Mustanahalist meest tulistanud USA politseinikud pääsesid süüdistustest ja naasid tööle

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Jacob Blake koos oma nõbu Adria-Joi Watkinsiga.
Jacob Blake koos oma nõbu Adria-Joi Watkinsiga. Foto: AP / Scanpix.

Kaks Wisconsini osariigis Kenosha linna politseinikku, kes kõrvaldati ajutiselt töölt pärast eelmise aasta augustis toimunud tulistamisintsidenti, said lõpuks õiguse naasta tööle. Lisaks ei esitatud politseiametnuikele ühtegi süüdistust. Kolmas Jacob Blake tulistamisintsidendis osalenud politseinik on aga seni töölt eemaldatud. 

Kaks Kenosha linna politseiametnikku, kes olid seotud 23. augustil mustanahalise Jacob Blake'i tulistamisega, naasid teatiste kohaselt teenistusse selle nädala kolmapäeval, vahendas Fox News.

Politseinikud Vincent Arenas ja Brittany Meronek olid alates 23. augustist, mil tulistamine aset leidis, olnud halduspuhkusel.

Arenast ega Meronekit ei süüdistatud kuriteos seoses Blake'i tulistamisega, teatas Milwaukee WTMJ-TV. Aruande kohaselt ei kasutanud neist kumbki intsidendi ajal surmavat jõudu.

Ametivõimud tuvastasid ohvitser Rusten Sheskey kui reageeriva ohvitseri, kes tulistas Blake'i mitu korda. Kenosha maakonna ringkonnaprokuratuur vabastas Sheskey selle kuu alguses õigusrikkumistest.

Kuigi Arenas ja Meronek naasid tööle, jäi Sheskey jätkuvalt administratiivpuhkusele, kuni Kenosha politsei uurimine temapoolse  surmava jõu kasutamisest on lõpule viidud.

Jacob Blake on afroameeriklane, kes sai 2020. aasta 23. augustil tõsiselt vigastada, kui politseinik Rusten Sheskey tulistas teda selja tagant seitse korda. Intsident toimus Wisconsini osariigis Kenosha linnas, kus politsei reageeris peretüli väljakutsele.

Enne tulistamist oli politsei Blake'i peal tulutult taserit kasutanud. Tulistamine järgnes sellele, kui Blake astus vahistamisele vastu, läks oma maasturi juurde, avas juhipoolse ukse ning kummardus autosse. Tulistamise ajal istusid Blake'i kolm poega auto tagaistmel.Seda sündmust filmisid ka mitmed pealtnägijad. 

29-aastane Blake jäi tulistamise tagajärjel altpoolt vööd halvatuks, vigastada sai tema käsi, samuti said kahjustada neer, maks ja selgroog. Operatsioonide käigus tuli eemaldada ka suurem osa tema peensoolest ja jämesoolest.

14. jaanuaril väitis Blake uudistekanalile ABC intervjuud andes, et tal oli politseiga sõnavahetuse tekkides nuga, kuid ta vistas selle maha, võttis selle maast üles ja üritas autosse panna, kui politseinik teda tulistas.

Tulistamisele järgnesid meeleavaldused mitmetes USA suurlinnades, sealhulgas New Yorgis, Minneapolises, Los Angeleses ja Atlantas. Kenoshas esines rüüstamist ja süütamist ning kokkupõrkeid politseiga. 24. augustil kuulutati seal välja eriolukord, kuid 25. augustil protestid ja süütamised Kenoshas jätkusid, tänavatel patrullisid rahvuskaartlased ning relvastatud tsiviilisikud.

25. augustil tappis 17-aastane Kyle Rittenhouse Kenoshas kaks meeleavaldajat ja vigastas tõsiselt veel ühte meeleavaldajat. Nüüd 18-aastane Kyle Rittenhouse on seoses tapmistega kohtu all. Rittenhouse ei ole end süüdi tunnistanud.

Mitmed profispordi võistkonnad otsustasid protesti märgiks boikoteerida kavas olnud võistlusi, muuhulgas lükati edasi kõik 26. augustil toimuma pidanud NBA mängud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles