Skandaalne Sitsiilia ärimees Sposato on Eestis tagasi!

Elu24
Copy
Itaalia ärimees Giovanni Sposato 2001. aastal.
Itaalia ärimees Giovanni Sposato 2001. aastal. Foto: Toomas Huik

«Giovanni Sposato on tagasi!» kirjutatakse «Pealtnägija» Facebooki lehel ja avaldatakse, et kireva taustaga ärimees andis pärast pikka vaikust taas intervjuu.

«Eesti suurima erastamisskandaali peategelane, väidetav megainvestor, minstrite ja vallaliste neidude hullutaja annab pärast rohkem kui kümmet aastat vaikust intervjuu ja – üllatus, üllatus – kahetseb paljusid omaaegseid tempe. «Pealtnägijas» juba kolmapäeval kell 20.05.» kirjutatakse «Pealtnägija» Facebooki lehel.

Kes on see värvikas kuju Giovanni Sposato?

Sposatost hakkasid kodumaised väljaanded kirjutama 2000. aastate alguses. 

2001. aastal kirjutas Postimees, kuidas Sitsiilia ärimees vene kapitaliga raudteed erastada

Pisut hiljem, aga samal aastal, haaras Sposato taas meedia tähelepanu. Sel korral aga seetõttu, et tema kihlatu pere palus Harju politseil mehe suhtes uurimise algatada.

Samuti oli tal juba käimas kriminaalmenetlus ja meest süüdistati ekspruudi perele materiaalse kahju tekitamises. «Kui Harju politsei algatatud kriminaalmenetluse järgi piirdus Sposato ähvardus vaid sõnadega, siis Tallinna prefektuuri kriminaalpolitseis avatud toimikus on juttu seotusest kahe auto ja korteriukse süütamisega. Kannatanuteks selles asjas on tunnistatud perekond, kellel oli samuti kokkupuude Sposatoga,» kirjutati Postimehes toona.

Mehe kihlatu Kati sõnas Postimehele toona, et soovib perekonna tehtud avaldused tagasi võtta ja väitis, et tegu oli «hetketüliga».

2001. aastal esitati Sposatole esialgne süüdistus vara tahtlikule hävitamisele kihutamises. Kautsjoni vastu teda toona ei vabastatud, sest prokuröri teada oli sitsiillane lubanud vangist pääsemise korral kohe esimesel võimalusel Eestist jalga lasta.

Lõpuks sai mees siiski loa riigist lahkuda.

Samal aastal ületas uudisekünnise tõsiasi, et Sposato üritas lennukiga Suurbritanniast Eestisse tulles salaja üle piiri tuua sadade tuhandete kroonide väärtuses valuutat.

Lisaks selgus 2001. aasta suveks, et Sposato kihlus noore eestlannaga jäi katki. Sposato sõnas, et tema arvates on armusuhted nagu rongisõit. «Kui õige maha magad, võid hiljem kibedalt kahetseda,» ütles mees toona.

2001. aasta septembris tunnistas Sposato end vara hävitamise organiseerimises täielikult süüdi. Sposato ütles ka, et soovis oma endise tüdruksõbra perekonnale tõepoolest tekitada materiaalset kahju, kuid füüsiliselt neid hävitada pole soovinud. 

Kohus karistas meest rahvatrahviga, trahvi suuruseks oli 111 247 krooni.

2003. aasta mai alguses kirjutas Postimees, et Sposato oli Eestis tagasi ja plaanis sedapuhku meelelahutusäri ajama hakata.

2003. aasta mai lõpus kirjutas Postimees aga, et Eesti saatis mehe riigist välja.

2003. aasta juulis kirjutati Sposatost taas, sest telesaate «Kokk tuleb» võtetel läks õhkkond väga kuumaks, kui sitsiillane haaras püstoli ja tormas kallale saatejuht Jan Uuspõllule

2004. aastal võitis Sposato kohtus riiki, kui Tallinna ringkonnakohus jättis muutmata kohtuotsuse, millega tunnistati ebaseaduslikuks Giovanni Sposatole siseminister Margus Leivo kehtestatud alaline sissesõidu keeld Eestisse.

2006. aastal kirjutas Postimees, kuidas Sposato lubas rate.ee moderaatori ära tappa. 

«Pealtnägija» saatejuht Mihkel Kärmas, kes Sposato värske intervjuu juba homme tele-ekraanidele toob, meenutas Elu24-le antud intervjuus Sposatot nõnda:

«Reaalselt ohtlikud on näiteks vaimselt tasakaalutud inimesed. Kunagi oli meil selline seikleja Sitsiiliast, suurinvestorina esinenud kuju Giovanni Sposato, kes Eestis mingis kiremöllus süütas oma pruudi auto ja korteri ukse, kellega ta tülli läks,» rääkis Kärmas.

«Ja see Giovanni Sposato lubas ka mind maha tappa ja mu lähedased maha tappa ja tantsida meie kõikide haudade peal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles