ERR: Eesti ei osale Eurovisioonil, kui Venemaa peaks osalema (23)

Elu24
Copy
Eurovisioon
Eurovisioon Foto: Aleksandr Gusev/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Eesti Rahvusringhääling annab veebis teada, et otsustab oma osalemise Eurovisiooni lauluvõistlusel sõltuvalt sellest, kas Venemaa osaleb võistlusel või mitte.

ERRi juhatuse esimees Erik Roose sõnas Elu24-le, et ERR on suhelnud sel teemal kolleegidega EBUst ja sõltuvalt lauluvõistluse edasisest korraldusest tehakse osalemist puudutav otsus.

«Ilmselgelt on mõeldamatu, et Eesti osaleb Eurovisioonil olukorras, kus Venemaa seal osaleb, aga sel juhul Ukraina mitte. Kuuldavasti on samal seisukohal meie kolleegid teistest Balti riikidest. Jätkame sel teemal suhtlust EBU kui lauluvõistluse korraldajaga,» sõnas Roose.

Eurovisiooni lauluvõistlus leiab aset maikuus Torinos.

24. veebruaril teatasid Eurovisiooni korraldajad, et hoolimata rünnakutest Ukraina vastu, ei plaani nad Venemaad võistluselt kõrvale jätta.

Ukraina rahvusringhääling esitas Euroopa Ringhäälingute Liidule (EBU) kirja, milles paluti Venemaa väljaarvamist tänavuselt Eurovisiooni lauluvõistluselt.

Korraldajad aga leiavad, et iga-aastane lauluvõistlus on mittepoliitiline kultuuriüritus. «Nii Venemaa kui ka Ukraina on võtnud kohustuse osaleda tänavusel üritusel Torinos ja praegu on maikuus esinema oodata mõlema riigi artiste,» ütleb EBU.

Avalikus teates seisab, et üritus ühendab rahvusi ja sellega tähistatakse mitmekesisust läbi muusika. Samas lisasid korraldajad, et jälgivad pidevalt sündmuste arengut.

Lisaks Eestile on mitmed teisedki Euroopa riigid väljendanud pahameelt taolise otsuse vastu, vahendab Eurovisionworld.com. Lisaks Eestile lubab Venemaa osalemise korral võistluselt kõrvale jääda ka Soome. Nii Taani, Leedu, Holland, Norra kui ka Rootsi nõuavad, et Venemaa võistlusel osaleda ei saaks. 

Kriitika sotsiaalmeedias

Lauluvõistluse juhtide taolist otsust kritiseerivad ka eurofännid, vahendab Independent. «Võiks ju arvata, et sõjaline sissetung teise Euroopa riiki tähendab seda, et sa ei saa Eurovisioonil osaleda,» pahandas üks fänn.

Eurovisiooni korraldajate otsuse peale võtsid ühismeedias sõna Eesti avaliku elu tegelased, sealhulgas poliitik Evelyn Sepp, kes mõistis Eurovisiooni korraldajate otsuse hukka.

Pahameelt väljendas ühismeedias ka ajakirjanik ja õppejõud Priit Pullerits, kelle Facebooki tehtud postituse all kommenteeris reedel enne lõunat suhtekorraldaja Meelis Kubits: «ERRi juhil on terve tänane päev kirjutada kiri ja teatada, et sellisel juhul Eesti ei osale. Homme on juba hilja.»

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles