USAs unustasid sõiduki konfiskeerinud politseinikud väikese tüdruku terveks ööks autosse

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
USA politsei. Pilt on illustreeriv
USA politsei. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Üksi külmas sõidukis öö veetnud pisitüdruku pere esitas Milwaukee linna kohtule hagiavalduse, sest auto arestinud võimuesindajad ei märganud seal magavat last. Samuti ei kuulanud nad inimesi, kes neid lapsest teavitasid.

2018. aasta 12. novembril läksid kaks politseinikku pargitud auto juurde, mille roolis istus purjus ja narkouimas Blair Springfield, vahendas TMJ-4.

Samuti oli autos Springfieldi õde, kelle süles oli Springfieldi imik. Peale nende kolme magas auto tagaistmel roolis istunud naise nelja-aastane tütar

Springfield oli samal õhtul suitsetanud marihuaanat ja joonud alkoholi ega tulnud auto juhtimisega hästi toime. Seetõttu palus õde naisel auto seisma jätta ja parkis selle ise korralikult parklasse.

Sündmuskohale tuli aga politsei, keda huvitas esialgu hoopis auto tehniline seisukord. Kuid kui nad märkasid, et Springfield oli purjus ja pilves, vahistasid nad naise. 

Politsei väitel ei teavitanud peaaegu oimetu Springfield neid sellest, et auto tagaistmel magas tema nelja-aastane tütar. Siiski teavitas võimuesindajaid lapsest Springfieldi õde. Tema juttu eirati ja nii lasidki politseinikud auto sündmuskohalt minema pukseerida. 

Springfieldi õe sõnul ei pidanud politseinikud vajalikuks autot isegi kontrollida, et veenduda, kas keegi oli veel sõidukis. 

Teadaolevalt oli juhtumiga seotud kokku viis politseinikku, keda kõiki ka hagis süüdistatakse. Politseinikud James Collins ja Fabian Garcia olid esimesena sündmuskohal ja tegelesid juhtumiga peamiselt. 

Tüdrukut esindav advokaat väidab hagis, et politseinikud lasid sõiduki pukseerida teadmisega, et laps on endiselt sõidukis.

«Ma ei nõustu hetkekski, et politseinikud Collins või Garcia ei teadnud, et minu klient on sõiduki tagaistmel. Nad teadsid seda kindlasti, sest tema tädi ütles nii, ja nad lihtsalt lubasid selle kaubiku pukseerida ja nad ei hoolinud asjaoludest,» ütles advokaat William Sulton. 

Kaubik viidi puksiirautoga linna arestiplatsile, kus see oli koos väikese tüdrukuga kokku kaheksa tundi ehk terve öö. Tol ööl langes temperatuur kuni –​10 kraadini. 

Tüdruku avastasid lõpuks arestiplatsil töötanud inimesed, kes kuulsid tema ahastavat  karjet «Ma tahan oma emmet!».

On ebaselge, kas tüdruku tädi lahkus sündmuskohalt enne või pärast puksiiri saabumist või kas ta lahkus vabatahtlikult. Pereliikmed on ka varem meedias rääkinud, et kui selgus, et tüdruk on kadunud, pöördusid nad politseisse. Neile öeldi, et kaubikut kontrolliti mitu korda ja ühtegi last ei leitud. 

Advokaadi väitel puutus sõidukiga kokku veel kuni tosin linna töötajat, kuid keegi neist ei kontrollinud autot ega otsinud seda läbi.

Collinsile määrati distsiplinaarkaristus, kuna ta ei olnud vahistamise ajaks oma kehakaamerat käivitanud. Ta eemaldati töölt 30 päevaks. Miski ei viita sellele, et Garciat või teisi osalisi süüdistataks samuti selles, et nad kehakaamerat ei käivitanud. Advokaat Sulton ütles aga, et juhtumit ei registreeritud tervikuna.

Mõlemale politseinikule tehti ka noomitus selle eest, et nad sõidukit läbi ei otsinud.

Sisejuurdluse osakonna uurijad tegid kindlaks, et Collins rikkus politsei põhiväärtusi, kuna ei lülitanud sisse oma kehakaamerat ega otsinud enne pukseerimist sõidukit põhjalikult läbi.

Politseiülem Alfonso Morales käskis Collinsi sõiduki läbiotsimata jätmise tõttu vallandada. Seejärel tühistas mees siiski karistuse ja eemaldas politseiniku ajutiselt, 30 päevaks töölt. Sellele pandi lisakaristusena juurde veel viis päeva, sest politseinik rikkus kehakaamera kasutamise reegleid.

Tüdruku emale esitati süüdistus. 2019. aasta märtsis tunnistas ta end süüdi kahes joobes juhtimise ja kahes lapse hooletusse jätmise süüdistuses. Ta mõisteti kolmeaastase katseajaga kümneks kuuks parandusasutusse.

Paar päeva pärast juhtumit ütles Milwaukee linnapea Tom Barrett ajakirjanikele, et nägi kehakaamera videot. Tema arvates oli muret tekitav, et last ei avastatud.

«Me ei taha, et selline asi kunagi korduks,» ütles Barrett.

Nädal pärast juhtunut tegi politseijaoskond avalduse, milles nimetati juhtunut lihtsalt vastuvõetamatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles