PILDID ⟩ Peidik põranda all: Rumeeniast leiti üles Galilei ja Newtoni haruldased trükised, mis aastaid tagasi Londonist varastati

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Rumeenias pika politseioperatsiooni käigus leitud raamatud varastati Suurbritanniast juba kolm aastat tagasi.
Rumeenias pika politseioperatsiooni käigus leitud raamatud varastati Suurbritanniast juba kolm aastat tagasi. Foto: Kuvatõmmis/Europol

Rumeenia politsei avastas hulga haruldasi raamatuid, sealhulgas Galileo Galilei ja Isaac Newtoni 16. ja 17. sajandist pärit esimesed trükised. 

Lisaks väärtuslikele Galileo Galilei ja Isaac Newtoni raamatutele leiti Rumeenias Neamti maakonnas ühe maja läbiotsimise käigus põranda alt sinna peidetud muud hindamatut ajaloolist antiiki, mis varastati 2017. aastal Lääne-Londonis Felthami laost, teatas Europol eelmise nädala reedel.

Varastatud teoste hulgas leidus ka Dante haruldasi versioone ja Hispaania maalikunstniku Francisco de Goya visandeid.

«Need raamatud on äärmiselt väärtuslikud, kuid mis veelgi tähtsam, need on asendamatud ja on väga tähtsad teosed rahvusvahelisele kultuuripärandile,» ütles Metropolitani politsei spetsiaalse kuritegevuse uurimisrühma uurija Andy Durham BBC-le. 

Teoste väärtus ulatub õiguskaitseametnike hinnangul üle kahe miljoni euro.

Rumeenia kodanikest koosnev organiseeritud kuritegevuse rühmitus varastas teosed Londoni lääneosas asuvast laost kolm aastat tagasi. Neid ei takistanud ka laos olnud kõrgetasemeline turvasüsteem, vahendas Guardian toona.

Raamatud ja muu väärtuslik kraam oli peidetud Rumeenias ühe maja põranda alla.
Raamatud ja muu väärtuslik kraam oli peidetud Rumeenias ühe maja põranda alla. Foto: Kuvatõmmis/Europol

Väidetavalt varastasid kolm Heathrow lähedal asuvasse lattu tunginud kurjategijat toona enam kui 160 trükist. Vargust nimetati toona võimatuks sissetungiks just seetõttu, kuidas meestel õnnestus lao turvasüsteemist jagu saada. 

Pärast röövi asutas Europol Eurojusti kohtuliku abiga ühise uurimisrühma, kuhu olid kaasatud Suurbritannia, Itaalia ja Rumeenia politseiametid.

Uurimise tulemusena vahistati 2019. aasta juunis Suurbritannias ja Rumeenias 15 kuritegeliku organisatsiooniga seotud kahtlusalust.

Tänavu jaanuaris vahistati Itaalias Turinis rumeenlane, kes oli Briti politsei poolt tagaotsitav ja kes oli kuritegeliku grupeeringu üks ninameestest.

Europol rõhutas, et see operatsioon mitmekordne edu õiguskaitseasutustele, kes leidsid kahtlusalused ja suudsid varastatud aarded saada kätte enne, kui need oleksid mustal turul müüki läinud. 

Varguses kahtlustatavad isikud on praegu Ühendkuningriigis eelvangistuses. Grupeeringu liikmed arvatakse olevat mitme Suurbritannias aset leidnud laovarguse taga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles