«Google'i assistent» tekitas Viimsi prouale pea 40 000-eurose pahanduse

Heidi Ruul
, Ajakirjanik
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Politsei alustas menetlust seoses juhtumiga, kus väidetav Google'i assistent tekitas Viimsis elavale prouale korraliku kahju.

Neljapäeval, 7. aprillil alustati menetlust uurimaks juhtumit, kus Viimisis elava 66-aastase naisega võttis telefoni teel ühendust väidetav Google'i assistent, kes teatas võimalikust küberrünnakust.

Halvema ärahoidmiseks paluti naisel alla laadida rakendus Aeroadmin ja kinnitada tehingud mobiil-ID abil. Nii saadi juurdepääs proua internetipangale ja tehti ülekandeid nii tema kui ka tema abikaasa kontodelt. Samuti võeti nende nimele laene. Kelmusega tekitatud kahju on 37 167 eurot.

Juhtivuurija Dan-Kristjan Tops ütleb, et telefonikelmus on ülemaailmne kuriteoliik ja pea kõik Euroopa riigid võitlevad sellega ühiselt. «Selliste kelmuste puhul asuvad kurjategijad üldjuhul välismaal ning kannatanuid on kõikjal maailmas. Kelmid üldiselt ei ründa nendega samas riigis asuvaid inimesi, sest selliselt on suurem tõenäosus kiiresti politsei huvi alla sattuda. Selle asemel suunatakse petukõned välismaale, kus juhtumite lahendamiseks teeb politsei rahvusvahelist koostööd mitmete teiste riikidega, mis võib aga väga aeganõudev olla,» tunnistab ta.

Eesti inimestele helistavad kelmid räägivad peamiselt vene keeles, aga on ka ingliskeelseid kõnesid. «Reeglina ei oska kelmid eesti keelt ning palvele rääkida eesti keeles kõne lõpetatakse,» lisab Tops. «Kui seal hakatakse küsima PIN-koode või muid isiklikke andmeid, millega saab kurjasti ümber käia, tuleb seegi suhtlus lõpetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles