Lugejad on rääkinud – just need on viis läbi aegade parimat Eesti filmi (3)

Elu24
Copy
Kaader filmist «Kevade»
Kaader filmist «Kevade» Foto: Tallinnfilmi arhiiv

Kodumaine filmikunsti on eestlaste seas au sees. Erinevad edetabelid näitavad järjepidevalt, et Eesti filmid meelitavad nii teleekraanidele kui kinodesse järjepidevalt kümneid tuhandeid vaatajaid. Eesti Vabariigi 104. sünnipäeva puhul uuris Elu24 koostöös Apollo TV-ga oma lugejatelt, mis on nende lemmik kodumaine film.

Hääletuses osales kokku ligi 5000 inimest, kellest 16 protsenti valis oma lemmikuks Tanel Toomi lavastatud mängufilmi «Tõde ja õigus». Eesti 100. aastapäevaks valminud linateos on kahtlemata jätnud suure jälje eestlaste südamesse ja Eesti filmimaastikule. Anton Hansen Tammsaare romaani I osal põhinev ekraniseering on läbi aegade vaadatuim film Eestis – see tõi 2019. aastal kinodesse 267 588 külastajat. «Tõde ja õigus» pälvis 2019. aastal ka Aasta Filmi tiitli.

Teisele kohale platseerus seiklusrikas koguperefilm «Eia jõulud Tondikakul». Samuti Eesti Vabariik 100 programmi raames valminud film võlub sooja ja mõnusa atmosfääriga ning imeliste looduskaadritega. See tõeliselt muinasjutulik teos meenutab, mis on päriselt elus tähtis: pere, armastus ja meid ümbritsev keskkond.

Kui esimese ja teise koha hõivasid uuemad filmid, siis eestlaste südametes on kindel koht ka kodumaisel filmiklassikal. 574 häält sai Elu24 lugejatelt «Siin me oleme».

«Me oleme Tallinnast, me maksame!» – see Kohviveski surematu lause on ilmselt üks läbi aegade populaarsemaid filmitsitaate. 1978. aastal valminud komöödiafilm viib Tallinna puhkajad Muhumaa kaluritallu, tuues kohalike ellu kaasa pöörasse sündmuste virvarri. Režissöör Ergo Kulla käe all peaks tänavu valmima ka «Siin me oleme» uusversioon – ootame põnevusega!

Neljanda koha hõivas legendaarne «Viimne reliikvia». Eduard Bornhöhe romaanil «Vürst Gabriel ehk Pirita kloostri viimased päevad» põhinevat filmi saatis suur edu juba esilinastumisel 1970. aastal – esimese aastaga kogus film Eestis vähemalt 772 000 vaatajat. «Viimne reliikvia» on kokku linastunud enam kui 80 riigis.

2012. aastal Eesti Film 100 galal sajandi filmiks valitud «Kevade» on jätkuvalt Eesti inimeste südames. Arno, Teele, Toots, Kiir ja paljud teised armastatud Paunvere tegelased ei jäta külmaks ei noori ega vanu. «Kevade» on haarav kasvamise ja koolilugu, mis pakub nii lusti ja nalja kui mõtisklusi elu põhiväärtuste üle.

Kõik need armastatud filmid on saadaval Apollo TV's, kust leiab veel üle 120 Eesti filmi, lisaks hulganisti sarju ja lastesaateid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles