PILDID ⟩ Uus-Meremaal tabati smugeldaja, kes mähkis kaktused oma kere ümber

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Wenqing Li juurest avastatud kaktuselised ja sukulendid, mille maine sukkade abil oma kehale mähkis.
Wenqing Li juurest avastatud kaktuselised ja sukulendid, mille maine sukkade abil oma kehale mähkis. Foto: Kuvatõmmis Uus-Meremaa Esmatööstuse ministeeriumi kodulehelt

Uus-Meremaa bioturvalisuse ametnike sõnul mõisteti naisele, kes tabati üle 1000 sukulendi ja ohustatud kaktuse smugeldamise katselt, 100 tundi ühiskondlikku tööd.

Esmatööstuse ministeeriumi teatel süüdistati Aucklandist pärit Wenqing Li (38) nimelist naist kahel korral Hiinast Uus-Meremaale kaktuste ja sukulentide smugeldamise katses, vahendas ministeerium.

Esimesel korral naasis Li 2019. aasta 24. märtsil Hiina reisilt Aucklandi rahvusvahelisse lennujaama, kui tema kehalt avastati 947 sukulendi- ja kaktusetaime, mille ta oli sukkade abil oma keha külge kinnitanud. 

Taimi riiki smugeldanud naine üritas neist lennujaamas vabaneda, kuid jäi tollitöötajatele vahele.
Taimi riiki smugeldanud naine üritas neist lennujaamas vabaneda, kuid jäi tollitöötajatele vahele. Foto: Kuvatõmmis Uus-Meremaa Esmatööstuse ministeeriumi kodulehelt

Lennukist väljudes jooksis naine otsejoones tualettruumi, mis äratas omakorda politseikoera tähelepanu. Seal üritas naine hävitada muuhulgas kaheksa ohustatud liigi seemneid, mille väärtus ulatub hinnanguliselt 6000 euroni.

Talle järgnenud võimuesindajad said kätte suures koguses taimset materjali, mis neil konfisteerida õnnestus. 

Sama aasta 23. juulil jäi Li taas vahele, kui üritas Hiinast tulles riiki smugeldada tema pagasis olnud kaubanduslikult pakendatud iPadi kaantesse peidetud 142 loata seemet.

Kaktuselised ja sukulendid, mida naine Uus-Meremaale üritas smugeldada.
Kaktuselised ja sukulendid, mida naine Uus-Meremaale üritas smugeldada. Foto: Kuvatõmmis Uus-Meremaa Esmatööstuse ministeeriumi kodulehelt

Lisaks leiti Li pagasist üle 200 taimepoti ja aiakaunistuse, mis olid mähitud hallitanud märga paberisst. Taimepottidest leiti ka tigu ja sõnajala tüve tükke.

Ametnike sõnul äritseb Li kaktuste ja muude taimedega veebisaidil TradeMe ja oma ebaseadusliku tegevusega seadis ta ohtu Uus-Meremaa bioohutuse, sest tõi riiki sisse võõrad ja potentsiaalselt invasiivsed taimed.

Osad sukulendilehed märgistas naine ka ära.
Osad sukulendilehed märgistas naine ka ära. Foto: Kuvatõmmis Uus-Meremaa Esmatööstuse ministeeriumi kodulehelt

Lile määrati 100 tundi üldkasulikku tööd ja 12 kuud intensiivset järelevalvet.

«See karistuse mõistmine on hea meeldetuletus, et igaüks, kes smugeldab taimi või muid ohustatud liike Uus-Meremaale, võib oodata kohtu alla andmist,» sõnas MPI piirkondliku meeskonna juht Simon Anderson.

«Oluline on meeles pidada, et loata taimede riiki toomine, mis tahes viisil, olenemata sellest, kas smugeldada isiklikult üle piiri või saada tooteid posti teel, seab Uus-Meremaa bioohutuse ohtu,» lisas Anderson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles