PILDID JA VIDEO ⟩ Ajalooline suuroperatsioon: Interpoli lõksu langes 699 salakaubitsejat, kelle kaudu liikus mustale turule tuhandeid loomi

Interpoli juhitud globaalse operatsiooniga tõmmati taaskord tähelepanu sellele, kui laiaulatuslik on salaküttide ja elsuloodusega seotud must äri. Mehhiko politsei avastas läbiotsimiste käigus salakaubitsejate juurest ka suure hulga soomusloomade nahku. Foto: Mehhiko politsei / Interpol
Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Maailma eri paigus Interpoli eestvedamisel ligi kuu aega kestnud politsei ja tolli ühisoperatsiooni käigus võeti kinni 699 salakaubitsejat, kes ajasid keelatud äri kõigega, mis loodusest kätte saadi. Ajaloolise operatsiooni tulemusel päästeti tuhandeid linde ja loomi ning konfiskeeriti uskumatuid koguseid mustale turule mõeldud loomasaadusi.

Interpol korraldas 14. septembrist kuni 11. oktoobrini koostöös maailma eri riikide õiguskaitseorganitega ulatusliku uurimise «Thunder 2020», mille käigus tehti üle 2000 läbiotsimise ja konfiskeerimise, vahendas agentuur. 

Uurimisel tagas edu just see, et keskenduti eelnevalt kindlaks määratud marsruutidele ja levialadele.

Kokku peeti kinni 699 õigusrikkujat ja operatsiooni käigus saadud teabe põhjal on juba taotletud vähemalt ühte Interpoli punast vahistamisteadet. 

Namibia toll pidas kinni salakaubitsemises kahtlustatavad ja nende sõiduki.
Namibia toll pidas kinni salakaubitsemises kahtlustatavad ja nende sõiduki. Foto: Namibia toll / Interpol

Jätkuvate ülemaailmsete uurimiste edenedes on oodata täiendavaid vahistamisi ja kurjategijate kohtu alla andmist.

Osalevad riigid keskendusid eriti ohustatud liikidele, mida kaitstakse ohustatud looduslike looma- ja taimeliikidega rahvusvahelise kaubanduse konventsiooni (CITES) alusel. 

Rahvusvahelise lepingu eesmärk on tagada, et nende metsloomade ja -taimede rahvusvaheline kaubandus ei ohusta nende püsima jäämist.

Ülemaailmsed vahistamised

Kamerunis konfiskeerisid tollitöötajad Gabonis piiri ületanud veokist salaküttimise teel saadud 187 elevandikihva, millest saab töötlemise abil 856 kilo elevandiluud.

Kameruni politsei sai salaküttidelt kätte 1,3 tonni elevandikihvu.
Kameruni politsei sai salaküttidelt kätte 1,3 tonni elevandikihvu. Foto: Kameruni politsei / Interpol

Mehhiko korrakaitse päästis Sinaloas täiskasvanud emase valge tiigri, jaaguari ja nelja kuu vanuse lõvikutsika.

Zimbabwe politsei takistas 32 elus šimpansi üleviimist Kongo Demokraatlikust Vabariigist.

Mauritiuse politsei sai salakaubitsejatelt kätte üksjagu linde.
Mauritiuse politsei sai salakaubitsejatelt kätte üksjagu linde. Foto: Mauritiuse politsei / Interpol

India toll pidas kinni AÜEsse suunatud 18-tonnise punase sandlipuu saadetise.

Arestitud salakauba hulgas oli kokku üle 1,3 tonni elevandiluud, üle ühe tonni pangoliini ehk soomus-sipelgakaru nahku, mille tarbeks oli tapetud umbes 1700 soomuslooma

Konfiskeeritud kauba hulgas oli ka üle tonni pangoliini nahku.
Konfiskeeritud kauba hulgas oli ka üle tonni pangoliini nahku. Foto: kuvatõmmis Interpoli lehelt

Konfiskeeritud kauba hulgas oli ka 56 200 kilo meresaadusi, 87 veoautokoormat ehk umbes 950 tonni puitu ja 15 878 kilo taimi.

Operatsiooni käigus saadi kätte ka üle 45 500 eluslooma ja taimeistiku.  

Suuroperatsiooni käigus leiti ka ohustatud liikide hulka kuuluvaid taimi.
Suuroperatsiooni käigus leiti ka ohustatud liikide hulka kuuluvaid taimi. Foto: kuvatõmmis Interpoli lehelt

Näiteks konfiskeeriti salakaubitsejatelt 1400 kilpkonna ja 6000 kilpkonna muna, 1160 lindu ning 1800 roomajat.

Suuruselt neljas ebaseaduslik äri maailmas

«Loodus- ja metsakuritegevus on maailmas suuruselt neljas ebaseaduslik äri, millel on kaugeleulatuvad ja laastavad tagajärjed mitte ainult keskkonnale, vaid ka ühiskonnale, rahvatervisele ja globaalsele majandusele,» ütles Interpoli peasekretär Jürgen Stock.

Stocki sõnul toimub metsiku looduse ja metsandusega seotud kuritegevus sageli käsikäes maksudest kõrvalehoidmise, korruptsiooni, rahapesu ja isegi mõrvadega. 

See salakaubitsejatelt kätte saadud saadetis koosnes peamiselt kaitstud vasarhaidest, kelle uimed on kõrgelt hinnatud. Neid peetakse Aasia turgudel delikatessiks.
See salakaubitsejatelt kätte saadud saadetis koosnes peamiselt kaitstud vasarhaidest, kelle uimed on kõrgelt hinnatud. Neid peetakse Aasia turgudel delikatessiks. Foto: kuvatõmmis Interpoli lehelt

«Kusjuures organiseeritud kuritegevuse rühmitused kasutavad kaitse all olevate metsloomade puhul salakaubitsedes enamasti samu marsruute, nagu inimeste, relvade, narkootikumide ja muud ebaseaduslikuga kaubitsedes,» lisas peasekretär.

«See operatsioon näitab selgelt, et õiguskaitsealaste jõupingutuste edu peitub kõigi sidusrühmade aktiivses koostöös,» ütles WCO peasekretär dr Kunio Mikuriya

Salakaubitsejad ei peatu millegi ees ja kaubitsevad kõigega. Nii läksid kaubaks ka ninasarvikute sarved.
Salakaubitsejad ei peatu millegi ees ja kaubitsevad kõigega. Nii läksid kaubaks ka ninasarvikute sarved. Foto: kuvatõmmis Interpoli lehelt

«Toetamaks 2020. aasta tollikogukonna pühendumust püüelda planeedi, inimeste ja jõukuse suunas, on eluslooduse ja metsandusega seotud kuritegevusega võitlemine lisaks meie planeedi säilimisele elutähtis ka riikide majanduse pikaajalise õitsengu seisukohalt,» selgitas Mikuriya.

«Operatsiooni Thunder 2020 tulemused näitavad, et asjaosaliste elutähtis töö metsloomade kuritegevusele reageerimisel jätkub ülemaailmsest väljakutsest hoolimata,» ütles CITESi peasekretär Ivonne Higuero

Rünnaku alla sattunud uurijad

Ülemaailmne Covid-19 pandeemia esitas Thunder 2020 operatsioonile ka rea väljakutseid, kus korrakaitseametnikud pidid järgima mitmesuguseid uusi piiranguid ja kaitseprotokolle. 

Peruu toll konfiskeeris kinnipidamiste käigus ka suure hulga ebaseaduslikult kütitud ja tapetud kalade rümpasid.
Peruu toll konfiskeeris kinnipidamiste käigus ka suure hulga ebaseaduslikult kütitud ja tapetud kalade rümpasid. Foto: Peruu toll / Interpol

WCO keskkonnaprogramm ja Interpoli keskkonnaohutuse programm juhtisid operatsiooni «Thunder 2020» täiesti virtuaalselt, aidates eri riikide õiguskaitseorganeid turvaliste side- ja aruandluskanalite kaudu.

Lisaks tuli salakütte ja kuritegelikke grupeeringuid jälginud ja vahistama läinud õiguskaitsjatel olla valmis ka selleks, et neid võidakse rünnata. Näiteks rünnati selle operatsiooni käigus Põhja-Makedoonias ebaseaduslikku metsaraiet peatama läinud viit politseinikku ja kolme metsapolitseinikku, kellest kaks said raskelt vigastada. 

Makedoonia õiguskaitsjad said kätte suure ebaseadusliku puidusaadetise.
Makedoonia õiguskaitsjad said kätte suure ebaseadusliku puidusaadetise. Foto: Makedoonia toll / Interpol

Selles kontekstis näitavad operatsiooni tulemused nii seda, kuivõrd eluslooduse ja metsandusega seotud kuritegevus on kogu pandeemia kestel jätkunud kui ka õiguskaitseorganite võimet oma tegevust ülemaailmsetes operatsioonides edukalt koordineerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles