Küberrünnakuid tehakse lisaks riikidevahelisele infosõjale ka täiesti tavaliste inimeste pihta. Nii jäi üks Harjumaa pere ilma kõikide välisel kõvakettal olevate failide kasutusõigusest, sest neid nakatati Deadbolti-nimelise pahavaraga.

Möödunud nädalal teatas veebileht techpowerup.com, et kui sul on Asustori toodetud võrku ühendatud väline kõvaketas ehk NAS (Network Attached Storage), tuleks see viivitamatult välja lülitada või võrgust lahti ühendada. Samal päeval tormas rohkelt Asustori kasutajaid Redditisse ja ettevõtte foorumitesse, kus kurdeti, et nende seadmetele on tehtud lunavararünnak Deadbolt, mis on krüpteerinud kõik kettal olevad failid. Lahtikrüpteerimise võtme lubab kurjategija saata juhul, kui üle on kantud 0,03 bitcoin'i (2. märtsi seisuga on see umbes 1200 eurot). Mitteametlikel andmetel tabas küberrünnak vähemalt 2000 seadet.

Märkimisväärne on see, et kõigest kuu aega tagasi tabas sama rünnak välise kõvaketta lahenduse tootjaid QNAP ja TerraMaster. Ka failide lahtikrüpteerimiseks vajaliku võtme saamiseks tuli üle kanda täpselt sama summa.

Kommentaarid
Copy