Kuulivestidest ööprillideni: Mehhiko võimsama narkokartelli liikmed käivad netikaubamajas shoppamas

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Jalisco kartelli liikmed oma relvadega uhkeldamas.
Jalisco kartelli liikmed oma relvadega uhkeldamas. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Mehhiko kartelliliikmed ei osta relvade osi ja taktikalisi seadmeid mitte ainult ebaseaduslikelt relvakaubitsejatelt vaid nagu selgus, siis ostavad nad neid ka ametlikest veebikaubamajadest.

Ameerika Ühendriikide valitsuse uurimise käigus leiti, et Jalisco Uue Põlvkonna Kartell (CJNG) ostis ajavahemikus 2018–2019 eBayst sõjatehnikat ja lasi selle kullerfirmade abiga USA-st Mehhikosse saata, vahendas Mexico Daily News.

Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) ja Narkootikumide Järelevalve Amet (DEA) avastasid vähemalt 300 tehingut, mis oli tehtud kartelli liikmete poolt PayPali kaudu Ameerika Ühendriikides just eBays ostude sooritamiseks.

Kartelliliikmete ostetud esemete hulgas olid granaadiheitjate, vintpüsside ja muude relvade osad, samuti punatäppsihikud, öövaatlusseadmed ja kuulivestid.

Kartellile tehtavate eBay ostude eest vastutasid vennad Ismael ja Carlos Almada Castrillo, teatas ajaleht Milenio.

USA võimud tuvastasid, et Carlos Almada kasutas oma identiteedi varjamiseks umbes 50 PayPali kontot, kui ta ostis eBayst relvade osi ja taktikalisi seadmeid.

Koos vennaga importisid nad ebaseaduslikult oma ostud Mehhikosse, kasutades selleks kahte kullerfirmat. 

Seadmete müüjad saatsid vendade ostetud kaubad ühele Los Angeleses asuvale aadressile ja sealt transporditi need edasi Guadalajaras asuvasse Jaliscosse.

FBI tuvastas, et Carlos Almada kasutas ostude kättesaamiseks ühel aadressil Guadalajaras ja teisel aadressil naabervallas Zapopanis varjunime Adrián Gallegos Trejo.

Seejärel jagas või müüs ta tellitud esemed Mehhiko kõige ohtlikuma ja võimsama kuritegeliku organisatsiooni liikmetele.

Ameerika Ühendriikide piires ja Mehhikos kaupa vedanud kullerfirmad M&M Cargo ja Calix Packing, mida vennad kasutasid, kuuluvad mõlemad mehele nimega Julio César Mejía Calix

Calix tunnistas FBI-le, et vedas Ismael Almada jaoks relvaosi.

Väljaande Milenio kirjutas, et USA uurimisdokumentides on üksikasjalikult välja toodud vaid 2000 USA dollari suurune kulutus, mille eest vennad Almadad relvi ja seadmeid eBayst ostsid.  

Kuid väljaandele teadaolevalt on olemas ka tõendid selle kohta, et tegelikult kulutasid nad seal ostudele palju rohkem raha.

Lisaks varem mainitud esemetele ostsid vennad varjatud kaamera- ja mikrofonidetektoreid, jälitamisvastaseid mobiiltelefonide ümbriseid ja muid jälitus ning relvaseadmeid.

Mehhiko narkokartellid kasutavad kõiki eelmainitud esemeid ja mõnel juhul on ametivõimud need arestinud.

FBI ja DEA agent Mary Lacise sõnul võivad ka teised kartellid kasutada kullerteenuseid relvaosade, varustuse ja sularaha saatmiseks USAst Mehhikosse.

Mehhiko ametivõimud uurisid Carlos Almadat ka seoses väidetava Colombiast kokaiini importimisega Mehhikosse, kust see saadeti edasi USAsse.

Almada vahistati 2019. aasta septembris, kui teda süüdistati relvade ja narkootikumide omamises. 

Ta leiti märtsis Jaliscos asuvast Puente Grande vanglast oma kambrist surnuna ja arvatakse, et ta tegi ilmselt enesetapu.

Samuti vahistati Ismael Almada, kelle USA ametivõimud on üle kuulanud. Almada vabastati kautsjoni vastu, kuid Los Angeleses on temaga seoses endiselt mitu kohtuasja pooleli. 

Jalisco kartell on tuntud selle poolest, et on veebi postitatud videodes näidanud oma tulirelvade ja sõjalist varustust.

Kartelli juht Nemesio Oseguera Cervantes hüüdnimega El Mencho on Mehhiko tagaotsitum narkoparun. Tema vahistamiseni viiva teabe eest on USAs välja pandud 10 miljoni dollari suurune tasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles