Suhkruisside saidil õppejõu otsa komistanud Tartu ülikooli vilistlane süüdistab professorit ahistamises (36)

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
25-aastane välistudeng Madeleine süüdistab Tartu ülikooli õppejõudu ahistamises.
25-aastane välistudeng Madeleine süüdistab Tartu ülikooli õppejõudu ahistamises. Foto: Kuvatõmmist saatest/ETV

«Pealtnägija» avalikustas järjekordse ahistamissüüdistuse Tartu ülikoolis, mille keskmes on välisõppejõud ja mullu magistrikraadi saanud ameeriklanna Madeleine.

Ameerika Ühendriikidest Wisconsini osariigist pärit Madeleine tuli rahvusvahelise stipendiumiga Tartu ülikooli magistrantuuri 2017. aastal ja lõpetas mullu. Praegu on 25-aastane vilistlane ülikoolis algatatud seksuaalse ahistamise juurdluse üks põhitunnistaja, vahendas «Pealtnägija».

Madeleine tutvus välisõppejõuga 2018. aasta algul suhkruisside leidmiseks mõeldud tutvumissaidil. Kõige populaarsem selline sait on SeekingArrangement (seeking.com), kus on noortel naistel, sageli rahahädas tudengitel, võimalik leida jõukaid mehi, nn suhkruissisid.

«Olin rahaliselt keerulises, lausa meeleheitlikus seisus, seetõttu ei märganud ma mitmeid ohumärke, mis muidu oleksid ilmselt silma jäänud,» rääkis Madeleine saates, kuidas ta õppejõu võrku sattus.

Madeleine'i sõnul tundis ta end ebamugavalt, kuna tegemist oli õppejõuga, kuid mees kinnitas, et soovib vaid, et keegi ta töömuresid kuulaks ja aitaks Tartus sisse elada. Vastutasuks pidi professor viima Madeleine'i õhtusöökidele. Naise sõnul arenesid vestlused sinnani, kus mees hakkas rääkima talle oma suhkrudeitimise elustiilist ning suhetest teistega Tartu ülikoolis ja mujal.

Madeleine polnud professori otsene õpilane, kuid puutus temaga kokku ka koolis. Väidetavalt kutsus õppejõud naist enda kontorisse jutustama ning tegi ebamugavaid kommentaare, kui ta kandis seljas näiteks lühikest seelikut.

Seksini jõudis Madeleine'i sõnul asi kahel korral. Seda ei eita ka professor, kuid väidab, et kogu suhe oli tudengi enda algatatud. Lisaks väitis mees, et Madeleine pole usaldusväärne, kuna tal on psühhiaatrilised probleemid.

Professor saatis Madeleine'ile ka häälsõnumeid, milles nimetas ennast noore naise isakujuks. «Meie suhe on arenenud täiesti uuele territooriumile, kus mina olen sulle justkui isakuju ja sina minule ilmselgelt nagu tütar, kuid meil saab lõpuks ikkagi olema seksuaalsuhe,» rääkis mees salvestisel.

Madeleine oli juba valmis juhtunu maha vaikima, kuni kuulis, et ka ühel teisel naistudengil oli sarnane kogemus. «Siis otsustasin sellest avalikult rääkida. Nüüd mõistan, et ta on kiskja ja ülikoolis endiselt suureks ohuks. See pole ainult minu probleem ja see ei kao kuhugi,» rääkis ameeriklanna.

Professor, keda Madeleine ja rida teisi naisi ahistamises süüdistavad, eitab igasugust väärkäitumist ning kaebas kohtusse ka «Pealtnägija». Asja uurivad nii Tartu ülikooli vastav komisjon kui politsei. Ülikooli teavitati toimunust juba mullu veebruaris, kuid siiani pole asjas selgust saadud.

Kui lihtne on noorel ja kaunil Eesti naisel veebist suhkruissit leida, seda proovis Elu24 reporter mullu ise järele. Loe selle kohta pikemalt siit.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles