MASSIHUKKAMINE ⟩ Mehhikos tapeti isikukaitsegrupeeringute arveteklaarimises tosin inimest

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Mehhiko Veracruzi piirkond ägab pideva vägivalla all. Pilt pärineb 2020. 15. septembril aset leidnud tulevahetusest, kus hukkus üks mees.
Mehhiko Veracruzi piirkond ägab pideva vägivalla all. Pilt pärineb 2020. 15. septembril aset leidnud tulevahetusest, kus hukkus üks mees. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Mehhikos Veracruzis tapeti mõni päev tagasi 12 meest. Hukkamisstiilis maha lastud meeste hulgas oli ka kohalik ametnik ja kohalike kaitsegrupeeringu liige.

Veracruzi kaguosast leiti pühapäeva õhtul Las Choapase vallas asuva tee äärest 12 hukkamisstiilis maha lastud mehe surnukeha, vahendas kohalik meedia.

Kinni seotud ja nähtavate piinamisjälgedega ohvrite hulgast tuvastati ka mees, kes oli Las Choapases asuva Cerro de Nanchitali omakaitserühma 60-aastane juht ja kohaliku omavalitsuse üksuse töötaja Isidro García Morales.

Politsei leidis ka laskemoona kestad, mis näitasid, et tapmistel kasutati näiteks ka AK-47.

Politsei allikad ütlesid ajalehele Al Calor Político, et ohvrid tapeti ühes Las Choapase kogukonnas ja laibad visati siis teise kogukonna teele.

Süündmuse kohta on kohalikus meedias kajastatud erinevaid kinnitamata versioone, kuid peamine, millele viidatakse on see, et mõrvade taga oli inimrööv. 

Sündmuste kõige üksikasjalikuma versiooni kohasel leidsid tapmised aset pärast kahe enesekaitsegrupi vahel tekkinud tüli

Ühs grupeeringutest pärineb Las Choapase linnast ja teine ​​naaberomavalitsuse Minatitláni linnast.

Väidetavalt olid ohvrid pühapäeva pärastlõunal röövinud Minatitlani omakaitsegrupi liikmeks tunnistatud isiku. See ajendas teise grupeeringu liikmeid neile kätte maksma

Väidetavalt röövisid kättemaksu ihkanud grupeeringu liikmed 12 ohvrit, kasutades selleks vähemalt 20 sõidukit

Teise kohalikus meedias kajastatud versiooni kohaselt oli tüli alguseks see, et tüli tekkis ühe kohaliku rantšo peremehe noore poja röövinud jõugu ja teda päästa üritanud enesekaitsegrupi vahel.

Veracruzi kagunurka peetakse osariigis kõige ohtlikumaks, kuna Tabasco, Chiapase ja Oaxacaga piirnevas piirkonnas võitlevad kontrolli üle erinevad kuritegelikud rühmitused. 

Sellel põhjusel on piirkonnas olemas ka enesekaitsegrupid. 

Need enesekaitsegrupid on aidanud ohjeldada vägivalda mõnes kuritegude all kannatavates piirkondades või kaitsnud kohalikke elanikke. Kuid mõned neist on sõlminud liite ka kuritegelike jõukudega vastutasuks relvade ja kaitse eest, ütlevad analüütikud, vahendas Reuters.

Võimud süüdistavad enesekaitsegruppe sageli kuritegelikus tegevuses või teatud kartellidega tihedates sidemetes olemisega. 

Föderaalsete võimude andmetel registreeriti eelmise aasta esimese 11 kuuga Veracruzis 1320 mõrva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles