KINOPÄRLID ⟩ Viis kodumaist filmi, mida peaksid vabariigi aastapäeva puhul vaatama (6)

Nagu korralikus spioonifilmis ikka, on ka «O2s» põnev tagaajamine täsikuu paistel. FOTO: Karl Anders Vaikla Foto: Karl Anders Vaikla
Elu24
Copy

24. veebruar on kuupäev, mis ei ole vist ühelegi eestlasele võõras, sest just sel päeval, aastal 1918, kuulutati välja meie väikese kodumaa iseseisvus. Eesti Vabariigi 104. sünnipäeva puhul toome teieni põgusa nimekirja filmidest, mida kiluvõileiva ning koogitüki kõrvale nautida võiksid!

1. «NIMED MARMORTAHVLIL»

Albert Kivikase samanimelisel romaanil põhinev sõjadraama koolipoistest, kes vabatahtlikena läksid Vabadussõja rindele kaitsma oma kodumaad ja aateid. See on kaasakiskuv lugu mehistumisest, esimesest armastusest ja vabaduse rängast hinnast.

Kas saavad nad tasuks armastuse ja isamaa või jäävad neist mälestuseks vaid nimed marmortahvlil?

Anna oma hääl! Milline on sinu lemmik Eesti film?

Elu24 koostöös kodumaise teleteenuse pakkuja Apollo TV-ga selgitab iseseisvuspäeva puhul välja, missugused filmid Eesti inimeste südamesse on pugenud.

Hääletamine on lõppenud. Tulemusi saab vaadata SIIT.

2. «1994»

Elmo Nüganeni mängufilm käsitleb 1944. aasta sõjasündmusi Eestis. Tegevus hargneb Sinimägede lahingutest juulis kuni Sõrve sääre vallutamiseni Punaarmee poolt novembri lõpus. Sõda näidatakse mõlema osapoole – Saksa armees ja Punaväes sõdivate eestlaste silme läbi.

Valikuid tuleb langetada mitte ainult sõduritel, vaid ka nende lähedastel.

3. «O2»

Süžee käivitub 1939. aasta augusti lõpupäevil. Igal hetkel on puhkemas Teine maailmasõda ja just neil kriitilistel hetkedel langeb Eesti nõukogudevastase luure juht salamõrva ohvriks. Selgub, et meie salateenistuses tegutseb äraandja ja tema tabamine tehakse ülesandeks luureohvitser Feliks Kangurile.

Samal ajal jõuab luurajateni info, et Stalin ja Hitler on sõlminud Eestit puudutava salakokkuleppe. Olukorda ei muuda lihtsamaks ka Feliksit painav saladus, mille keskmes on kahe aasta tagune kirglik armusuhe.

4. «TÕDE JA ÕIGUS»

Film, mis ei vaja selgitusi ja on kohustuslik vaatamine igale eestlasele.

Vargamäe Mäe talust peab saama koht, mis perekonna eest hoolitseb. Majapidamine nõuab palju tööd ja järjekindlust – algab elukestev võitlus nii looduse ja saatuse kui ka kiusliku naabrimehe Pearu poolt mängitavate vingerpussidega.

Kui elukaar jagab Andresele enam kannatusi kui kauaoodatud tulemusi, hakkab mees üha meeleheitlikumalt otsima tõde ja õigust nii kohtust, kõrtsist kui ka Piiblist, tuues oma otsinguil ohvriks perekonna, lähikondlased ja iseenda. Unelm õitsvast ja perekonna eest hoolt kandvast Vargamäest vajub üha sügavamale reaalsuse varju.

5. «TALVE»

«Talve» on viimane peatükk Oskar Lutsu Paunvere lugude põhjal valminud filmide reas.

Oleme jõudnud 1942. aastasse. Pärast punaste taandumist on Eestis kehtestatud Saksa kord. Vaatamata võimude vahetusele jääb inimloomus endiseks – armastatakse, pidutsetakse, tülitsetakse ja lepitakse. Lutsulikke vimkasid täis loo käivitab Arno Tali poja, Arnoldi, naasmine kodutallu.

See sündmus puhub Paunvere noorte vahel lõkkele kirgliku armukolmnurga. Lõbusates intriigides on oluline koht ka vanemal põlvkonnal, kus Teele, Kiir ja teised armastatud tegelased omavahel hoogsalt maid jagavad. «Talve» jõudis ekraanile täpselt 50 aastat pärast «Kevade» esilinastumist, andes Paunvere-saagale väärika ja helge lõpu.

Kõik need väärt filmid on saadaval Apollo TV's, kust leiab veel enamgi kodumaist meelelahutust, lisaks hulganisti filme, sarju ja lastesaateid.

Apollo TV leiab aadressilt apollo.tv. Apollo TV teleteenus pakub lisaks telekanalitele võimalust nautida armastatud eesti ja välismaist reklaamivaba sisu ühe kuutasu eest. Lisaks veel 14 päevane järelvaatamisõigus ning hulganisti lastesisu. Apollo TV töötab LG, Samsungi ja Android TV nutiteleri äppides, Apollo TV 4K digiboksis, Androidi ning iOS seadmetel ning arvutiekraanil. Proovi esimesed 7 päeva tasuta. Uuri täpsemalt apollo.tv

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles