Kõrged elektrihinnad on pannud inimesi pottseppasid otsima (1)

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Pottsepp Priidu ehitatud kamin.
Pottsepp Priidu ehitatud kamin. Foto: Erakogu

Vastupidi valitsuse soovile on kõrged elektrihinnad pannud inimesi mõtlema puukütte peale. Pottseppade sõnul on tööde tellimuste hulk tunduvalt suurenenud.

Pottsepana leiba teeniv Priit rääkis Elu24-le, et viimasel ajal on ta saanud tohutult palju kõnesid klientidelt, kes soovivad, et kiiremas korras ehitataks neile mõni küttekolle.

«Üldjuhul helistavad praegu need inimesed, kellel on vaid elektriküte majas,» sõnas Priit.

Viimati helistas talle klient, kelle elamises oli vaid lahtine kamin, mis on pigem iluese ning üldist sooja ei anna. Ülejäänud maja toimivat vaid elektrikütte peal ning nüüd soovib ta suurt kaminahju saada, et odavamalt elamist kütta.

«Nüüd tuleb mul vaadata, kelle juurde ma esimesena jõuan ja elektriarveid väiksemaks teen,» muigas ta. Siiski lisas Priit, et praegust olukorda kasutatakse ära ning ka küttepuude hinda on kõvasti tõstetud.

Pottsepp Priidu ehitatud pliitkamin, millega on võimalik kokku hoida ka toidu tegemise pealt.
Pottsepp Priidu ehitatud pliitkamin, millega on võimalik kokku hoida ka toidu tegemise pealt. Foto: Erakogu

Enne sügist oli puude ruumimeetri hind umbes 40 eurot, kuid nüüd küündib see lausa 60 euroni. Siiski on puudega kütmine kõige odavam, eriti neile, kellel on oma mets või puud juba varem ette varutud.

Pottseppade kinnises Facebooki grupis tunnistavad ka teised ametivennad, et tellimuste arv on tunduvalt suurenenud.

Elu24 kirjutas puukütte vajalikkusest juba möödunud aasta novembris, kui viienda taseme pottsepa Ahto Kruusamäega tehti mitmed arvutuskäigud võrdlemaks elektri- ja puukütte hinda.

Juba siis olid pottsepad arusaamal, et puukütte kaotamine valitsuse soovil viib rahva vaesusesse. Nüüd vaatavadki inimesed otsa üüratutele arvetele, mis käivad enamusele kahjuks üle jõu.

Olukorda kasutavad ära ka kiirlaenu pakkujad, kes pakuvad nurka surutud inimestele elektriarvete maksmiseks «soodsaid» laene, mis tegelikult rahaprobleeme ei lahenda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles