Mitu korda oled sina näinud «Viimset reliikviat»? Aga «Nimed marmortahvlil» või «Klassikokkutulekut»? Siin on viis üllatavat fakti, mida sa tuntud Eesti mängufilmide kohta ei pruugi teada.

1. «TÕDE JA ÕIGUS»

Vargamäe vanad vingamehed Pearu (Priit Võigemast) ja Andres (Priit Loog) «Tõe ja õiguse» filmiversioonis kohtukulli ees.
Vargamäe vanad vingamehed Pearu (Priit Võigemast) ja Andres (Priit Loog) «Tõe ja õiguse» filmiversioonis kohtukulli ees. Foto: Allfilm

Filmi rahvusvaheline versioon on kodumaisest 16 minutit lühem. Režissööri sõnul kardeti, et «tundmatu Eesti film tundmatute Eesti näitlejatega» võib välismaal oma 2 tundi ja 45 minutiga liiga pelutav olla. Samas ei jäänud kärpimise tulemusena välja ükski oluline stseen, vaid välja lõigati mõned sekundid siit ja sealt.

Anna oma hääl! Milline on sinu lemmik Eesti film?

Elu24 koostöös kodumaise teleteenuse pakkuja Apollo TV-ga selgitab iseseisvuspäeva puhul välja, missugused filmid Eesti inimeste südamesse on pugenud. Hääletamine lõppes 25.02. Tulemusi saab vaadata SIIT.

2. «NIMED MARMORTAHVLIL»'

Kaader filmist «Nimed marmortahvlil»
Kaader filmist «Nimed marmortahvlil» Foto: Pm

Esimene katse Albert Kivikase romaani ekraniseerimiseks tegi Elmo Nüganen juba 1996. aastal, lootes linateosega valmis saada Eesti Vabariigi 80. aastapäevaks 1998. aastal. Rahapuudusel jäi projekt aga toona soiku. 2001. aastal pani Eesti Filmi Sihtasutus filmi valmimisele õla alla ja kinodesse jõudis see novembris 2002. Kuni aastani 2016 hoidis «Nimed marmortahvlil» 168 000 vaatajaga oma käes Eesti kinokülastuse rekordit.

3. «FRED JÜSSI. OLEMISE ILU»

«Fred Jüssi. Olemise ilu». Režissöör Jaan Tootsen.
«Fred Jüssi. Olemise ilu». Režissöör Jaan Tootsen. Foto: Kaader filmist

Viimaste aastate üks dokumentalistika tähtteoseid «Fred Jüssi. Olemise ilu» lummas vaatajaid oma esteetilise visuaali ja audioga. Filmis kõlavad loodushelid on Fred Jüssi salvestanud aga juba 70ndatel ja 80ndatel.

4. «VIIMNE RELIIKVIA»

«Viimne reliikvia»
«Viimne reliikvia» Foto: Kaader filmist

Tegijal juhtub – nii võiks öelda legendaarse «Viimse reliikvia» filmimise kohta. 1969. aasta suvel toimunud võtetel pidi Gabrieli osatäitja kaasnäitleja päästma ootamatult kiiresti põlema hakanud kleidi seest. Üks filmis osalenud kaskadööridest murdis kaevu kukkudes varbad. Algselt valminud stseen, kus nunnad end piitsutasid, jäeti filmist hoopiski välja, sest osutus liiga erootiliseks. Lõpuks sai film siiski purki ja oli ülimalt populaarne kogu Nõukogude Liidus. «Viimne reliikvia» linastus enam kui 80 riigis, sealhulgas isegi Aafrikas

5. «KLASSIKOKKUTULEK»

«Klassikokkutuleks» esilinastus Tallinnas 17. veebruaril. Peaosades astuvad üles Henry Kõrvits, Mait Malmsten ja Ago Anderson.
«Klassikokkutuleks» esilinastus Tallinnas 17. veebruaril. Peaosades astuvad üles Henry Kõrvits, Mait Malmsten ja Ago Anderson. Foto: Taska Film

«Klassikokkutuleku» esimene film jõudis Eestis ekraanidele 2016. Film on tegelikult Taani samanimelise ja väga eduka filmi korduslavastus. 2015. aastal lavastati mängufilm ka Soomes pealkirjaga «Luokkakokous».

Kõik „Klassikokkutuleku» osad ja rohkem kui 120 teist kodumaist filmi on vaatamiseks Apollo TV filmiriiulil. Kodumaine teleteenuse pakkuja toob ekraanidele rohkem kui 20 000 tundi sisu. Sealhulgas üle 50 telekanali, mille sisu saab vaadata otse või 14 päeva jooksul järele. Osa Duo Media saateid on Apollo TV-s eksklusiivselt nähtavad ka enne tele-eetrit. Lisaks on valikus suur hulk armastatud välismaiseid filme ja seriaale.

Kommentaarid (1)
Copy