Florida Aasta Parameedik jäi vahele koroonavaktsiini varguste varjamisega

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Joshua Colon aitas oma ülemuse koroonavaktsiinide vargust kinni mätsida.
Joshua Colon aitas oma ülemuse koroonavaktsiinide vargust kinni mätsida. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Florida Polki maakonna tuletõrje päästetöötaja Joshua Colon seisab silmitsi süüdistusega seoses sellega, et aitas oma ülemusel varastada Moderna toodetud Covid-19 vaktsiini.

Alles hiljuti pärjati 31-aastane Joshua Colon Florida 2020 Parima Parameediku tiitliga, kuid Polki maakonna uurijate sõnul tunnistas ta neile, et kandis olulist rolli koronaviiruse vaktsiiniannuste väidetavas varguses, vahendas NBC News.

Colon vahistati esmaspäeval ning teda süüdistatakse võltsimises, pettuses ja seaduserikkumises pärast seda, kui ta tunnistas, et võltsis dokumente selleks, et varjata Moderna Covid-19 vaktsiini kolme eeltäidetud süstla vargust.

Polki maakonna šerif Grady Judd rääkis pressikonverentsil, kuidas ametivõimud märkasid, et Coloni poolt 6. jaanuaril esitatud kolmel erineval vaktsiinivormil esines erinevusi ja täielikku segadust. Vaktsiinid olid mõeldud Polki maakonna eesrinde töötajatele. 

Võimud võtsid seepeale ühendust mitme vormidelt leitud inimesega, kellele väidetavalt vaktsiiniüstid tehti. Mitmel juhul tuvastasid nad, et tegemist oli endiste tuletõrjujatega, kes ütlesid, et pole kunagi ühtegi vaktsiinidoosi saanud.

Juddi sõnul tunnistas 2020. aasta Aasta Parameedik neile, kui hakkas uurijatega koostööd tegema, kuidas kasutas ankeetidel valenimesid, selleks, et pettust ja vargust toime panna.

Colon tegi seda oma juhendaja Polki maakonna tuletõrje päästekapten Anthony Damiano korraldusel.

Colon rääkis uurijatele ka seda, kuidas Damiano naljatles pidevalt selle üle, et tahtis oma ema vaktsineerida ning ähvardas Colonit, kui parameedik algselt vaktsiiini ei andnud.

Damiano käskis Colonil teha pausi, misjärel kadusid külmkapis olnud suletud kotist kolm vaktsiiniga eeltäidetud süstalt.

«Colon rääkis, et ta ei küsitlenud oma juhendajat puuduvate vaktsiinide osas, kuid tal tekkis kohe kahtlus,» lisas Polki maakonna šerif. Siiski ei teavitanud Colon sellest juhtumist Polki maakonna tuletõrjepolitseid.

Kui tal paluti paberid esitada, võltsis Colon seejärel dokumente ja ütles, et on andnud annuseid inimestele, kellele neid tegelikult kunagi tehtud pole.

«Uurimine kestab, sealhulgas on selgitamisel, milline roll on järelevaatajal vaktsiinide varguses ning pettuse ja võltsitud tervisekaartide loomisel,» ütles Judd.

Damiano on praegu küll vabaduses, kuid Polki maakonna šerifibüroo teatel esitatakse peadselt mehele süüdistused.

«Teada on, et Colon üritas kapteni patte varjata, kuigi teadis vaktsiinide vargusest. Kui Colon oleks lihtsalt ülemuse juurde läinud, siis oleks ta praegu olnud kangelane, kuid selle asemel hakkas ta võltsima paberimajandust ja lisama sinna inimesi, keda polnud olemas, et vargust varjata,» ütles Judd.

Colon lahkus ametist reedel ja vahistati esmaspäeval.

Coloni advokaat David Carmichael ütles, et süüdistatav seisis pärast seda, kui tema juhendaja nõudis temalt väidetavalt vaktsiinide hankimist, silmitsi väga keerulise olukorraga.

«Colon kahetseb sügavalt oma nõrkust, kuna ta ei andnud vaktsiini vargusest teada. Ta võtab vastutuse oma vigade eest varguse varjamisel ja püüdlustes kaitsta oma töökoha mainet lahkus ta ametist,» lisas Carmichael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles