Jõhker miilitsavägivald Valgevene meeleavaldustel nõudis järgmise ohvri

Elu24
Copy
Märulipolitsei Brestis meeleavaldajaid sihtimas.
Märulipolitsei Brestis meeleavaldajaid sihtimas. Foto: AP/Reuters/ScanPix

Nädala eest kuulihaavadega haiglasse viidud meeleavaldaja suri täna haiglas, teatas Valgevene opositsioonimeedia.

Kolmapäeval kirjutas Tut.by, et kell 10:20 suri haiglas meeleavaldaja, kes viidi sinna nädala eest kuulihaavaga. Väidetavalt riivas kuul Gennadi Šutovit pähe.

Riigi siseministeeriumi andmetel oleks 43-aastane mees miilitsavägivalla kolmas ohver. Opositsiooniliste blogijate teatel on surma saanud aga veel vähemalt viis inimest.

Valgevene siseministeerium on kinnitanud lahingmoona kasutamist 11. augustil läänepoolses linnas Brestis, vahendas BBC. Võimude väitel tulistas miilits meeleavaldajaid enda kaitsmiseks, kui hoiatuslasud ei peatanud «gruppi kodanikke, kel olid kaikad käes».

Kuul katuselt?

Šutovi lähedaste teatel ei olnud mees aga protestidel vägivaldne. «Ta ei kakelnud ega otsinud konflikti - lihtsalt kõndis kaasa,» vahendas Tut.by pealtnägijate muljeid.

Gennadi Šutov suri kuulihaavadesse.
Gennadi Šutov suri kuulihaavadesse. Foto: tut.by

Nende väitel tulistati Šutovit aga koguni katuselt. Lähedased leidsid haavatud ja Minski haiglasse transporditud mehe alles kaks päeva hiljem. «Ajukahjustus on suur ja tõsine, arstid ei oska midagi ennustada,» kommenteeris tütar Ljudmilla varem.

Pikaaegse presidendi Aljaksandr Lukashenko väidetav võit valimistel tõi kaasa suured protestid ja võltsimissüüdistused. Esimestel päevadel otsustasid võimud reageerida jõhkra ja laialdase vägivallaga.

Selle käigus on surnud veel vähemalt kaks inimest. Aleksander Taraikovski surm 10. augustil püüti videole ja põhjustas rahva seas suurt viha.

Võimude väitel lasi ta end ise omatehtud lõhkekehaga kogemata õhku, kuid videod tõestavad muud. Märulimiilits lasi üksi seisnud Taraikovskit korduvalt suurekaliibrilistest käsirelvadest, mille järel veritsev mees kokku kukkus.

Selliseid relvi kasutatakse protestide laialiajamisel «vähem surmava» moona laskmiseks. Kummikuulid ja eriti plastikmoon võib lähedalt lastuna aga kergelt surma põhjustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles