Kanepipoest ostetud e-sigaret võttis noorelt mehelt elu

Elu24
Copy
E-sigarett. Pilt on illustreeriv
E-sigarett. Pilt on illustreeriv Foto: AP / Scanpix

Vähem kui kuu aega tagasi suri Ameerikas teadaolevalt esimene inimene alternatiivse suitsetamise tagajärjel. Nüüd on veipimine nõudnud järjekordse inimelu, vahendab The Sun.

Veipimise tagajärjel suri teadaolevalt teine inimene maailmas. Vahetult enne surma ostis Ameerikast, Oregoni osariigist pärit noormees legaalselt kanepiõli sisaldava e-sigareti. Tegu on esimese veipimise surmaga, mis on seotud kanepikohvikust ostetud tootega.

Oregoni osariigi tervishoiuasutuse arst Ann Thomas keeldus aga toote brändi ning kanepikohviku nimetamisest, kuna veel ei ole selge, mis on täpne haigestumise põhjus. «Me ei ole kindlad, mis neid haigusi põhjustab. Kas saasteained, koostisosad vedelikus või midagi muud, nagu näiteks seade ise,» lisas Thomas murelikult. 

Londoni Hügieeni ja Troopikameditsiini kooli õppejõud Martin McKee on varasemalt hoiatanud, et nikotiin e-sigarites ei ole ohutu. Suurbritannias on veipides oleva nikotiini kogus Euroopa liidu regulatsioonidega piiratud, kuid Ameerikas selliseid piiranguid ei eksisteeri ja e-sigaretis on tubakat palju rohkem. 

Väidetavalt oli teisel vepimise tagajärel surnud noormehel enne surma sarnased respiratoorsed sümptomid, mida Ameerika nakkushaiguste osakond (CDC) on tuvastanud enam kui 200 patsiendil. Enamasti on tegu teismeliste ja täiskasvanutega, kellel on veipimise või e-sigarette tarbides tekkinud hingamisteede haigus.

Reedel soovitas CDC ametlikult e‐sigarettide kasutamist vähendada.

E-sigareti tarvitamise tervisemõjud

E-sigaretid, milles kasutatakse nikotiinisisaldusega vedelikke, vabastavad tavasigarettidega sarnases koguses nikotiini, mis jõuab inimese kopsudesse ja vereringesse. Nikotiin on tugevat sõltuvust tekitav aine.

E-sigarettide tootjad on kasutusele võtnud sõna veipimine, et tekitada tarvitajas tunne, nagu polekski tegu suitsetamisega. Tegelikult reageerib inimese organism e-sigaretile üsna samamoodi kui tavalisele sigaretile.

Nikotiini laguproduktidel on laialdane toime hingamisteedele. Lisaks suurendavad need võimalust haigestuda vähki ja südame-veresoonkonna haigustesse,  mõjutavad noorel inimesel aju arengut ja halvendavad sperma kvaliteeti.

E-sigareti tarbimisel hingatakse sisse ühendeid, mis tekitavad oksüdatiivset stressi ja põhjustavad vähki. E-sigaretis on neid ühendeid tavasigaretiga võrreldes küll vähem, kuid täiesti piisavalt, et haigusi esile kutsuda.

Loomadel tehtud katesete põhjal on selgunud, et e-sigareti kasutamine raseduse ajal avaldab lootele sigaretisuitsetamisega sarnast toimet. Mõjutades nii lapse kaalu kui ka kopsude ja aju arengut.

E-sigareti vedelikud on inimese rakkudele mürgised, kusjuures mürgisuse määr sõltub nii nikotiini kogusest kui ka kasutatud maitse- ja lisaainetest. Teistest ohtlikumaks on osutunud näiteks kaneeli- ja tubakamaitseline e-sigareti täitevedelik.

E-sigarettide tarvitamine suurendab hingamistakistust, soodustab hingamisteede põletikke ning vähendab immuunsüsteemi kaitsevõimet viiruste vastu.

E-sigareti suitsust on leitud mitmesuguste metallide peenosakesi. Näiteks rauda, hõbedat, tina, niklit, alumiiniumit, vaske, pliid ja kroomi.

Uuringud kinnitavad, et e-sigarettide tarbimisel väljahingatav aur sisaldab olenevalt tootest mitmesuguseid mürgiseid aineid ja nikotiini.

Allikas Tubakainfo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles