AASTA KOROONASKEEM ⟩ USA vangid petsid riigilt välja 140 miljonit dollarit töötu abiraha

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
California osariigi vangid.
California osariigi vangid. Foto: Reuters / Scanpix

Kümned tuhanded California kinnipeetavad, sealhulgas süüdimõistetud sarimõrvarid ja kurikuulsad vangid said hakkama võimaliku suurima petuskeemiga osariigi ajaloos. 

Väidetavad kuriteod, mille keskmes on pandeemia tõttu töö kaotanud inimeste töötushüvitised, võivad kokku ulatuda miljardi dollarini, ütles Sacramento maakonna ringkonnaprokurör Anne Marie Schubert, vahendas NBC News.

«Pettus on ausalt öeldes jahmatav,» kommenteeris Schubert. Selle aasta märtsist kuni augustini esitasid prokuröri sõnul igas California ja osariigi vanglas viibivad kinnipeetavad teadaolevalt 35 000 töötushüvitisenõuet kokku 140 miljoni dollari suuruses summas riigilt väljapetmiseks. 

Osa kordadel maksti riigipoolset töötushüvitist otse kinnipidamisasutuses viibivatele vangidele. Muudel juhtudel saadeti raha vabaduses olevatele sugulastele ja sõpradele.

Kerni maakonna ringkonnaprokurör Cynthia Zimmeri sõnul said uurijad skeemile jaole septembris pärast arvukate kinnipeetavatele mõeldud maksekorralduste saabumist.

Osa hüvitisenõuetele oli märgitud võltsitud sotsiaalkindlustuse numbreid ja nimesid nagu John Doe, John Adams või ühel juhul isegi Poopy Britches (inglise keele slängisõnastiku selgituse järgi nimetatakse nii pükse, mida mehed kannavad ja mille värvel on nii madalal, et aluspesu on näha – toim). 

«Päris ausalt öeldes pilkavad kinnipeetavad meid,» ütles Schubert. Enamikul juhtudel esitati nõudeid siiski pärisnimedega.

Nende hulgas oli osariigi 700 surmamõistetust 133, sealhulgas süüdimõistetud kurjategija Cary Stayner, kes tappis 1999. aastal Yosemite rahvuspargi lähedal neli inimest, Susan Eubanks, kes tappis 1996. aastal oma neli poega ja Scott Peterson, kes tappis 2002. aastal oma raseda naise ja sündimata poja.

Scott Peterson on üks kinnipeetavatest, keda kahtlustatakse ulatuslikus petuskeemis osalemises.
Scott Peterson on üks kinnipeetavatest, keda kahtlustatakse ulatuslikus petuskeemis osalemises. Foto: Reuters / Scanpix

Selle aasta alguses tühistati Petersoni surmanuhtlus pärast seda, kui osariigi kõrgem kohus otsustas, et temaga seotud istungite vandekohtunike valimisel oli tehtud olulisi vigu. 

Prokuröride sõnul taotlevad nad mehele siiski uuesti surmanuhtluse mõistmist.

Kui väljaanne uuris prokuratuurist, kui suures ulatuses esitas Peterson valenõudeid hüvitisele, siis selget vastust sellele ei antud. «Me teame seda numbrit, kuid käimasoleva uurimise tõttu ei ole võimalik seda avaldada,» lisati prokuratuurist.

Petersoni advokaat Pat Harris ütles Associated Pressile, et küll uurijad leiavad, et Petersonil polnud ühegi skeemiga, et pettuse teel raha saada, mingit pistmist.

Schubert kinnitas aga, et ainuüksi surma mõistetud vangidele maksti välja 420 000 dollarit koroonapandeemiast tingitud töötushüvitist.

Schubert lisas, et selline pettus sai võimalikuks, kuna Californias puudub erinevalt 35 teisest USA osariigist süsteem, mis kinnipidamisasutuste andmeid töötushüvitiste taotlejate andmetega võrdleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles