Austraalia leinab liiklusõnnetuses hukkunud nelja politseinikku, kellest kaks alles alustasid ametis

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Neli traagilises avariis hukkunud politseinikku olid oma kogukonna austatud liikmed. 
Vasakult partemale Lynette Taylor, Josh Prestney, Kevin King ja Glen Humphris.
Neli traagilises avariis hukkunud politseinikku olid oma kogukonna austatud liikmed. Vasakult partemale Lynette Taylor, Josh Prestney, Kevin King ja Glen Humphris. Foto: Kuvatõmmis Victoria politsei Facebooki lehelt

Austraalia politsei avalikustas Melbourne'i maanteel toimunud kogu riiki raputanud traagilises avariis hukkunud nelja ametiülesandeid täitnud politseiniku nimed. Lisaks on selgunud Porsche roolis olnud narkojoobes isik, kes sündmuskohalt põgenes. 

Kolmapäeval Austraalias juhtunud rängas liiklusõnnetuses hukkunud ohvitserid olid juhtivkonstaabel Lynette Taylor, konstaabel Glen Humphris, vanemkonstaabel Kevin King ja konstaabel Josh Prestney, vahendas SBS News.

Taylorile, Humphrisele, Kingile ja Prestneyle sõitis otsa külmutusseadmega veoauto, kui nad olid parasjagu ametis Kewsi idamagistraalil kiirust ületanud Porsche juhi kinnipidamisega. Teadaolevalt ulatus auto kiirus enne peatamismärguannet 140 km/h. 

Õnnetuse põhjustas veokijuhti ootamatult tabanud terviserike, mistõttu mees minestas roolis ja sõitis teeääres olnud politseinikele otsa kiirusel 100 km/h.

41-aastasele Porsche juhile tehti vahetuslt enne õnnetust kohapeal narkootikumide kiirtest, mis osutus positiivseks. Porsche roolis olnud 41-aastane mees põgenes avarii järgselt sündmuskohalt. Kuid veel enne põgenemist tegi ta avariipaigast fotod, mille ta sotsiaalmeediasse postitas. 

Nüüd on Porchet juhtinud mees politsei vahi all. Veokijuht on haiglas politsei valve all.  

Kogu riik leinab nelja hukkunut 

Kõik neli olid liikluspolitsei, narko- ja alkoholiosakonna ning maanteepatrulli liikmed.

Nii 28-aastane konstaabel Josh Prestney, kui ka 28-aastane konstaabel Glen Humphris olid hiljuti politseiakadeemia lõpetanud ja läbisid parajasti praktikat.

Josh Prestney oli oma meeskonna poolt armastatud ja lugupeetud. Tema vend, konstaabel Alexander Prestney, on samuti politseiametnik ja andis nooremale vennale eelmise aasta detsembris politseikooli lõpuaktusel üle ametimärgi. Varasemalt oli Prestney õppinud kunstikoolis. 

Konstaabel Glen Humhris töötas varem Uus-Lõuna-Walesis puusepana, kuid lõpetas möödunud kuul politseiakadeemia. Tema kursusekaaslaste sõnul oli tegemist toetava, hooliva ja huumorit armastava mehega. 

60-aastane juhtiv vanemkonstaabel Lynette Taylor oli 31-aastat töötanud Victoria politsei. Oma ametiajal oli naine saanud mitmeid tunnustusi, sealhulgas riikliku politseiteenistuse medali.

Ta oli kahe poja ema. Ta oli ka oma äsja insuldi läbi elanud õe peamine hooldaja.

«Lynette'il oli tavaks minna teiste eest lahingusse ja ta võitles alati otsuste eest, mis olid tema arvates ebaõiglased,» iseloomustasid naise kolleegid teda Victoria politsei ühisavalduses. 

50-aastane vanemkonstaabel Kevin King oli kolme lapse isa, keda tema kolleegid kirjeldasid kui suure elukogemusega tarka meest, kes tegi alati häid otsustuseid ja tundis inimesi hästi.

«Igaüks oli erineva taustaga, erineva elukogemusega, kuid kõigil oli ühine eesmärk hoida kogukond turvalisena,» ütles Victoria politseikomissar Graham Ashton.

«Nende nimesid mäletatakse igavesti, teenistust austatakse ja mälestusi tähistatakse,» lisas Ashton.

Politseikomissari sõnul jätkub uurimine, et selgitada kõik traagilise tagajärjeni viinud õnnetuse detailid. 

Ashton tänas ka kogukonda suure toetuse eest.

Neljapäeval heisati Victorias lipud poolde masti, et leinata riigi politseijõudude ajaloo suurimat inimkaotust.

Victoria politsei Facebooki mälestustelehele on tuhanded inimesed jätnud kaastundeavaldusi.

Osad teatasid ka, et riietusid hukkunud politseinike auks sinisesse või sidusid sinise lindi postkasti, maja või auto külge.

Oli ka neid, kes kutsusid hukkunute mälestuseks inimesi üles siniseid õhupalle taeva poole lennutama. 

«Teie lähedased pole asjata surnud, neid mäletatakse kangelastena ja hoidke pea püsti ning mäletage neid austusväärseid ohvitsere, kes teie seas kõndisid,» postitas üks Facebooki kasutaja.

Viktoria osariigi peaminister Daniel Andrews kutsus kõiki elanikke üles hetkeks peatuma, et avaldada hukkunud politseinikele tehtud töö eest austust.

«Elada elu teenides teisi on sügavalt muljetavaldav, kaotada oma elu teiste teenimisel ja kaitsmisel, on tragöödia,» sõnas Andrews.

GoFundMe lehel loodi eile ka hukkunud ohvitseride perede toetusfond, mille eesmärgiks on koguda kaks miljonit Austraalia dollarit. Täna päevaks oli sinna kogutud juba üle 44 000 dollari.

Porschet juhtinud mees saadi kätte

Sündmuskohalt põgenenud Porsche juht on arvatavasti 41-aastane hüpoteeklaenu pakkuja Richard Pusey

Pusey vahistati neljapäeval.

Victoria politsei ütles oma avalduses, et mees on politseile varasemast tuttav ning juhtunu ajal oli ta kautsjoni vastu vabastatud. 

Meest ootab varasemast süüdistus ebaseaduslikus kallaletungis ja varguses, lisaks tuleb mehel juunis astuda seoses kriminaalsüüdistusega Melbourne'i kohtunikekogu ette. 

Peakomissar Graham Ashtoni sõnul tegi Pusey enne sündmuskohalt põgenemist avariipaigast fotod, mille ta Facebooki postitas. 

Nüüdseks on fotod sotsiaalmeediast eemaldatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles