TOORED PILDID ⟩ El Salvadori tapatalgute järel on vanglates eriolukord, mis sülitab koroonareeglitele

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
El Salvadori ühe vangla kinnipeetavad pidid 24 tundi koos istuma. Osaliselt maske kandnud kurjategijatel ei olnud aga võimalust üksteisest eemal istuda.
El Salvadori ühe vangla kinnipeetavad pidid 24 tundi koos istuma. Osaliselt maske kandnud kurjategijatel ei olnud aga võimalust üksteisest eemal istuda. Foto: AP / Scanpix

El Salvadori president kuulutas vanglates välja erioluorra pärast seda, kui riigis tapeti ühe päeva jooksul 22 inimest.

El Salvadori 38-aastane president Nayib Bukele andis eelmise reede hilisõhtul korralduse need vanglad, kus istuvad ka erinevate riigis tegutsevate jõukude liikmed, ööpäevaks lukustada, sest päeva jooksul tapeti riigis 22 inimest, vahendas Guardian. 

Lisaks teatas president, et kõikide vangis olevate jõukude ninamehed saadetakse koheselt üksikvangistusse, kui selgub, et nad on tapatalgutega seotud. 

«Puudub kontakt välismaailmaga. Poed jäävad suletuks ja kogu tegevus peatatakse kuni edasise teatamiseni,» säutsus Bukele vahetult enne südaööd sotsiaalmeedias. 

Tegemist on suurima tapmistearvuga ühe päeva jooksul alates Bukele ametisse astumisest eelmise aasta juunis, teatas politsei pressiesindaja.

Kõik vangid käsutati oma kongidest välja ning nad saadeti suurde ühisruumi, kus neil tuli järgnev ööpäev oodata.
Kõik vangid käsutati oma kongidest välja ning nad saadeti suurde ühisruumi, kus neil tuli järgnev ööpäev oodata. Foto: AFP /Scanpix

Alles mõni aasta tagasi oli El Salvador, mida on pikka aega valitsenud võimsad tänavajõugud, kõrgeima tapmiste arvuga riik Kesk-Ameerikas

Mõrvade arv on aga Bukele'i valitsemise ajal märkimisväärselt langenud javiimastel kuudel oli riigis ka mitu sellist peäva, kus ei pandud ühtegi tapmist toime. 

Vanglates eiratati sotsiaalse distantseerumise nõudeid

El Salvadori Izalco vangla kinnipeetavad käsutati üksteise kõrvale istuma ja seisma ning neil ei olnud lubatud hoida üksteisega piisavat distantsi, vahendas Daily Mail. 

El Salvadoris on seoses koronaviiruse leviku tõkestamisega kehtestatud mõned rangemad meetmed Kesk-Ameerikas.

El Salvadori vanglas tuli kinnipeetavatel ööpäev üksteise lähedal veeta, sest president andis käsu kõik vangid kokku ajada. Kuigi osadel vangidel olid ka kaitsemaskid, siis paljudel need puudusid ning ainsaks kehakattes olid meestel lühikesed aluspesuna kasutatavad püksid.
El Salvadori vanglas tuli kinnipeetavatel ööpäev üksteise lähedal veeta, sest president andis käsu kõik vangid kokku ajada. Kuigi osadel vangidel olid ka kaitsemaskid, siis paljudel need puudusid ning ainsaks kehakattes olid meestel lühikesed aluspesuna kasutatavad püksid. Foto: AFP / Scanpix

Riigi inimõigusteorganistatsioonid on aga nende reeglite vastu võitlema asunud ning tänu neile on mõned reegleid rikkunud inimesed, kelle kinnipidamist peeti ebaseaduslikuks, vahi alt vabastatud. 

Kuid president Nayib Bukele on jätkuvalt kaitsnud politsei volitusi inimeste kinnipidamiseks ja karantiini saatmiseks.

John Hopkinsi ülikooli andmetel on El Salvadori 6,4 miljoni elaniku kohta ainult 298 kinnitatud koroonaviiruse nakatumist ja alates pandeemia algusest on viiruse tõttu surnud kaheksa inimest.

President lubas ühtlasi ka, et kõik mõrvadega seotud vangis olevad gängiliikmed lähevad üksikkongidesse.
President lubas ühtlasi ka, et kõik mõrvadega seotud vangis olevad gängiliikmed lähevad üksikkongidesse. Foto: AFP / Scanpix

El Salvadori jõugud 

Viimastel aastatel on oma kodudest ära kolinud rohkem kui 100 000 El Salvadori elanikku, sest nad on pidanud silmitsi seisma pidevate tänavajõukude poolt tulevate ähvardustega.

Selle kuu alguses andsid riigis valitsevad jõugud Bukele'i erakorralise seisukorra jõustumisele ka oma tõlgenduse ja hakkasid inimesi tänavatelt ära ajama ähvardades neid pesapallikurikatega.

«Me ei taha tänaval kedagi näha,» öeldi ühes hiljutises salvestises. 

«Kui te lähete välja, siis on parem, et te lähetre ainult poodi ja kannate maski,» teatas jõuk.

Enamasti on ähvarduste taga olnud Barrio 18 ja MS-13 kuritegelike ühenduste liikmetega.

Mara Salvatrucha, rahvapäraselt tuntud kui MS-13, on rahvusvaheline kuritegelik jõuk, mis sai alguse 1970. ja 1980. aastatel Californias Los Angelesest.

Hiljem levis jõuk paljudesse mandriosa riikidesse, Kanadasse, Mehhikosse ja Kesk-Ameerikasse ning tegutseb linna-, äärelinna- ja maapiirkondades.

Enamik liikmeid on Kesk-Ameerika, peamiselt El Salvadori päritolu.

MS-13 on tuntud just oma julmuse ja selle poolest, et nad on suurimad rivaalid Barrio 18 jõuga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles