44-leheküljeline uurimisraport ning uurijate sõnul jäi tulistaja motiiv lahtiseks. Noormees oli Sandy Hooki kooli endine õpilane ja uurijate kinnitusel plaanis Lanza oma tegu ette, kuid ei rääkinud sellest mitte kellelegi.

Teadaolevalt oli talle eeskujuks 1999. aastal Colorado osariigis Columbine'i keskkoolis aset leidnud tulistamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles