Suri Roxette'i solist Marie Fredriksson (3)

Elu24
Copy

Esmaspäeval suri 61-aastaselt Roxette'i laulja Marie Fredriksson, vahendab Aftonbladet. 

«Suure kurbusega teatame, et üks meie suurimaid ja armastatumaid artiste on meie seast lahkunud. Marie Fredriksson suri 9. detsembri hommikul pikaajalise haiguste tagajärjel,» avaldas Fredrikssoni mänedžer Dimberg Jernberg.

Fredrikssonil diagnoositi 2002. aastal ajukasvaja, ent toona õnnestus tal kasvajast võitu saada ning ta tunnistati 2006. aastal terveks. 

2016. aastal, mil Roxette oli oma 30. tegevusaasta kontsertturneel, halvenes Fredrikssoni tervis taas ning ta katkestas arstide soovitusel turnee. 

Elu24 kirjutas 2019. aastal, kuidas Marie Fredrikssoni elu on olnud üsna traagiline.

Lõuna-Rootsist Skånest Östra-Ljungbyst pärit Marie oli kaheksa-aastane, kui politseinikud tulid nende koju ja teatasid, et 20-aastane Anne-Lisa Fredriksson hukkus autoõnnetuses.

Anna-Lisa oli Marie vanem õde, kes oli just kihlunud ja pidi abielluma. Kihluspeo asemel toimus õe matus.

Marie Fredrikssoni sõnul ta oma vanemat õde eriti ei mäleta, sest neil oli suur vanusevahe, küll aga mäletab seda, kuidas õe surm kogu pere elu mõjutas.

«Kuna kõik leinasid Anna-Lisat, jäin mina omapead ja pidin enda eest ise hoolitsema. Arvan, et just siis tekkis minus tugevus ja trots, et ma saan hakkama, ükskõik mida ka elu ei tooks. Hilisemas elus läkski mul seda kangust vaja, eriti siis, kui mul diagnoositi raske haigus,» sõnas lauljanna 2018. aastal antud intervjuus.

Tulevane staar õppis mängima klaverit ning kuulas 1960. – 1970. aastatel popmuusikat, kaasa arvatud Billie Holidayd.

Marie Fredriksson 2011. aastal.
Marie Fredriksson 2011. aastal. Foto: AFP/Scanpix

Talle ei meeldinud koolis, välja arvatud keele-, muusika- ja kunstitunnid. Fredriksson liitus juba keskkooli ajal teatritrupiga, kus mängis väikeseid rolle, kuid pärast keskkooli õnnestus tal selle trupi koosseisus Stockholmi esinema sõita.

Pärast Stockholmi reisi tundus kodulinn Östra-Ljungby talle liiga väike ja ta otsustas 1977. aastal kolida Halmstadi, kus elas ta sõber. See otsus muutis noore naise elu jäädavalt, sest seal kohtus ta noore muusiku Per Gesslega, kes rääkis talle ansamblitest The Beatles, The Kinks ja The Ramones.

Fredrikssoni muusikakarjäär sai tuule tiibadesse 1978. aastal ansamblitega Strul ja MaMas Barn. 

Tema esimesest plaadist, millel on ka pala «Ännu Doftar Kärlek», sai 1984. aasta suvehitt. Sellest laulust kujuneb klassika, mida lauljanna kandis 2013. aastal ette ka Rootsi printsess Madeleine’i ja ta kihlatu Christopher O’ Neilli pulmas.  

Fredrikssoni teist plaati «Den sjunde vågen» saatis samuti edu ja Per Gessle nägi naises võimalust oma karjäär uuesti käima lükata. Lauljanna sõbrad hoiatasid küll, et ta Gesslega tegemist ei teeks, kuid Marie arvas teisti.

Fredrikssoni arvates sobisid Gessle loodud laulud ta häälele hästi ja tal oli õigus. Nende «Neverending Love» palast sai 1986. aastal nii Rootsis kui Euroopas hitt. Koos selle lauluga sündiski duo Roxette, mille liikmed olid Marie Fredriksson ja Per Gessle.

Kolm aastat hiljem, 1989. aastal oli see duo vallutanud ka USA, kui nende pala «The Look» tõusis Billboardi edetabeli esimeseks.

Roxette'i liikmed Per Gessle ja Marie Fredriksson 2014. aastal Stockholmis.
Roxette'i liikmed Per Gessle ja Marie Fredriksson 2014. aastal Stockholmis. Foto: TT NEWS AGENCY/Scanpix

Edaspidi saatis duot aina edu ning miljonid inimesed nautisid Marie Fredrikssoni suurepärast häält ja etteasteid.

1991. aastal ilmus pala «Joyride», mis tegi Roxette’ist maailma kõige populaarsema ansambli.  

1992. aastal, kui Roxette tuuritas Austraalias, kohtus Fredriksson muusik Michael Bolyosiga. Nad armusid ja kihlusid. 1994. aasta mais nad abiellusid ja samal aastal sündis ka nende tütar Inez Josefin.

Siis ilmub ka Roxette’i album «Crash!Boom!Bang!».

1995. aasatal käis Fredriksson Roxette’iga maailmaturneel, kuid ta suhted Gesslega ei olnud kuigi head, sest mees ootas, et Marie keskenduks rohem karjäärile ja mitte pereelule.

Fredriksson ja ta abikaasa said 1996. aasta oktoobris poja Oscari vanemateks.

Pärast turneed tegi Roxette esinemistes ja plaadistamistes pausi, kuid see paus venis oodatust pikemaks.

2002. aasta septembris läks lauljanna koos oma mehega Stockholmi Djursholmeni parki jooksma, kuid koju tagasi jõudes vajus ta vannitoas kokku ja kaotas teadvuse.

Fredriksson viidi haiglasse, kus uuring näitas, et tal on pahaloomuline ajukasvaja. Arstide sõnul on tal vaid 20-protsendine paranemistõenäosus. Ta sai ränka ravi, mille tõttu ta tervis halvenes veelgi, kuid siis hakkab aeglane paranemine. Neli aastat pärast diagnoosi, 2006, teatasid arstid, et ta on terve.

Ansambel Roxette laval 2010. aastal. 
Ansambel Roxette laval 2010. aastal. Foto: Daniel Eliasson / SCANPIX 

Kuid haigus on jätnud jälje, sest ta on ühest silmast pime ja ta tasakaaluelund on kannatada saanud, mille tõttu on liikumine raske.

Sellest hoolimata tahtis Frederiksson veelkord Roxette’iga turneele minna. Tema ja Per Gessle esinesid paljudes riikides, kaasa arvatud Venemaal ja Lõuna-Ameerikas.

Fredriksson soovis veel esineda ja Roxette esineb mitmetes paikades kuni 2016. aastani. 2016 suvel andsid nad Euroopas kontserte, mis olid väga edukad.

Kuna kontserdid olid pikad, kurnas see lauljanna tervist ja arst soovitas tal pensionile jääda. Roxette teatas siis, et nad lähevad laiali.

«Meie eesmärgiks oli esineda nii kaua, kuni Marie jõuab ja suudab. Marie on uskumatult tugev naine, kes tuli pärast rasket haigust lavale tagasi, kuid nüüd on aeg lõpetada,» teatas Per Gessle.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles