Pedofiiliaskandaal Suurbritannias: maineka erakooli õpetaja filmis aastaid õpilasi salakaameratega

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Jonathan Thomson-Glover eelmisel nädalal kohtusse saabudes.
Jonathan Thomson-Glover eelmisel nädalal kohtusse saabudes. Foto: SWNS / Scanpix

Suurbritannia ühe mainekama erakooli kahel juhtival õpetajal lasub pedofiiliasüüdistus, millele kool tähelepanu ei pööranud ning lasi õpetajatel aastaid segamatult õpilasi kuritarvitada. 

Bristolis asuva maineka Cliftoni kolledži, mille üks õppesemester maksab umbes 12 000 Suurbritannia naelsterlingut, endine õpetaja väärkohtles seal õppinud poisse alates 1990ndatest aastatest kuni 2014. aastani, kuid kooli juhtkond ei võtnud nende suhtes midagi ette, vahendas Bristol Live.

58-aastane endine õpetaja Jonathan Thomson-Glover filmis 16-aastase perioodi jooksul salaja üle 120 poisi vanuses 12–17 aastat, vahendas BBC.

Kool ei pööranud tähelepanu ka sellele, et õpetaja ja ühe õpilaste majavanema Thomson-Gloveri suhtes oli tekkinud kahtlusi, mille osas olid vanemad juhtkonda teavitanud.

Uurimise käigus rääkisid kaks tunnistajat, et õpilased pidasid Thomson-Gloverit kõige lahedamaks õpetajaks ja teda peeti direktori järel kõige olulisemaks kooli töötajaks.

Kooli juhtkond jättis muuhulgas tähelepanuta skandaalse juhtumi, kus ohver kirjeldas seksuaalset ärakasutamist õpetaja kodus. Seda ei peetud lihtsalt piisavaks, et alustada uurimist, sest juhtum leidis aset väljaspool kooli territooriumi.

Cliftoni kolledži endine õpilane rääkis eelmisel teisipäeval toimunud istungil, et talle öeldi, et ta on üks paljudest poistest, keda Thomson-Glover mitu aastat filmis nii Bristoli koolis kui ka oma suvekodus Cornwallis, kuhu ta igal aastal poisse suvereisile viis.

Ühe salakaameratest peitis mees oma suvekodu vannituppa.
Ühe salakaameratest peitis mees oma suvekodu vannituppa. Foto: SWNS / Scanpix

«Kooli lähenemine oli väga selline, et ärge rääkige sellest, unustage see ära, sest see on piinlik teema,» kirjeldas endine õpilane. 

Noormehe sõnul mõtles ta tihti sellele, kui palju on lubatud teistele õpetajatele teemast rääkida, et saada abi ja ise mitte pahandustesse sattuda. 

«Me muretsesime rohkem selle pärast, et meil endil ei tekiks juhtunust rääkimise pärast pahandusi,» tunnistas üks ohvritest.

Endise õpilase sõnul ei olnud neil kasu ka õppealajuhatajast Mark Moore'ist. «Ma arvan, et ta lihtsalt peitis end kooli ära ja ei tahtnudki sellega tegeleda,» lisas endine õpilane. 

Tunnistajapingis eelmisel kolmapäeval istunud Moore, kes juhtis mainekat kooli aastatel 2005–2015 vabandas väärkohtlemise ohvriks sattunud endiste õpilaste ees ja tunnistas, et ebaõnnestus oma töös. 

Moore'ilt küsiti ka varasemate Thomson-Gloveri tegutsemisega seotud süüdistuste kohta, mida kool eiras.

Muuhulgas paluti tal kommenteerida, miks jättis kool uurimata süüdistuse kohta, mille kohaselt leidsid kuuenda klassi poisid vaid aluspükse kandnud mehe oma tooli külge kinniseotuna, kui ta tegi poistele ettepaneku teda hellitada. 

Suurbritannia üks mainekamaid erakoole Cliftoni kolledž Bristolis.
Suurbritannia üks mainekamaid erakoole Cliftoni kolledž Bristolis. Foto: SWNS / Scanpix

Thomson-Glover läks juba 2015. aastal kolmeks aastaks ja üheksaks kuuks trellide taha, kuna ta tunnistas end süüdi 36 süüdistuses seoses 150 lapse sündsusetute videote valmistamises, laste filmimises ja nende filmide omamises.

Politsei vahistas ta 2014. aastal Cornwallis, kui nad leidsid tema valdusest sündsusetut materjali, kuid politsei ei teadnud esialgu, et Cliftoni kolledži õpilased olid tema Cornwallis asuvas suvekodus käinud, sest kooli õppealajuhataja ei olnud neid sellest teavitanud. 

Bristoli politseiuurija Nicola Laird rääkis eelmisel nädalal toimunud istungitel, et politseil oli alust arvata, et Moore ei olnud nendega suheldes aus.

Moore rääkis aga istungil, et tal ei tulnud pähe politseile rääkida, et Thomson-Glover viis poisse enda suvemajja puhkama.

Politsei jaoks oli murettekitav ka see, et vahetult pärast Thomson-Gloveri vahistamist palkas kolledž enda maine hoidmiseks PR-ettevõtte, mitte aga lastekaitse eksperdi, kes võiks neile nõu anda, kuidas õpilasi toetada.

Ka lapsevanematele rääkis kool toona, et Thomson-Glover lahkus koolist isiklikel põhjustel ja unustas mainida mehe vahistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles