Vastuseks Peeter Ojale: Facebookis lööb laineid suusakoondise juhi Anti Saarepuu toetusgrupp

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anti Saarepuu
Anti Saarepuu Foto: Tairo Lutter

Kui Eesti suusatajad tunnistavad ükshaaval üles veredopingu kasutamist, sellega sisuliselt oma karjäärile joont alla tõmmates, siis selle kõige keskel on üks inimene, keda rahvas toetab. See on suusakoondise peatreener Anti Saarepuu.

35-aastane Anti Saarepuu on ise ka endine murdmaasuusataja, kes lõpetas tervislikel põhjustel 2014. aastal karjääri. Sportlaskarjääri ajal ka Mati Alaveri õpilane olnud Saarepuu hakkas hiljem treenima ja juhtima suusakoondist Team Haanja.

Kuid viimaste nädalate skandaalsed sündmused on võib-olla ka sellele karjäärile joone alla tõmmanud. Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu ja ka Algo Kärp tunnistasid veredopingu kasutamist. Esimesed kaks on Saarepuu treenitavad.

Tammjärv tunnistas, et kasutas Alaveri kontakti kasutades veredopingut juba aastast 2016. Veerpalu puhul pole see aeg teada. Kärbi lugu on alles värske, sest ta tunnistas alles eile õhtul avalikult dopingu kasutamist.

Ja kõige selle keskel on Anti Saarepuu, kellele heidetakse ette seda, et kuidas ta ei teadnud oma hoolealuste dopingu tarvitamisest midagi. Kui vaadata Tammjärve ülestunnistust pressikonverentsil, siis treener Saarepuu pisarad veensid paljusid, et ta tõesti ei teadnud sellest midagi.

Anti Saarepuu ja Karel Tammjärv.
Anti Saarepuu ja Karel Tammjärv. Foto: Tairo Lutter

Seda arvas ka Raili Freienthal, kes rajas Facebooki grupi «Toetame Anti Saarepuud». Grupp on loodud sarnase grupi, «Toetame Andrus Veerpalu» järgi, mis nüüd kaotab populaarsust.

Mis aga motiveeris Raili Freienthali seda gruppi tegema.

«Andrus Veerpalu kaitseks oli loodud grupp. Mõned tunnid peale pressikonverentsi (Tammjärve ülestunnistus - V.J) lootsin leida Facebookist gruppi Anti Saarepuu toetuseks, et ka oma hääl anda. Kahjuks ei olnud sellist gruppi veel tehtud ja sain aru, et keegi peab ju selle tegema. Oleks olnud kurb jätta Anti Saarepuu rahva toetuseta olukorras, mida ta ise ei olnud tekitanud,» kommenteeris Raili.

Grupp loodi 1. märtsil ning esimene postitus kutsus üles inimesi grupiga liituma, et sellega näidata üles toetust treenerile.

«Eesmärk on eelkõige Anti Saarepuule näidata, et on inimesi, kes hoolivad, usuvad ja toetavad teda. Kindlasti peaks jätkama ta peatreenerina, innustama noori ja näitama, et ka ausalt on võimalik saavutada tulemusi. Kindlasti peaks seda mõistma ka Suusaliit,» tõi Raili välja grupi eesmärgi.

Raili rääkis, et kuigi ta nägi, et Anti Saarepuu toetusgrupp on puudu, siis ta ei tormanud seda kohe tegema. Naisterahvas küsis grupi vajalikkuse kohta «(Suusa)spordi videod/pildid/mõtted/muljed», kust sai kahed arvamused: ei ole mõtet teha, sest vaadake, mis Veerpalu omast sai, kuid paari minutiga olid noored suusatajad Raili grupiga liikuma hakanud.

«Vähehaaval koguneb toetajaid, kuid tundub, et "Usume Andrus Veerpalu" grupp on teinud ettevaatlikuks. Hetkel on peaaegu 500 toetajat, on palju tegevsuusatajaid ja väga palju suusataid noorsuusatajaid ehk meie järelkasv,» kommenteeris Raili praegust grupi olukorda.

Anti Saarepuu eelmise aasta jõulude ajal.
Anti Saarepuu eelmise aasta jõulude ajal. Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

Kuid mida arvab Raili pressikonverentsist, kus Tammjärv ülestunnistas ja Saarepuu Eesti suusatajate dopingutegemist kinnitas.

«Anti Saarepuu intervjuu ajal ei olnud mingeid tundeid ega emotsioone. Kui Karel Tammjärv alustas intervjuud kõlasid laused 2016. aastast ja kontakt Mati Alaverilt, siis oli see šokk. Loomulikult oleks tahtnud näha sellel konverentsil ka Andreas Veerpalu, kasvõi lihtsalt laua taga istudes ja häbenedes oma tegu,» sõnas pettunud naine.

«Hetkel, kui Anti võttis taskurätikut taskust, sain aru, et tema emotsioonid on ehtsad ja siirad ning ta tõesti ei teadnud olukorrast,» on Raili nõus paljude teiste eestlastega.

Grupi looja Raili leiab, et kõik süüalused peaksid oma teod ülestunnistama, ja on õnnelik, et veredopinguga ei ole seotud vaid eestlased.

Eesti spordi, vähemalt suusaspordi, maine on mõneks ajaks madal. «Kindlasti jätab see mingiks ajaks jälje, kuid kindlasti on neid sportlasi, kes saavad sellest innustust ja motivatsiooni rohkem ja paremini teha,» arvas Raili ning lisas, et kuigi ta Anti Saarepuud isiklikult ei tunne, siis võimalus kallistaks teda ja ütleks, et kõik saab korda.

Raili soovib tänada kõiki neid ligi 500 inimest, kes liitusid grupiga enne tänaseid uudiseid, mil sai teatavaks, et City Motors usub ja jätkab Henri Roosi sponsoreerimist.

Kui meelelahutaja Peeter Oja mõtiskles ise 1. märtsil oma Facebooki seinal, miks Saarepuul oma toetusgruppi pole, siis nüüd on see olemas ja ta saab sellega liituda.

Eesti tuntud inimestest kuuluvad juba gruppi Paul Neitsov, Martin Dremljuga, Kristjan Tiirik, Timo Simonlatser, Kaarel Kaspar Kõrge, Martin Himma ja mõned teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles