Koduaknale Venemaa lipu, Georgi linte ning Z-tähe riputanud lasnamäelane sai karistuseks 13 arestipäeva (4)

Merilyn Närep
, Päevatoimetaja
Copy
Politseinik. Foto on illustratiivne.
Politseinik. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh

Provokatiivsetest sümbolitest on tundnud ennast häirituna mitmed kaaskodanikud, kes sellest ka politseile teada andsid.

Alates Ukraina sõja algusest on ühe Lasnamäel asuva kortermaja aknal nähtud nii rippuvat Venemaa lippu, Georgi linte kui ka klaasile kleebitud Z-tähte, kirjutatakse Põhja prefektuuri Facebooki seinal. Provokatiivsed sümbolid on häirinud mitut kaaskodanikku, kes sellest politseile teada andsid.

Kui patrull möödunud neljapäeval korterit kontrollima läks, oli parasjagu selle aknale kleebitud kiri «З FOR RUƧƧIA». Politseinikud vestlesid teksti kleepinud 48-aastase mehega, kuid ta keeldus probleemist aru saamast ning kirja eemaldamast.

«Sellisel moel oma meelsuse väljendamiseks meie avalikus ruumis kohta ei ole. Mees peeti väärteokorras kinni ning reedel toimunud kohtuistungil määrati mehele vaenu õhutavate sümbolite aknale kleepimise eest karistuseks 13 arestipäeva, mida mees kohtusaalist otse ka kinnipidamisasutusse kandma viidi,» kirjutati Põhja prefektuuri Facebooki postituses.

«Eesti on rahumeelne riik ja agressiooni toetaval sümboolikal pole siin kohta — need sümbolid on kaetud süütute ukrainlaste verega,» kommenteeris Elu24-le PPA pressiesindaja Annika Maksimov.

Juhtumeid veelgi 

Twitteris jagati aprilli algul Pirita jõe äärsel metsarajal klõpsatud fotosid, kust näis, et kellegi kuri käsi oli teinud puudele «kunstiteoseid».

«Üks Pirita jõe äärsetest terviseradadest on tähistatud sinikollasega. On avastanud võimaluse meelsust näidata – ja mitte ainult ühes kohas, vaid kõigi värvitriipude peal,» seisab Twitteri säutsus, mida ilmestab foto.

Nimelt olevat seal vana orienteerumisrada, kus puud on väidetavalt märgistatud sinikollasega. Ukraina lipu värvides orienteerumismärgistustele oli aga võõbatud Vene-Ukraina sõja sümboliks peetav Z-täht.

Sõna ei saanud sekka ütlemata jätta ka veebikonstaabel Maarja Punak, kes kirjutas Twitteris: «Erakordselt rõve. Ma kordan, sümbolitel on tähendus.»

PPA pressiesindaja Kerly Virk kinnitas toona Elu24-le toimunut, ent nentis, et politseile selle kohta kaebusi ei tulnud. «Linnavalitsus lahendas olukorra kiiresti. Politseile eraldi teateid selle kohta ei tulnud, aga oleme juhtunuga kursis ja asjaolud on selgitamisel,» kommenteeris Virk.

17. aprilli hilisõhtul sai Jõhvi politsei teate, et Alutaguse vallas Jaama külas asuva kalmistu ristide külge on seotud posu agressiooni toetava sümboolikaga linte.

Kohale läinud patrull korjas haudadel asuvate ristide küljest ära ühtekokku 151 Georgi ja Vene lipu värvides lindikest.

Jõhvi politseijaoskonna piirkonnavanem Margus Murdsalu kommenteeris Elu24-le siis, et politsei on juhtumi uurimiseks alustanud väärteomenetlust avaliku korra rikkumise paragrahvi alusel. «Hetkel viiakse läbi esmaseid menetlustoiminguid võimalike asitõendite kogumiseks ja teo toime panijate tuvastamiseks,» lisas ta.

Avaliku korra rikkumise puhul ootab teo toimepannud isikut rahatrahv kuni 400 eurot või arest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles