RASSIDRAAMA ⟩ Telekaga ringi jooksnud valge mees tõestas, et mustanahaline spordipoiss tapeti nahavärvi pärast

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Richard Demsick tõestas oma eksperimendiga, et valge mees võib ka telekaga ringi joosta ja temaga ei juhtu midagi.
Richard Demsick tõestas oma eksperimendiga, et valge mees võib ka telekaga ringi joosta ja temaga ei juhtu midagi. Foto: Kuvatõmmis TikTokist

Floridas otsustas üks valgenahaline mees joosta läbi naabruskonna samal ajal telekat endaga kaasas kandes, et tõestada, et veebruaris külmavereliselt tapetud mustanahalise Ahmaud Arbery ründamise põhjus ei olnud «kahtlane väljanägemine».

25-aastane mustanahaline mees Ahmaud Arbery tapeti veebruaris ajal, mil mees oli jooksmas. Arberyt jälitanud kaks meest Gregory ja Travis McMichael ütlesid, et nad tapsid ta sest ta nägi välja nagu nende piirkonnas sissemurdmistes kahtlustatav inimene.

Pärast mehe surma lekkis aga sotsiaalmeediasse video, kus on näha, kuidas McMichaeleid asusid Arberyt oma maasturiga jälitama. Travis McMichael lahkus autost võttes endaga relva kaasa ja pärast lühikest võitlust oli Arbery surnud. 

McMichaels rääkis hiljem politseile, et nad arvasid, et Arbery sarnaneb mehega, kes murdis nende piirkonnas mitmesse eramusse sisse. 

Mehed vahistati eelmisel nädalal ja neile esitati mõrvasüüdistus.

Floridas Vero Beachil elav endine pastor Richard Demsick ütles aga lugu kuuldes, et pole tähtis, mida ohver kandis või kui «kahtlane» ta välja nägi, vaid pigem sai mehele saatuslikuks tema nahavärv.

34-aastane Demsick otsustas seda ka eelmisel reedel Arbery auks korraldatud liikumise #IRunWithMaud raames, mis Arbery oleks tähistanud oma 26. sünnipäeva.

«Ma hakkasin lihtsalt nutma, kui nägin, kuidas see vaene mees, kes oli lihtsalt jooksmas, nagu mina olen seda tuhandeid kordi teinud, lasti lihtsalt selle eest maha,» rääkis Demsick. 

«Võib-olla peaksin ma telekaga jooksma, et näidata, et kahtlane olemine ei ole piisav põhjus kellegi maha laskmiseks. Valge inimesega seda lihtsalt ei juhtu,» kirjeldas mees.

Nii ta tegigi. Demsick võttis nimelt eelmisel reedel jooksma minnes endaga kaasa lameekraaniga teleri, mida ta kandis endaga kogu 2,23 miili pikkuse teekonna ajal kaasas.

Ka Demsicki naabruskonnas on hiljuti mitu vargust toime pandud.

Sellest hoolimata lehvitasid naabrid ja naeratasid mehele, kui ta neist mööda jooksis. Ja mitte keegi ei uurinud mehelt, mida ta õigupooolest teeb.

Demsick salvestas oma jooksu ka osaliselt ja postitas sellest TikToki video, mida on üle 1,2 miljoni korra vaadatud.

@jestertotheking

##irunwithmaud part two! Really thought I figured it out guys but made it home safe after my 2.23 mile run ??‍♂️ ##runwithmaud ##runwithahmaud ##fyp

♬ original sound - jestertotheking

«Hea küll, ma nuputasin selle välja. Mul on müts tagurpidi, ma olen särgita, nagu olen mingis «Võmmide» osas. Ma jooksen televiisoriga. Keegi peatab mind nüüd kindlasti,» ütles Demsick videos. 

«Sest kui ei, siis milles oli probleem Ahmaudi puhul?» küsis mees.

Järgmises sotsiaalmeediasse postitatud videos uuris mees oma emalt, kas naine kartis, et pojaga võib midagi juhtuda, kui ta niimoodi mööda tänavat jookseb.

«Ei, muidugi mitte,» ütles naine.

@jestertotheking

Dedicated to all black mothers especially Ahmaud Arberys’ we can not understand your pain but we will not forget your story. Prayin ##blacklivesmatter

♬ original sound - jestertotheking

Demsick rääkis väljaandele, et mustanahalised emad tunnevad tõenäoliselt teisiti.

Video on saanud palju positiivset vastukaja.

Mehe postitatud videod on tekitanud arutelu teema üle ja nädalavahetusel kutsuti ta külalisena esinema ka videokonverentsil, kus arutati afroameeriklaste kohtlemist USA-s.

«Sellel vestlusel viibimine oli privileeg,» ütles ta.

«Inimesed on olnud uskumatult lahked, teenimatult lahked,» lisas Demsick. «On inimesi, kes üritavad iga päev ebaõiglust parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles