Rassidraama USAs: pardakaamera salvestis tõi pöörde mustanahalise spordipoisi mõrvaloos

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
25-aastane Ahmaud Arbery tapeti 23. veebruaril kahe valge mehe poolt ja tema surm on tõstatanud USAs teravalt taas rassiteema esile.
25-aastane Ahmaud Arbery tapeti 23. veebruaril kahe valge mehe poolt ja tema surm on tõstatanud USAs teravalt taas rassiteema esile. Foto: Kuvatõmmis Twitteri kontolt

USA Georgia osariigi võimud vahistasid neljapäeval Gregory McMichaeli ja tema poja Travis McMichaeli, keda süüdistatakse mustanahalise Ahmaud Arbery külmaverelises mõrvas. Veebruaris Arbery tapnud meestele ei olnud seni süüdistust esitatud. See asjaolu muutis aga kogu riigi inimesed närviliseks. 

64-aastane Gregory McMichael ja 34-aastane Travis McMichael tapsid Brunswicki sadamalinna lähedal eramurajoonis sörkinud mustanahalise 25-aastase Ahmaud Arbery 23. veebruaril ja väitsid algul, et tulistasid meest, kuna mees oli väidetavalt naabruskonda vargile tulnud, vahendas New York Times. 

Arbery tapmise üksikasjad ja asjaolu, et kedagi ei olnud mitme kuu jooksul vahistatud, põhjustasid aga üleriigilise pahameeletormi, milles võtsid sõna nii endine asepresident Joseph R. Biden Jr, korvpallitäht LeBron James, Lõuna-Baptisti konvendi silmapaistev juht Russell Moore ja USA senaator Bernie Sanders.

Kaks päeva enne kahtlusaluste vahistamist ilmus internetti aga sündmuskohal viibinud auto pardakaamerasalvestis, kust on näha, kuidas kaks valget meest ajasid mustanahalist meest ümber oma valge maasturi taga. 

Avalik surve meeste vahistamiseks muutus eriti tugevaks pärast video avalikuks tulemist, kus oli näha, kuidas Arbery jooksis veoauto läheduses, asus võitlusse ühe relva käes hoidva mehega ja kukkus seejärel maha.

Gregory McMichaelile ja Travis McMichaelile esitati mõrva- ja raskendatud kallaletungi süüdistus ning nad paigutati vanglasse Gaynnoni provintsi vanglasse, teatas Georgia juurdlusbüroo.

Arbery tapeti Satilla Shoresis, vaikses keskklassi linnaosas umbes 15 minuti kaugusel Brunswicki kesklinnast ja mitte kaugel Arbery kodust. 

Arbery sõbrad ja pere on oma ütlustes öelnud, et tapmise ajal valget T-särki, ihuvärvi lühikesi pükse ja Nike spordijalatseid kandnud noormees oli väljas jooksmas. 

Politsei teatel asusid relvad haaranud McMichaelsid Arberyt oma autoga jälitama, kui mees nende majast mööda jooksis.

Gregory McMichael ütles hiljem politseile, et Arbery sarnanes naabruskonnas hiljuti mitmes sissemurdmises osalenud mehega.

Gregory McMichael (vasakul) ja tema poeg Travis McMichael vahistati 7. mail.
Gregory McMichael (vasakul) ja tema poeg Travis McMichael vahistati 7. mail. Foto: AP / Scanpix

Tunnistaja pardakaamera videolt oli aga näha, kuidas Arbery jooksis mööda kaherajalist sõiduteed, kuni ta jõuab McMichaelsitele kuulunud valge maasturini.

Üks meestest seisis auto avatud ukse kõrval ja teine pikapi veokiosas.

Arbery jooksis seejärel ümber veoauto ja kadus korraks pardakaamera vaateväljast. Hetk hiljem oli salvestisel kuulda summutatud karjumist, mispeale ilmus ka Arbery taas kaamera vaatevälja.

Arbry rüseles ühega meestest ning hetk hiljem oli kuulda kolme püssipauku.

See juhtum on Ühendriikides viimane reast sündmustest, mis tõstatab kahtlused ja mure USA kohtusüsteemi rassilise ebavõrdsuse pärast. 

New York Timesi käsutuses olevatest dokumentidest selgus, et Georgia osariigi prokurör, kes tegeles enne huvide konflikti tõttu kaasusest taganemist mitu nädalat asjaga, teatas näiteks Glynni maakonna politseiosakonnale, et McMichaelsite vahistamismääruste väljaandmise põhjused on ebapiisavad ja vähetõenäolised.

Georgia Waycrossi kohtute ringkonna prokurör George E. Barnhill märkis, et McMichaelsid kandsid relvi Georgia seadustele kohaselt. 

Ta viitas ka riigi kodanike vahistamise seadusele ja enesekaitse seadusele. 

Barnhill väitis, et Arbery, kes näis olevat relvastamata, oli algatanud võitluse Travis McMichaeliga ja mehel oli seega lubatud kasutada enda kaitsmiseks surmavat jõudu.

Seejärel määrati juhtumiga tegelema ringkonnaprokurör Tom Durden. Juhtumiga seotud üha kasvava viha, kriitika ja riikliku tähelepanu all teatas Durden sel nädalal, et palub Glynni maakonna kohtunikekogul otsustada, kas süüdistused on õigustatud. 

Veel neljapäeval ei olnud selge, kas McMichaelsid olid endale ka advokaadi palganud. 

Gregory McMichael töötas kuni eelmise aastani, mil ta läks pensionile, Glynni maakonna politseinikuna.

Mees töötas mitu aastat kohaliku ringkonnaprokuröri alluvuses uurijana

Enne meeste vahistamist kavandati ka reede hommikuks Brunswicki kohtumaja ees protesti. Arbery oleks 8. mail saanud 26-aastaseks.

Paljud kuulsused ja silmapaistvad aktivistid lubasid reedel joosta 2,23 miili (3,58 km) , et tõmmata tähelepanu mehe surmakuupäevale.

5. mail marssisid inimesed Brunswickis ja nõudsid rahumeelse demonstratsiooniga vastuseid Arbery surma kohta.
5. mail marssisid inimesed Brunswickis ja nõudsid rahumeelse demonstratsiooniga vastuseid Arbery surma kohta. Foto: AP / Scanpix

Jooksjad üle maailma on liitunud sotsiaalmeedias algatatud aktsiooniga #IRunWithMaud.

Reedest aktsiooni korraldanud Gerald Griggs lubas, et aktsioon jätkub hoolimata sellest, et Arbery tapjad vahistati.

«Me saadame sõnumi. Ja sõnum on järgmine: me ei luba relvastamata afroameeriklasi selles riigis karistamatult tappa. Me nõuame karistust seaduse täies mahus,» ütles Griggs.

Nii Georgia osariigi vabariiklasest kuberner Brian Kemp kui ka tema 2018. aasta valimistel teiseks jäänud demokraat Stacey Abrams avaldasid nädala alguses seoses juhtumiga muret.

Kemp kirjutas sotsiaalmeedias, et georgialased väärivad vastuseid ja Abrams lisas, et korrakaitse- ja õigussüsteemid peavad järgima kõrgemaid standardeid.

Eeldatav demokraatide presidendikandidaat Joe Biden kirjutas neljapäeval Twitteris «On aeg tema mõrva kiiresti, põhjalikult ja läbipaistvalt uurida.». Hiljem lisas Biden, et see julm tegu meenutab USA ajaloo kõige tumedamaid peatükke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles