Ukraina sõjavägi kinnitab, et Kiievi vaim oli väljamõeldis (1)

Elu24
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: AFP / Scanpix

Ukraina sõjavägi kinnitas, et kiirelt levinud spekulatsioonid ühe hävituslennuki piloodi kohta, keda hüüti Kiievi vaimuks, ei vasta tõele, vahendab Unilad

Kuulujutud piloodi kohta lükati sel nädalal ümber pärast seda, kui mitmed meediaväljaanded tuvastasid, et Kiievi vaim oli major Stepan Tarabalka. Piloot, kes hukkus eelmisel kuul Venemaa ja Ukraina sõjas.

Internetis hakati vaimu ülistama pärast seda, kui Ukraina valitsus postitas Twitterisse video, kus väideti, et mees tulistas sissetungi esimesel päeval alla kuus Vene lennukit.

Postituses oli kirjas: «Inimesed kutsuvad teda Kiievi vaimuks. Ja õigustatult – see UAF-i [Ukraina õhujõudude] äss domineerib meie pealinna ja riigi taevast ning on juba muutunud sisse tungivate Vene lennukite õudusunenäoks.»

Nüüd aga kinnitas Ukraina õhujõudude pressiesindaja Juri Ignat, et vaim pole ainult üks mees. Arvatakse, et legendi inspiratsiooniks on konkreetne Ukraina piloot, kuid see väljend on muutunud kõikehõlmavaks ja viitab kõigile Kiievi piirkonnas tegutsevatele pilootidele.

The Timesiga rääkides selgitas ta: «Kiievi vaim on elus ja kehastab kollektiivset pilti taktikalise lennubrigaadi hea kvalifikatsiooniga pilootidest, kes kaitsevad edukalt Kiievit ja seda ümbritsevat piirkonda.»

Esimesed märgid Kiievi vaimust ilmusid ühismeediasse juba 24. veebruaril, kui Twitteri kasutaja Aladin jagas kolme videoklippi Kiievi kohal lendavast hävituslennukist MiG-29, vahendab taskandpurpose.com.

Videoid vaimust jagati ühismeedias tuhandeid kordi ning mõned säutsusid lisaks, et Ukraina hävituslennuk on alla lasknud mitu Vene lennukit. Sealt hakkas lugu kasvama ning levis kulutulena teistesse sotsiaalmeedia kanalitesse.

Lõpuks väitis Hispaania meediaväljaanne Marca, et Ukraina hävituslennuki piloot on alla lasknud järgmised lennukid: kaks SU-35, SU-27, MiG-29 ja kaks SU-25.

Isegi Ukraina kaitseministeerium andis loole hoogu juurde ning jagas ühismeedias videoklippi Vene lennuki hävitanud MiG-29st. Hiljem aga selgus, et see videoklipp oli kokku pandud lennusimulaatori programmiga, vahendab The Independent.

25. veebruaril jagas Ukraina endine riigipea Petro Porošenko Twitteris pilti MiG-29 hävituslennuki piloodist, keda ta nimetas Kiievi vaimuks. «See Ukraina uhkus hirmutab vaenlasi. Ta on alla lasknud kuus Vene pilooti. Selliste võimsate kaitsjatega võidab Ukraina sõja,» kirjutas Porošenko.

Kuigi üks Kiievi vaimu videoklipp osutus valeks, ei suutnud see õhuässa legendi levikut pidurdada. Nii mõnedki on avaldanud ühismeedias arvamust, et nad tahavad väga uskuda, et Kiievi vaim on päris, ja isegi kui ei ole, siis see neid väga ei huvitagi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles