Austraalias varastas viieliikmeline bande kalatehasest 250 tonni lõhet

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Lõhe. Pilt on illustreeriv.
Lõhe. Pilt on illustreeriv. Foto: CHRIS HELGREN / REUTERS

Austraalia kohtusse on jõudnud suur juhtum, kus süüdistatakse kolme meest ja kahte naist Ingleburni kalatöötlemisettevõttest kuni 250 tonni lõhe varguses. 

Mintost pärit 32-aastane Anthony John Leao-seve ja Cabramattast pärit 49-aastane Hue Quyen Tang vahistati eelmise aasta 23. detsembril pärast seda, kui Huleboni vesiviljelustehase juht tegi Campbelltowni politseile avalduse seoses kala kadumisega, vahendas Daily Telegraph Australia. 

Mõlemad mehed töötasid kalatehases ja neid süüdistatakse oma tööandja tagant varastamises.

Leao-sevet süüdistatakse 11 850 dollari väärtuses värske lõhe varastamises ajavahemikus 9. september kuni 18. detsember 2020.

Tangi süüdistatakse aga  enam kui 15 000 dollari väärtuses Tasmaania lõhe varastamises ajavahemikus 1. september kuni 8. detsember 2020.

Kokku varastasid bande liikmed tehasest nelja miljoni Austraalia dollari väärtuses lõhe.

Tang astus eelmise nädala esmaspäeval Campbelltowni kohaliku kohtu ette, kus ta kavatses end süüdi tunnistada, et kokkuleppemenetlus saada, kuid politseiprokurör Stuart Osten ei nõustunud sellega, kuna asi anti üle riigiprokurörile.

Ka Leao-seve astus kohtusse ja mõlemale mehele määrati tingimisi kautsjon ning nende süüasja arutamine lükati järgmisse kuusse.

Politsei alustas lõhekasvatust ja -töötlemist tootva ettevõtte vargust käsitlevate teadete uurimist eelmise aasta detsembris.

Siseaudit näitas, et ettevõttel puudus sadu tonne lõhet ja igapäevaselt jäi umbes 600 kilo toodet arvestamata.

Uurija Graham Nappieri sõnul algasid vargused väidetavalt märtsis.

«Tundub, et see kestis pikema aja jooksul ja sai alguse märtsi alguses toimunud COVIDi lukustusperioodiga. Lõhe tassiti uksest välja, kuni uurimise alguseni,» selgitas uurija.

Uurijad rääkisid 20. detsembril tehases mitme töötajaga, enne kui nad leidsid kaks naist, kes olid väidetavalt lõhetooted varastanud.

Naistele, vanuses 30 ja 31, väljastati kohtus osalemise teated ja nad peaksid eeldatavasti Campbelltowni kohalikku kohtusse ilmuma 22. veebruaril.

Politsei naasis tehasesse kolm päeva hiljem ning vahistas peasüüdlased Tangi ja Leao-seve.

Seejärel vahistati samal päeval Sydney lennujaamas ka kolmas mees, vanuses 30 aastat, enne kui teda varguses süüdistati. 

Tema istungiajaks on Campbelltowni kohalikus kohtus määratud 1. veebruar.

Politsei uurimine tuvastas, et viieliikmeline bande toimetas vääriskala tehasest väljatoomiseks trikki, kus liigitas kauba jäätmeteks, misjärel viidi see tehasest välja ja transporditi mujale müügiks või vahetati muude kaupade vastu.

Kõik viis suures petuskeemis osalenud inimest on tehasest vallandatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles