Briti beebimõrvarit kahtlustatakse kokku 17 vastsündinu kummalises surmas (1)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Lucy Letby
Lucy Letby Foto: SWNS / Scanpix

Suurbritannias Chesteri haiglas töötavat meditsiiniõde Lucy Letbyt kahtlustatakse kokku kaheksa beebi mõrvas ja veel üheksa imiku mõrvakatses.

30-aastane Lucy Letby vahistati esimest korda 2018. aasta juulis ja viimati eelmise aasta juunis seoses haigla imikute ja vastsündinute osakonnas toimunud surmajuhtumite uurimisega, vahendas BBC.

Toona kahtlustati teda kaheksa beebi mõrvas ja veel kuue mõrvakatses.

Nüüd kahtlustatakse naist aga kaheksa imiku surmas ja üheksa vastsündinu mõrvakatses.

Cheshire'i politsei teatas, et uurib kokku 17 imiku surma, mis leidsid aset aastatel 2015–2016.

Politseiuurijad Lucy Letby elukohta läbi otsimas ajal, mil politsei kuulas naist mitme imiku mõrvas ja mõrvakatses kahtlustatavana üle.
Politseiuurijad Lucy Letby elukohta läbi otsimas ajal, mil politsei kuulas naist mitme imiku mõrvas ja mõrvakatses kahtlustatavana üle. Foto: SWNS / Scanpix

Herefordist pärit Letby jääb praegu vahi alla. Uurijad olid meditsiiniõde varem kaks päeva küsitlenud ajal, mil uurijad otsisid tema Chesteris asuvat kodu läbi. Siiski vabastati naine kuni täiendavate uurimisteni, vahendas The Sun.

Võimuesindajate sõnul oli uurimine äärmiselt keeruline, kuid seni aktiivne.

«Kõigi imikute vanemaid on uurimise viimase arenguga igakülgselt kursis olnud ja spetsiaalselt koolitatud uurijad toetavad neid kogu protsessi vältel,» ütles juhtumi peauurija Paul Hughes.

«See on kõigi perede jaoks ülimalt keeruline aeg ja on oluline meeles pidada, et selle keskmes on hulk kaotust tundnud perekondi, kes otsivad vastuseid selle kohta, mis nende lastega juhtus,» lisas Hughes.

Politsei vahistas Lucy Letby, keda kahtlustatakse mitme vastsündinu surmas ja mõrvakatses, sel novembril juba kolmandat korda.
Politsei vahistas Lucy Letby, keda kahtlustatakse mitme vastsündinu surmas ja mõrvakatses, sel novembril juba kolmandat korda. Foto: SWNS / Scanpix

Kes on Lucy Letby?

30-aastane Lucy Letby on Chesteri haigla lasteõde. 2011. aastal lõpetas ta Chesteri ülikooli õenduse erialal. Pärast lõpetamist töötas ta põgusalt Liverpooli naistehaiglas.

Ühes varasemas intervjuus kohalikule ajalehele poseeris Letby Chesteri haigla vastsündinute osakonna palatis, kus hoidis enneaegse beebi nukku ja kirjeldas armastust, mida oma töö vastu tunneb. 

«Sain 2011. aastal Chesteri ülikoolist lasteõe kvalifikatsiooni ja olen alates sellest ajast siin üksuses töötanud,» rääkis Letby toona. 

Naise ülesandeks oli hoolitseda imikute eest, kes vajavad eluks erinevat tuge. 

«Mõni on siin paar päeva, teine mitu kuud ja mulle meeldib neid näha ja nende peret toetada,» rääkis Letby.

Letby on õena töötanud ka viimase kahe aasta jooksul. 

Miks uurimine algatati?

Politsei käivitas 2017. aasta mais Chesteri haigla neonataalses osakonnas uurimise seoses sellega, et haigla juhtkonnas tekkisid kahtlused, et vastsündinute surmade arvu tõusu taga on midagi ebanormaalset. 

See puudutas just ajaperioodi 2015. aasta märtsist kuni 2016. aasta juulini.

Haiglas oli vastsündinud beebide suremus tõusnud üle kümne protsendi võrreldes keskmise sünnitusosakondade suremusega.

Kui 2013. aastal suri Chesteri haiglas kaks vastsündinut, siis 2015. aastal suri kaheksa. 

Meedikud alustasid sisejuurdlust pärast seda, kui leidsid, et enneaegsed lapsed olid südame- ja kopsupuudulikkuse tõttu teadvuse kaotanud ning nende elustamine ei andnud positiivseid tulemusi ja näis kohati lausa võimatu. 

Hiljem leiti, et imikutel tekkisid pärast surma imelikud plekid kätele ja jalgadele. Kuna eksperdid ei lsuutnud imikute surmapõhjuseid tuvastada, siis kutsutigi 2017. aastal politsei asja uurima.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles