ABSURD Vene politsei karistas kurttumma meest «protestil kaasa karjumise» eest

Elu24
Copy
Protestija vahistamine Peterburis. Illustreeriv.
Protestija vahistamine Peterburis. Illustreeriv. Foto: AFP / Scanpix

Protestijate sekka sattunud kurdi ja kõnevõimetu mehe süüdi mõistmine näitab Vene võimude karistusaktsiooni mastaapi, vahendab Fontanka.ru.

Reedel tehti teatavaks, et Peterburis Navalnõi toetajate protestil kinni peetud Jevgeni Agafonov mõistetakse süüdi. Probleem on aga selles, et mees on kurt ning ei suura rääkida.

Trahvi sai Agafonov kohtu otsusega «teede blokeerimise eest». Politsei dokumentide järgi «osales ta koos teistega protestil ning hõikas kaasa loosungeid», selgitas tema advokaat Sergei Loktev. Selle eest määrati mehele 5000-rublane trahv.

Süüdistus on aga mehe puude tõttu advokaadi jaoks absurdne. «31. jaanuaril läks ta kunstipoodi - tegemist on disaineriga. Jevgeni ei teadnud protestist, loomulikult ei kuulnud ta ka politseinike hüüdeid,» seletas Loktev.

«Kui teisi kodanikke hakati kinni pidama, näitas ta politseile märkidega, et ei kuule,» lisas ta. Sellegipoolest peeti kurt mees kinni ning veetis 9 tundi politseijaoskonnas ilma viipekeeletõlgita ja võimaluseta end kaitsta või oma õiguseid kuulda.

Kuna olukord oli absurdne, otsustas ka kohus tavalisest madalama trahvi kasuks. Kokku peeti Peterburis kinni üle 600 inimese. 31. jaanuaril oli politsei märkimisväärselt agressiivsem kui esimese Navalnõi protesti ajal ning tänavatele toodi ka rahvuskaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles